تفاوت شرکت سهامی عام و خاص : تصمیم گیری برای ثبت شرکت و انتخاب میان انواع شرکتهایی که در قانون از آنها نام برده شده است یکی از مهمترین اقداماتی هست که برای شروع یک کسب و کار انجام میگیرد.
برای اینکه بتوانیم بهترین تصمیم گیری را در این زمینه داشته باشیم باید به تمامی نکات حقوقی آن توجه کنیم.
بررسی های لازم باید بر اساس نوع فعالیت و همچنین اهداف کوتاه مدت و بلند مدتی که مدنظر موسسین شرکت است صورت گیرد. زیرا هر یک از انواع شرکتهای موجود علاوه بر فرصتهایی که در اختیار افراد قرار میدهد دارای محدودیت هایی نیز هست.
شرکت سهامی عام و خاص از پر طرفدارترین نوع شرکتهای نام برده در قانون است که بسیاری از افراد از آنها استفاده میکنند.
ما در این گفتار قصد بیان تفاوت شرکت سهامی عام و خاص با یکدیگر و همچنین مزیت و معایب هر یک نسبت به دیگری را داریم.
فهرست مطالب
Toggle
تفاوت شرکت سهامی عام و خاص در تشکیل و ثبت در اداره ثبت شرکتها
برای اطلاع از تفاوت این دو شرکت باید به قوانین و مقرراتی که در این حوزه از سوی قانونگذار تصویب شده است مراجعه نمایید. تشکیل و فراهم کردن مقدمات به علاوه امور ثبتی که باید برای تاسیس صورت بگیرد با یکدیگر متفاوت است و موارد زیر نکاتی هست که در مشاوره حقوقی ثبت شرکت مورد بررسی قرار میگیرد.
تشکیل و ثبت شرکت سهامی عام
قانونگذار در ماده ۵ لایحه اصلاحی قسمتی از قانون تجارت برای تاسیس شرکت سهامی عام حداقل سرمایه تاسیس را پنج میلیون ریال دانسته است.
همچنین در ماده ۶ قانون فوق الذکر موسسین این شرکت باید بیست درصد از سرمایه شرکت را شخصا تعهد نمایند و سی و پنج درصد از آنرا در همان ابتدای امر در حسابی به نام شرکت در بانک نگهداری نمایند.
تشکیل شرکت سهامی خاص
برای تاسیس شرکت سهامی خاص تنها یک میلیون ریال سرمایه لازم است و همه آن باید از سوی موسسین تامین شود. در این شرکت به هیچ عنوان امکان پذیره نویسی و فروش سهام به مردم به حالتی که در سهامی عام رخ میدهد وجود ندارد.
اداره و نقل انتقال سهام در هریک از شرکتهای سهامی عام و خاص
علاوه بر موارد ثبتی و تشکیل سهامی عام و خاص که به آنها اشاره کردیم تفاوتهایی در زمینه اداره کردن آنها و همچنین انتقال سهام نیز وجود خواهد داشت.
بیشتر بدانیم مسئولیت مدیر عامل سهامی خاص
تفاوت در اداره شرکت سهامی خاص و عام
در شرکت سهامی خاص تشکیل مجمع عمومی به دلیل محدود بودن سهامداران الزامی نیست و این در حالی است که باید برای اداره شرکت سهامی عام مجمع عمومی تشکیل شود.
تمامی سهامداران شرکت سهامی عام حق حضور در مجمع را دارند و هر سهم دارای یک رای میباشد. اعضای هیئت مدیره که تصمیمات اصلی و اهداف شرکت را دنبال میکنند در سهامی عام حداقل پنج نفر است اما در سهامی خاص حداقل دو نفر میباشد.
به همین دلیل سهامی خاص در تصمیم گیری نیاز به جلب نظرات افراد کمتری را دارد و سرعت تصمیم گیری بالا میرود.
انتقال سهام در هریک از شرکتهای سهامی چگونه است؟
وکیل شرکتها در این باره بر اساس ماده ۴۱ لایحه اصلاحی قسمتی از قانون تجارت میفرماید، هرگونه نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص مشروط به موافقت و رضایت سایر سهامداران یا مجامع عمومی میباشد که برای آن در اساسنامه توافقی نیز صورت گرفته است.
اما در شرکتهای سهامی عام برای انتقال سهام، نیاز به دریافت موافقت از هیچ مرجعی وجود ندارد.
فلسفه این قاعده در قانون شاید این نکته باشد که شخصیت سهامداران در سهامی خاص برای دیگر شرکا بسیار حائز اهمیت است اما سهامی عام تفاوتی در شخصیت سهامداران آن وجود ندارد.
بیشتر بدانیم : وظایف بازرس در شرکتهای سهامی
تامین سرمایه در هریک به چه صورتی انجام میگیرد؟
در تشکیل یک کسب و کار و امور تجاری در قالب یک شخصیت حقوقی میتوان گفت تامین سرمایه یکی از مهمترین مسائل مالی و حتی حقوقی میباشد و این نکته را میتوان جزء اصلی ترین تفاوتهای این دو دانست.
در شرکت سهامی عام علاوه بر سرمایه اولیه که در ابتدای این گفتار بیان کردیم، موسسین میتوانند با پذیره نویسی از سایر افراد بخواهند تا در این شرکت سرمایه گذاری کنند.
این اقدام آنها میتواند از طریق بورس صورت گرفته و سهام شرکت را به فروش برسانند و با جذب سرمایه بیشتر به فکر گسترش و انجام اقدامات نو و سود آور باشند.
این در حالی است که در شرکت سهامی خاص تمامی سرمایه شرکت از طریق سهامداران تامین شده و برای جذب سرمایه تنها خود آنها هستند که میتواند اقدام کنند و امکان پذیره نویسی و فروش سهام در بورس وجود نخواهد داشت.
بیشتر بدانیم : چگونگی افزایش سرمایه در شرکت سهامی
بررسی تفاوت در انحلال شرکت سهامی عام و خاص
با همه تفاوت هایی که بیان شده از جهت انحلال این دو شرکت از قوانین و مقررات تقریبا یکسانی تبعیت میکنند. این مسئله خصوص ورشکستی آنها نیز یکسان است.
اما تنها نکته ای که در این میان وجود دارد این است که اگر سرمایه آنها به مدت یک سال کمتر از میزان حداقلی تعیین شده باشد هر فردی میتواند درخواست انحلال آنرا به دادگاه بدهد.
بنابراین تنها تفاوت شرکت های سهامی در این زمینه این نکته است که حداقل سرمایه سهامی عام پنج میلیون ریال و سهامی خاص یک میلیون ریال میباشد.
بیشتر بدانیم : ضرورت وجود بازرس در شرکت سهامی
مشاوره با وکیل شرکتها در خصوص انتخاب شرکت با توجه به اهداف
همانطور که در ابتدای گفتار نیز بیان کردیم باید انتخاب نوع شرکت بر اساس اهداف و چشم اندازی که از اقدامات و فعالیت شرکت وجود دارد صورت بگیرد.
بدین ترتیب مشاوره حقوقی شرکتها به شما این امکان را میدهد تا انتخاب خود را بر اساس قوانین و مقررات به روز شده انجام دهید تا در نتیجه با انتخابی آگاهانه تبعات و تعهدات ناشی از آنرا به سادگی بپذیرید.
وکلای متخصص در این حوزه به دلیل فعالیتی که در این زمینه داشتند با مسائل و مشکلات حقوقی آشنایی بیشتری دارند و هرچه آگاهی شما نسبت به تفاوت شرکت سهامی و مسائل بیشتر باشد ریسک کمتری متوجه تصمیمات شما خواهد بود.
نتیجه گیری
در نتیجه اشخاص میتوانند با بررسی موارد بالا و همچنین خواسته و اهدافی که دارند با توجه به نکات فوق الذکر تصمیم گیری کرده و در صورت لزوم با وکلای اترس تماس بگیرد تا از راهنمایی متخصصین حقوق شرکتها نیز بهرمند شوند.
برچسب های مرتبط
اترس همراهی قابل اتکا