موسسه حقوقی اترس
ابطال رای داوری و شرایط آن

ابطال رای داوری

ابطال رای داوری : داوری یکی از شیوه های حل و فصل اختلافات است  و طرفین قرارداد می توانند توافق کنند که حل اختلافات توسط داور صورت پذیرد و  اختلافات قراردادی احتمالی بعدی آنها به جای دادگاه نزد داور رسیدگی و حل و فصل شود .

با این توضیح که اشخاص گاه در قرارداد خود شرط داوری درج می کنند تا در صورت بروز اختلاف بین ایشان به جای مراجعه به دادگستری جهت حل اختلاف، داور یا داوران رسیدگی و رای صادر و حل اختلاف نمایند.

برخلاف رایی که در دادگستری صادر می شود ، رای داور ،قطعی و غیرقابل اعتراض و تجدیدنظرخواهی می باشد . یعنی رای داور تک مرحله ای است و رایی که داور صادر می کند مستقیما توسط دادگاه برای آن اجرائیه صادر می شود .

سوالی که مطرح می شود ،این است اگر رای داور بر خلاف قانون صادر شود چه باید کرد ؟

در پاسخ باید گفت در این حالت دعوی ابطال رای داوری مطرح می شود. در این مقاله به مهمترین نکات کاربردی در خصوص بطلان حکم داوری با تاکید بر رویه قضایی و بر اساس تجربه وکلای ابطال رای داور در  اترس اشاره میکنیم .

قانون گذار رای داوری را در شرایطی قابل ابطال می داند بنابراین در این مطلب سعی داریم تا چگونگی ابطال رای داوری را به صورت کامل بررسی نماییم. همراه ما در این مقاله بمانید.

 

 

چگونه رای داور باطل میشود

 

 چگونه رای داور باطل می شود

همان طور که بیان شد رای داوری قابل ابطال است اما این طور نیست که با هر جهت یا علتی قابل ابطال باشد بلکه قانون گذار در ماده ۴۸۹ قانون آیین دادرسی مدنی اقدام به بیان علت های ابطال رای داوری نموده و بنابراین صرفاً همان علت ها می تواند منجر به ابطال رای داوری گردد.

 

دلایل ابطال رای داوری

علل یا جهات ابطال رای داوری به شرح ذیل است که در ادامه هر یک را توضیح خواهیم داد:

رای داور مخالف قوانین ایجاد کننده حق باشد.

داور نسبت به مطلبی که موضوع داوری نبوده رای صادر کرده باشد.

داور خارج از حدود اختیارات خود رای صادر کرده باشد.

رای داور پس از انقضای مدت داوری صادر و تسلیم شده باشد.

رای داور مخالف با دفتر املاک یا اسناد رسمی باشد.

رای به وسلیه داورانی صادر شده که مجاز به صدور رای نبوده اند.

قرارداد رجوع به داوری بی اعتبار بوده است.

 

 

چنانچه در خصوص داوری نیاز به مشاوره حقوقی داوری  دارید با ما در تماس باشید

دلایل ابطال رای داوری

 

مواردی که باعث ابطال حکم داوری میشود

در ادامه به هر یک از مواردی که باعث ابطال حکم داور  می شود را توضیح می دهیم.

رای داور مخالف قوانین ایجاد کننده حق باشد

برخی از قوانین برای شخص حقی را ایجاد می کنند مثلا قانون مدنی برای خریدار حق الزام فروشنده به تسلیم آن چه فروخته را ایجاد می کند.

حال فرض کنید داور یک عقد بیع (خرید و فروش) بر خلاف این حق خریدار، اقدام به صدور رای نماید با این توضیح که به طور مثال خریدار الزام فروشنده به تحویل مبیع را از داور بخواهد و ایشان در رای خود استدلال نماید خریدار حق چنین درخواستی را نداشته و حکم به رد دعوای خریدار صادر نماید، چنین رایی قابل ابطال است.

 داور نسبت به مطلبی که موضوع داوری نبوده رای صادر کرده باشد

داوری امری استثنایی است یعنی تا زمانی که طرفین قرارداد به موجب شرط گنجانده شده در آن قرارداد یا یک قرارداد جداگانه موضوعی را به داوری ارجاع ندهند یعنی مرجع حل و فصل آن موضوع را داوری قرار ندهند، داور صلاحیت رسیدگی به آن موضوع را نداشته بلکه دادگستری صالح به رسیدگی است.

با یک مثال بهتر می توان مفهوم را رساند؛

شما ملک خودتان را  به وسیله یک مبایعه نامه به شخصی  فروخته اید و در مبایعه نامه شرط کرده اید که: در صورت بروز اختلاف در خصوص اجرای قرارداد، حل و فصل این اختلاف به آقای ………. به عنوان داور ارجاع می گردد تا اقدام به صدور رای نماید.

در این صورت اگر شما به عنوان  فروشنده مدعی فسخ قرارداد باشد، این اختلاف قابل رسیدگی توسط داور نیست چرا که داور صرفاً در مورد اجرای قرارداد صالح به رسیدگی است یعنی مواردی چون عدم پرداخت مبلغ قرارداد، عدم تحویل آپارتمان یا عدم تنظیم سند رسمی در دفترخانه .

 

داور خارج از حدود اختیارات خود رای صادر کرده باشد

برخی از دعاوی حتی در صورتی که اشخاص با توافق خود آن ها را به داوری ارجاع دهند، قابل رسیدگی توسط داور نبوده و رای صادره در این دعاوی توسط داور، قابل ابطال است.

به طور مثال دعوای ورشکستگی، دعاوی اموال عمومی و دولتی (در صورتی که مجوز خاص از هیات وزیران اخذ نشده باشد) دعاوی در مورد اصل نکاح(قرارداد ازدواج) و فسخ آن، طلاق و نسب و مسایل کیفری قابل ارجاع به داوری نیست و حتی اگر طرفین قرارداد این دعاوی را به داور ارجاع بدهند، رای صادره قابل ابطال است.

موضوع مهم دیگر در مورد بند سه آن که داور چنان چه اختیار صلح و سازش نداشته باشد و نسبت به صلح و سازش اقدام و رای صادر کند، این حکم هم قابل ابطال است.

 

بیشتر بدانیم :  رای داوری چگونه اجرا میشود

انقضای مدت رای داور

 

رای پس از انقضای مدت داوری صادر و تسلیم شده باشد

داوری مقید به مدت است یعنی یا اشخاص خود با توافق مدت زمانی را تعیین که داور در همان مدت می بایست رسیدگی و رای صادر نماید یا مدتی تعیین نمی شود که در این صورت مدت داوری حسب قانون سه ماه از تاریخ درخواست از داور جهت رسیدگی و قبول داور برای رسیدگی است.

حال اگر داور خارج از مدت داوری رای صادر نماید این رای قابل ابطال است اما تنها موضوع اختلافی در این زمینه موضوع تسلیم رای داوری است زیرا قانون گذار در این بند گویی تسلیم رای داوری خارج از مدت را منجر به ابطال رای داوری دانسته است.

نکات ابلاغ رای توسط داور

توضیح آن که داور پس از صدور رای داوری باید رای را به طرفین ابلاغ نماید که این ابلاغ یا از طرقی که در قرارداد پیش بینی شده انجام می شود یا اگر طریقی پیش بینی نشده باشد از طریق دادگاه انجام می شود.

حال فرض کنید داور رای را داخل مدت صادر اما خارج از مدت به طرفین ابلاغ یا تسلیم دادگاه جهت ابلاغ نموده باشد؛ در این فرض برخی رای را قابل ابطال برخی غیر قابل ابطال می دانند.

هر چند اگر شما قصد ابطال رای داوری را دارید و رای خارج از مهلت تسلیم شده است حتما توصیه می شود دادخواست بدهید چرا که با این اختلاف در رویه دادگاه ها، نمی توان به طور قطع پیش بینی کرد که آیا رای به نفع شما صادر می گردد یا به ضرر شما.

بنابراین اگر مدت داوری بیش از سه ماه تعیین نشده باشد و  داور ظرف سه ماه رای را صادر نکند و تحویل دادگاه ندهد ، رایی که بعدا صادر و یا تحویل دادگاه دهد ، قابل ابطال است.

 

رای مخالف با دفتر املاک یا اسناد رسمی باشد

دفتر املاک واقع در ادارات ثبت است که در آن وضعیت مالکیت و ثبتی املاک درج می شود حال اگر مثلا داور با وجود آن که آقای علی حسب مستندات در اداره ثبت مالک آپارتمانی است، در رای خود علی را مالک نداند این رای قابل ابطال است.

اسناد رسمی نیز توسط دفاتر اسناد رسمی تنظیم می شود. فرض کنید علی در دفتر اسناد رسمی اقرار به اخذ مبلغ قرارداد  از حسن نموده و مجدد اقدام به درخواست از داور جهت صدور رای به محکومیت حسن به پرداخت مبلغ قرارداد نموده باشد.

داور نیز رای به محکومیت حسن صادر نماید؛ چنین رایی با توجه به آن که بر خلاف سند رسمی است، قابل ابطال است.

 

 

بیشتر بدانیم : نکات مهم شرط داوری در قرارداد چیست و اختیارات داور

اشخاصی که نمیتوانند عنوان داور انتخاب شوند

 

رای به وسلیه داورانی صادر شده که مجاز به صدور رای نبوده اند

مواد ۴۶۶ و ۴۶۹ و ۴۷۰ قانون آیین دادرسی مدنی اقدام به معرفی اشخاصی به شرح ذیل نموده که مجاز به داوری نمی باشند :

اشخاصی که به صورت مطلق نمی توان به عنوان داور انتخاب نمود

اشخاصی که فاقد اهلیت قانونی هستند : یعنی اشخاصی که مجنون، نابالغ یا سفیه (شخصی که توانایی اداره امور مالی خود را ندارد) هستند نمی توانند به عنوان داور انتخاب شوند.

اشخاصی که به موجب حکم قطعی دادگاه و یا در اثر آن از داوری محروم شده اند

یعنی یا دادگاه حسب حکم شخص را از داوری محروم نماید یا با توجه به آن که صدور حکم محکومیت کیفری در برخی جرایم منجر به سلب حقوق اجتماعی می شود، شخص مرتکب چنین جرایمی شده و حکم محکومیت قطعی وی به مجازات صادر شده باشد.

کلیه قضات و کارمندان اداری شاغل در محاکم قضایی.

اشخاصی که در صورت توافق طرفین می توان به عنوان داور انتخاب نمود که در مورد این اشخاص صرفاً در صورتی که شخص یا مرجع ثالثی آن ها را به عنوان داور انتخاب نماید، رای داوری قابل ابطال است مثلا از دادگاه تعیین داوری خواسته شود و دادگاه یکی از اشخاص ذیل را به عنوان داور انتخاب نماید:

کسانی که سن آنان کمتر از ۲۵ سال است.

کسانی که در دعوا ذی نفع باشند: یعنی شخصی که یکی از طرفین دعوا باشد یا پیروز شدن یکی از طرفین دعوا به نفع وی باشد.

افرادی که دارای قرابت سببی و یا نسبی باشند

کسانی که با یکی از اصحاب دعوا قرابت سببی یا نسبی تا درجه دوم از طبقه سوم داشته باشند: یعنی شخص پدر و مادر یا فرزند یا نوه یا پدر بزرگ و مادربزرگ یا بردار و خواهر یا فرزندِ برادر و خواهر یا عمو، عمه، خاله و دایی یا فرزندِ عمه و عمو و خاله و دایی یکی از طرفین دعوا باشد، نمی تواند به عنوان داور انتخاب شود.

در خصوص قرابت سببی هم تمامی اشخاصی که در این بند نام برده شد در صورتی که به خاطر ازدواج فامیل شده باشند، نمی توان به عنوان داور انتخاب کرد. مثلا داور پسر عموی همسر یکی از طرفین دعوا باشد یا یکی از طرفین دعوا پسر عمه همسر داور باشد.

کسانی که قیم یا کفیل یا وکیل یا مباشر امور یکی از اصحاب دعوا باشند یا یکی از اصحاب دعوا مباشر امور آن ها باشد.

کسانی که خود یا همسرانشان وارث یکی از اصحاب دعوا باشند.

کسانی که با یکی از اصحاب دعوا یا با اشخاصی که قرابت نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم با یکی از اصحاب دعوا دارند، در گذشته یا حال دعوای کیفری داشته باشند.

کسانی که خود یا همسرانشان و یا یکی از فامیل های نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم او با یکی از اصحاب دعوا یا زوجه و یا یکی از فامیل های نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم او، دعوای حقوقی دارند.

کارمندان دولت در حوزه ماموریت آنان.

 

بیشتر بدانیم : نحوه درخواست تعیین داور چگونه است؟

قرارداد رجوع به داوری بی اعتبار باشد

 

قرارداد رجوع به داوری بی اعتبار بوده است

همان طور که توضیح داده شد؛ امکان دارد داوری به عنوان یک شرط در قرارداد بیاید یا قرارداد جداگانه ای تنظیم گردد. در هر صورت چنان چه شرط داوری یا قرارداد داوری به هر دلیل باطل باشد، رایی که داور صادر می کند قابل ابطال است.

به طور مثال علی آپارتمانی را به حسن می فروشد و در مبایعه نامه شرط داوری درج می شود. بعدها مشخص می شود که علی مجنون بوده و فروش مذکور به دلیل عدم اهلیت علی باطل است.

در این صورت شرط داوری نیز باطل است و داور چنان چه رای صادر نماید، رای وی قابل ابطال است.

حال سوال آن است که اگر قراردادی که شرط داوری در آن آمده، فسخ گردد، چطور؟

در پاسخ باید گفت متاسفانه رویه دادگاه ها یکسان نیست و عده ای به دلیل استقلال شرط داوری یعنی آن که شرط داوری هر چند در قرارداد می آید اما از هر نظر از آن قرارداد مستقل و قرارداد جداگانه ای است، شرط داوری را باقی می دانند اما عده ای دیگر استقلال شرط داوری را قبول نداشته، بنابراین از نظر آن ها با فسخ قرارداد، شرط داوری نیز از بین می رود و دیگر داور حق داوری ندارد.

البته نظری که شرط داوری را باقی می دانند نظر غالب دادگاه ها است و نظر دوم طرفداران کمتری در بین قضات دارد.

 

 

تماس با وکیل اجرا رای داوری

مهلت و زمان دادخواست ابطال رای داوری

مهلت دادخواست ابطال رای داوری

یک سوالی که زیاد طرح می شود این است که مدت اعتراض به رای داوری چند روز است ؟

همانطور که ابتدای این مقاله گفتیم ، رای داوری قطعی و غیرقابل اعتراض است اما در صورتیکه بر خلاف قانون صادر شده باشد ، قابلیت اعلام بطلان از سوی دادگاه را داد .

توجه داشته باشید که طرح دعوای ابطال رای داوری دارای مهلت مشخص است و نمی توان در هر زمانی طرح کرد. توضیح آن که دعوای ابطال رای داوری تا ۲۰ روز پس از ابلاغ رای داوری قابل طرح است و چنان چه خارج از این ۲۰ روز طرح شود، دعوای شما رد می گردد. نکته مهم آن که جهت محاسبه ۲۰ روز، تاریخ ابلاغ رای داوری محاسبه نمی شود و آخرین روز نیز روز بیست یکم است. به طور مثال اگر رای داوری ۱ آذر به شما ابلاغ شده باشد آخرین مهلت طرح دعوای ابطال رای داوری، ۲۲ آذر است. البته چنان چه ۲۲ آذر تعطیلات رسمی باشد ۲۳ آذر آخرین مهلت خواهد بود.

 

نحوه طرح دعوای ابطال رای داوری

جهت طرح دعوای ابطال رای داوری ابتدا می بایست؛ دادخواست تنظیم گردد که مهم ترین قسمت دادخواست تعیین خواسته است. خواسته در این دعوا دو مورد زیر است:

بدواً صدور قرار توقف اجرای رای داوری به شماره ………. مورخ………….

صدور حکم مبنی بر ابطال رای داوری به شماره ……… مورخ ……………

خواسته اول  از این بابت است که اجرای رای داوری به صرف تقدیم دادخواست ابطال رای داوری متوقف نمی شود بلکه می بایست توقف آن از دادگاه خواسته شود که در این صورت دادگاه می تواند با اخذ تامین مناسب (مبلغی را تعیین می کند تا به حساب دادگستری واریز یا مالی معرفی تا به میزان آن مبلغ توقیف شود) یا حتی بدون اخذ تامین، قرار توقف اجرای رای داوری را صادر می کند.

البته اکثر قضات صرفاً با اخذ تامین مناسب چنین قراری را صادر می نمایند.

بر خلاف تصور عمومی ، نیاز نیست شخص داور به عنوان خوانده دعوی ، قرار گیرد .

 

شرح داد خواست ابطال

شرح دادخواست نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و می بایست به صورت دقیق و جامع تنظیم گردد با این اوصاف توصیه می شود برای انتخاب وکیل ، حتما وکلای متخصص در زمینه داوری استخدام کنید یا تنظیم دادخواست را به وکیل متخصص بسپارید.

توجه داشته باشید که حتما قرارداد اصلی و قرارداد داوری و رای داوری و مدرک اثبات کننده ابلاغ رای داوری را ضمیمه دادخواست خود نمایید.

پس از انجام امور فوق به دفاتر خدمات قضایی مراجعه و دادخواست خود را ثبت نمایید . بعد از اینکه دادگاه بدوی در موردابطال و یا رد ادعا نظر داد ، حکم دادگاه قابل تجدیدنظرخواهی است.

 

طرح دعوای ابطال رای داوری

 

سخن آخر

اگر به عنوان خواهان و یا خوانده این دعوی هستید ، به دلیل فنی بودن این دعوی ، پیشنهاد می کنیم از وکلای تخصصی استفاده کنید . موسسه حقوقی اترس به عنوان یک موسسه حقوقی دارای مجوز از کانون وکلای دادگستری مرکز در این زمینه ، خدمات وکالت تخصصی ارائه می کند و می توانید از طریق راههای ارتباطی وقت مشاوره دریافت کنید و یا موضوع خود را برای بررسی و اعلام هزینه وکیل ابطال رای داوری ، برای ما ارسال فرمائید.

نویسنده : خانم شهلا اروجی وکیل پایه یک دادگستری 

مدیرحقوقی موسسه اترس

در این مقاله سعی شد با دوری از بیان مسائل تئوریک صرف ، نکات کاربردی در خصوص دادخواست ابطال حکم داور مطرح شود . به جهات و مواردی بی اعتباری رای داور و مدت دادخواست و شیوه طرح و آیین دادرسی آن اشاره کردیم.

دیدگاهتان را بنویسید

30 پاسخ

  1. سلام خسته نباشید
    بنده سال ۱۴۰۱یک واحد اپارتمان پیش فروش خریدم سازنده قرار بود ابان ۱۴۰۱واحد به بنده تحویل بدهد بابت تحویل سند مهلت تعیین نکردیم من شنیدم وقتی مهلت دفترخانه قید نشود سازنده باید فی الحال سند بزند ولی تا الان تحویل نداده و سند هم نداده
    تو قولنامه داور تعیین کردیم و به ازای هرروز یک میلیون و پانصد هزار توماندیرکرد نوشتیم
    خواستم داورها گفتن تا الان باید کل دیرکرد سازنده پرداخت کنه به نظرتون من برنده میشم؟

    1. با سلام و وقت بخیر . پیشنهاد می کنیم قبل از طرح دعوی در داوری به سازنده اظهارنامه بفرستید و روز خاصی را به عنوان تنظیم سند پیشنهاد کنید و در روز مقرر در دفترخانه حاضر شوید و اگر مبلغی از ثمن مانده است ، آن را به صورت چک بانکی همراه خود بیاورید و سپس در داوری طرح دعوی کنید.تشخیص تخلف با هیات داوری است.

  2. با تشکر
    در مورد شرط داوری که در اجاره نامه هست در تبصره یکی از مواد گفته شده “صرفا اختلافات ناشی از قراردادهای اجاره اماکن مسکونی با خواسته صدور دستور تخلیه در قراردادهای منقضی المدت از شمول این شروط مستثنی میباشد و در صلاحیت شورای حل اختلاف است”
    منظور از شروط همان مفاد اجاره نامه هست حال اینکه موجر دقیقا با همین خواسته دستور تخلیه اقدام به طرح شکایت در داوری املاک کرده است.
    با این وصف اًیا داوری املاک صلاحیت بررسی داشته یا خیر؟ و اگر رایی توسط داوری صادر شده باشد خلاف قانون است یا خیر؟

    1. با درود و احترام .بر اساس قرارداد ، داور صلاحیت رسیدگی به دستور تخلیه ندارد و در صورتیکه در این خصوص حکم دهد ، می توانید از طریق دادگاه آن را ابطال نمائید.

  3. با عرض سلام ، در یک پرونده ما سه نفر خواهان های پرونده هستیم و از طرف دادگاه برای ما داور تعیین شد ، متاسفانه اصل تناظر و سایر مسائل رعایت نشد لذا با توجه به فوت یکی از خواهان ها پیش از رای و اتمام ماه ها از مدت داوری ما به داور اعلام کردیم و اظهارنامه فرستادیم ولی اهمیتی ندادند ، به قاضی هم طی لایحه موارد بالا را اعلام و درخواست بطلان داوری را کردیم ولی باز هم توجه ای نشده ، در نهایت به تازگی رای صادر کرده و دادگاه برای ما ابلاغ پرداخت هزینه زدند … الان برای دادخواست ابطال داوری الزامی هست که هزینه داوری را پرداخت کنیم ؟

  4. با سلام بنده سال ۱۴۰۱ ملک پیش فروشی را خریداری کردم که مقرر بود تیر ماه ۱۴۰۲ تحویل بنده شود که تا زمان تحویل ۵۰ درصد پیشرفت داشت و عملا واحد تحویل نشد و بنده با توجه به شرط داوری شکایت کردم و پس از ابلاغ زمان رسیدگی به ایشان پیش فروشنده حاضر نشد و رای داوری به نفع بنده صادر گردید که پیش فروشنده را مکلف به انجام تعهدات قراردادی و ساخت و تحویل ملک نمودند و ایشان در مهلت مقرر به رای داوری اعتراض نکردند و بنده جهت اجرا به دادسرا مراجعه و پس از اخذ کارشناس تعیین مبلغ ۶۵۰ میلیون تومان تا تکمیل کردن واحد پرونده به اجرای احکام ارجاع و در آنجا با ماده ۴۷ جهت ساخت و تکمیل واحد تحویل بنده گردید در حال حاضر پیش فروشنده شکایت کرده است که طبق برگه متن مذاکرات مقدماتی پیش فروشنده و پیش خریدار ( که متاسفانه معامله در این برگه نوشته شده است ) در تبصره ۳ ماده ۳ که عنوان شده است عدم حضور طرفین در دفترخانه اسناد رسمی در تاریخ مقرر جهت تنظیم و ثبت قرارداد رسمی پیش فروش هیچ گونه مسئولیتی را متوجه طرفین قرارداد نخواهد بود و این برگه از درجه اعتبار ساقط خواهد شد
    طبق این تبصره ایشان تقاضای فسخ قرارداد را داده است و همچنین دادخواست ابطال رای داور و توقیف عملیات اجرایی را خواستارشده است با توجه به دلایل زیر لطفا راهنمایی بفرمایید که آیا ایشان میتواند قرارداد را فسخ کند یا خیر ؟
    ۱- هیچ گونه تاریخی جهت اجرای ماده تبصره فوق در قولنامه نوشته نشده است
    ۱- با توجه به اینکه بنده کل ثمن معامله را در حین ساخت پرداخت کرده ام و فقط مبلغ انتقال سند باقی مانده است ؟
    ۲- با توجه به اینکه بنده رای قطعی کانون داوری را دارم و اجرای احکام طبق ماده ۴۷ ملک را جهت ساخت تحویل بنده داده است ؟
    ۳- با توجه به اینکه ایشان با وجود ابلاغ در جلسه رسیدگی داوری حاضر نشده است و در زمان مقرر به رای داور اعتراض نشده است

    1. با سلام و وقت بخیر .به لحاظ شکلی ادعای ایشان می بایست در مرجع داوری طرح گردد . ( هرچند که در این خصوص نظر مخالف هم وجود دارد)شانس موفقیت شما به مراتب بالاتر است ، البته مفاد قولنامه هم می تواند در نتیجه موثر باشد.پیشنهاد می کنیم موضوع را با وکیل مشاوره نمائید و مدارک شما دقیق تر بررسی شود.

  5. با سلام . من مدتی در یک شرکت یکی از شرکا بودم . سهام خود را به دو شریک دیگر وگذار و طی قردادی مقرر گردید سود سهام من در مدت فعالیت شرکت توسط هیئت داوری سه نفری رسیدگی و تعیین شود . رای داوری برایر قانون توسط دادگاه حقوقی به طرفین ابلاغ گردید و شرکای مذکور محکوم به پرداخت مبلغی بابت اصل طلب و تاخیر تادیه آن شدند . طرف های مقابل با ذکر دلایلی دادخواست ابطال رای داور و توقف اجرا را به دادگاه صالح تقدیم نمودند . دادگاه دادخواست مذکور را رد و تصمیم گیری را موکول به صدور ا جرائیه دادگاه نمود . سوال بنده این است که به فرض ابطال رای داور توسط دادگاه ، تکلیف بنده برای رسیدن به مطالبات خود چگونه خواهد بود ؟ آیا با باطل شدن رای داوری حق و حقوق بنده که در قرارداد بیع و داوری به امضای همه طرفین و داوران منتخب رسیده ، از بین خواهد رفت ؟ لطفاً اگر راهکاری برای بنده با فرض ابطال رای داوری متصور می یاشد ، لطف کنید از طریق ایمیل ابلاغ فرمائید . با تشکر از زحمات شما .

    1. با درود و احترام .در صورتیکه رای داوری ابطال شود ، حق و حقوق شما از بین نمی رود بلکه می توانید از طریق دادگستری دادخواست جدید طرح نمائید و دادگاه به دعوی شما رسیدگی می کند مگر اینکه در تنظیم شرط داوری وضعیتی پیش بینی شده باشد که هیات داوری همچنان حق رسیدگی داشته باشد که در این صورت ، دادگاه صالح نیست و موضوع می بایست مجددا در هیات داوری مطرح گردد.

  6. سلام وقت بخیر بنده یک واحد خریدم که در سال ۱۴۰۰باید تحویل داده میشده که نشده بنده از آن سال و حتی زودتر تا به امروز اظهار نامه فرستادم و ملزم به تحویل کردم اما متاسفانه شرط داوری دارم و دادگاه رای به داوری داده اما از طرف مقابل هیچ اقدامی صورت نگرفته چه باید بکنم

    1. با درود و احترام اگر داور تعیین شده دارید ، از طریق اظهارنامه ، درخواست رسیدگی به داور دهید و اگر داور ندارید ، ابتدا به طرف مقابل برای تعیین داور اظهارنامه بفرستید و اگر همکاری نکرد از دادگاه درخواست تعیین داور را بکنید.

  7. اگر در قراردادی اختلاف مالی را به داور مرضی الطرفین که شخص مقابل تعیین کرده ارجاع دهیم و داور حکمی مبنی بر پرداخت مبلغی نماید و تراضی شکل گرفته باشد و به علت عدم اقدام بنده به ابطال رای داور این حکم به اجرا رفته باشد و بنده بعد از ۶ ماه پول را پرداخت کنم آیا طرف مقابل با توجه به اینکه در حکم داور اول و همچنین قرارداد تاخیر تادیه لحاظ نشده آیا برای تاخیر تادیه میتواند یک داور دیگر تعیین کرده و روی آن اقدام قضایی کند و طلب تاخیر تادیه نماید درصورتیکه نه در حکم داور اول و نه در قرارداد تاخیر تادیه لحاظ نشده است.ایا برای یک قراداد که حکم شده و مختومه شده میتوان دوباره یک داور دومی برای تاخیر تادیه گرفت یا از لحاظ حقوقی و قضایی مشکل دار هست که ۲ داور روی یک قرار داد حکم کنند

    1. با درود و احترام .در این دو فرض است . اگر طرف مقابل خسارت تاخیر تادیه را خواسته باشد و داور در خصوص آن اظهارنظر نکرده ، می تواند از دادگاه خسارت تاخیر تادیه را بخواهد.فرض دوم : اگر طرف مقابل شما خسارت تاخیر تادیه را از درخواست داوری مطالبه نکرده باشد ، می تواند از داور درخواست آن کند.بر اساس نظر غالب دادگاه ها ، داور برای دفعات بعدی نیز صالح به رسیدگی به اختلافات قراردادی است و نکته بعدی اینکه خسارت تاخیر تادیه در قانون آمده است و نیازی به تصریح در قرارداد نیست.

  8. سلام
    داور ما رای صادر کرده مبنی بر محکومیت پرداخت کسری زمین طبق نظریه کارشناس که زمین را کارشناسی کرده و ۳۲ متر از ۲۲۰ متر کم بوده و بعد از گذشت ۲۰ روز از رای داور برای ما پیامک اومده که خوانده رای رو ابطال کرده

    اینجا ما باید چه اقدامی کنیم ؟
    ممنون میشم راهنماییم کنید
    با تشکر از لطف شما

    1. با سلام و وقت بخیر . رای داور قطعی است اما مطابق قانون هر یک از طرفین می تواند درخواست ابطال رای داور را از دادگاه بخواهد .دادگاه به لحاظ شکلی و در مورد برخی از شرایط صحت رسیدگی داور را بررسی می کند و رسیدگی مجدد نمی کند .احتمالا طرف مقابل شما دادخواست ابطال رای داور طرح کرده است . در این صورت جلسه رسیدگی برگزار می شود و باید از درست بودن رای داور دفاع کنید. برای بررسی دقیق تر به شعبه دادگاهی که از آن پیامک دریافت کرده اید ، مراجعه حضوری کنید و با وکیل مشورت کنید.

  9. درود فراوان دادگاه داور تعیین کرده اما داوران هزینه قانونی مجمع جامع داوران ایران را قبول نمیکنند و درصدی مبلغ ۲ میلیارد تومان جهت صدور حکم در خواست کردند که در توان خواهان نیست چگونه درخواست تعویض به داوران عادل کنم

  10. با سلام و ضمن پاسخگویی شما .ما یک قراردادمشارکت در ساخت با سازنده بستیم و مدت ۲۴ ماه بابت اجرای کار به صورت تقسیم بندی کارها فرستادیم .متاسفانه مجدد هفت ماه دیگر در متمم قرارداد اضافه کردیم و نتوانست به تعهدات اجرایی عمل کند .حال بعد از گذشتن سه سال ما یعنی مالک اضهار نامه رسمی مبنی بر فسخ قرارداد فرستادیم.ولی در پاسخ به ما اعلام کردند.که ما در حال کار اجرایی هستیم و مدارک ما که سند خانه باشند را تحویل نمی دهند .آیا این قرارداد منفسخ نشده است و آنها اجازه دارند که سند را تحویل ندهند .ممنون از پاسخگویی

    1. با سلام و وقت بخیر . درصورتیکه در قرارداد شرط شده باشد که اگر سازنده به تعهدات خود عمل نکرد ، حق فسخ وجود دارد می توانید فسخ کنید و گرنه حق فسخ ندارید و صرفا می توانید الزام ایشان به انجام تعهد را از دادگاه بخواهید.

  11. درود بر شما…..
    من ملکی را از شخصی خریده ام و مبلغ یک میلیارد واریزی و نقدا بابت قسمتی از بیع پرداخته ام .
    مابقی بیع هم به صورت تهاتری با لوازم تاسیسات بوده و کار ها را تا ۹۵درصد پیش برده ام .حال داورها که دو نفر می باشند با فروشنده تبای کرده و رشوه گرفته اند و برای من رای فسخ قرار داد را صادر کرده اند…..
    آیا رای ایشان قابل ابطال است.

    1. با سلام و وقت بخیر. می بایست قرارداد و رای داوری بررسی شود . پیشنهاد می کنیم حداکثر تا ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رای داوری ، دادخواست ابطال آن را به دادگاه بدهید.

  12. اگه رأی داوری به ضرر شخص ثالث باشد، میتوان دادخواست ابطال رأی داروی را مطرح کرد؟
    یا صرف ابطال اجراییه رأی داوری و ابطال اسناد که علت رأی داور منتقل شده است، کفایت میکند

    1. در صورتی که اجرای رای داوری باعث تضییع حق شخص ثالث شود ، مطابق ماده ۴۱۸ قانون آیین دادرسی مدنی می تواند ،دادخواست اعتراض ثالث طرح کند.

  13. اگر در قرارداد مشارکت .در یک ماده فسخ بنویسند رای داوری و داوران سه نفر باشند که دو داور با توجه به عدم تعهدات سازنده .ابطال قرار داد را اعلام کردند که این اظهارنامه به دادگاه ارسال شد .رای دادگاه این بود که داور سوم اطلاعی نداشته بنا براین رای داوران باطل است .آیا رای اکثر یت داوران نمی تواند این موضوع را اثبات کند .ممنون از پاسخگویی

    1. با سلام و وقت بخیر اکثریت رای داوران زمانی الزام آور است که تشریفات انجام داوری از جمله دعوت داوران صورت گرفته باشد . وقتی دو داور بدون دعوت و شور داور سوم بدون اطلاع داور سوم ، رسیدگی کنند و رای بدهند ، رای صادر شده قابل ابطال در دادگاه می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

موسسه حقوقی اترس

با عضویت در خبرنامه از مطالب حقوقی مفید به صورت رایگان بهره مند شوید و از جشنواره ها و تخفیفات زودتر از بقیه باخبر شوید.

عضویت در خبرنامه

مشاوره حقوقی مشتریان