موسسه حقوقی اترس
انواع قرار چیست

قرار چیست و انواع قرار کدامند ؟

انواع قرار و نکات مهم به قلم وکیل پایه یک دادگستری در موسسه اترس

در مراجع قضائی در طول رسیدگی به انواع دعاوی و مسائل مختلف تصمیمات متنوعی از سوی آنها اتخاذ میشود. به طور کلی همه تصمیمات قضائی را بر اساس قوانین آئین دادرسی میتوان رای دانست.

رای خودش به دو دسته حکم و قرار تقسیم بندی میشود که دایره گسترده و البته مشخص و معینی را شامل میشوند. این دو نوع آرا کاملا با یکدیگر متفاوت بوده و هر یم از آنها شرایط صدور و هدف معینی دارد.

با توجه به اینکه ممکن است در تمامی دعاوی حقوقی و کیفری قرارهای مختلفی که توسط قانون پیش بینی شده اند صادر گردد، ما قصد داریم با معنا و انواع آن به طور دقیق آشنا شده تا در هنگام روبرو شدن با هر یک از این قرارها بدانیم بهترین اقدام چیست تا از سردرگمی در مراجع قضائی بکاهیم.

 

 

قرار به چه معناست؟

برای اینکه تعریف اصطلاحات حقوقی را بدانیم باید به متن قانون مراجعه کنیم اما هیچگونه تعریفی درباره ماهیت قرار از سوی قانونگذار ارائه نشده است.

اما ماده قانونی که میتوان با تفسیر آن به معنای واقعی قرار دست پیدا کرد ماده ۲۹۹ قانون آئین دادرسی مدنی میباشد که به تعریف حکم پرداخته و هر رای صادره از مقام قضائی که حکم نباشد قرار است.

در این ماده حکم به رایی گفته میشود که راجع به ماهیت دعوا بوده و به صورت کلی یا جزئی قاطع آن باشد گفته میشود. بدین ترتیب قرار به مواردی گفته میشود که یا راجع به ماهیت دعوا نباشد، یا اگر هست قاطع دعوا نباشد.

نمونه های مختلفی از قرارها وجود دارد که تصدیق کننده این تعریف میباشند. اما نکته ای که در این بین وجود دارد این است که موارد صدور قرار از سوی قاضی در قوانین به طور کامل مشخص شده است و بدین ترتیب میتوان به طور کامل متوجه شد که راس صادره قرار یا حکم بوده است.

این تعریف در دعاوی کیفری یا حقوقی تفاوتی نداشته و در هر دو یکسان است.

 

بیشتر بدانیم : انواع قرار وثیقه چیست

 

انواع قرار

هر یک از قرارها با از جنبه های مختلفی تقسیم بندی میشوند و همچنین اقسام مختلفی برای آنها بیان شده است و ما در ادامه به پنج مورد از مهترین آنها اشاره خواهیم کرد:

 

قرار اعدادی یا مقدماتی

در تعریف این قرار چنین آمده است که پرونده در دست رسیدگی را آماده برای صدور رای میکند. مقام قضائی این قرار را جهت تکمیل اطلاعات خود صادر مینماید. برای نمونه میتوان به قرار معاینه محل در دعاوی ملکی اشاره کرد که هم میتواند جنبه حقوقی و هم کیفری داشته باشد.

 

قرار نهایی و غیر نهایی

قرارهای با توجه به اینکه امکان فرجام خواهی برای آنها وجود خواهد داشت یا خیر به نهایی و غیر نهایی تقسیم بندی میشوند. قرارهای نهایی بدون توجه به ماهیت دعوا و تنها با بررسی شکلی صادر میگردند. برای نمونه میتوان به قرار منع تعقیب اشاره کرد که در نتیجه عدم وصف مجرمانه عمل ارتکابی متهم صادر میگردد اشاره کرد.

 

قرارهای توقیفی

این دسته از قرارها شامل مواردی میشود که به طور موقت سبب ایجاد وقفه در دادرسی خواهد شد. برای مثال با صدور قرار اناطه، رسیدگی در دادگاه دیگر صورت گرفته و پس از اعلام نتیجه پرونده اولیه مجدد به جریان خواهد افتاد.

 

قرارهای قطعی و غیر قطعی

به لحاظ اینکه امکان تجدیدنظر خواهی از قرارهای صادره دادگاه یا دادسرا وجود دارد یا خیر آنها به دو بخش قطعی و غیر قطعی تقسیم بندی میشوند. قرار جلب به دادرسی که از سوی دادسرا صادر میگردد قطعی بوده و امکان اعتراض برای آن وجود نخواهد داشت اما قراری مانند اناطه ظرف ۲۰ روز قابلیت اعتراض دارد.

 

قرار قاطع یا شبه قاطع دعوا

برخی از قرارها پس از صدور مانند رد دعوا سبب به پایان رسیدن رسیدگی میشود اما برخی دیگر مانند قرار موقوفی دعوا، رسیدگی را به زمان دیگری موکول میکند.

به این صورت میتوان آنها را به قاطع و شبه قاطع تقسیم بندی نمود.

 

 

در صورتیکه نیاز به مشاوره برای شکایت حقوقی دارید با ما در تماس باشید

تفاوت قرار با حکم چیست

تفاوت قرار با حکم چیست؟

سوال مهمی که در این میان وجود دارد مسئله تفاوت قرار و حکم میباشد. با توجه به این که مرجع صادر کننده آنها یکی میباشد ممکن است بسیاری از افراد گمان کنند تفاوت با یکدیگر ندارند اما اینگونه نیست.

همانطور که در بالای این گفتار نیز بیان کردیم با مراجعه به ماده ۲۹۹ قانون آئین دادرسی مدنی که به تعریف حکم پرداخته است تفاوت این دو رای را در دو ویژگی برای حکم بیان میکند.

حکم قضائی هم راجع به ماهیت دعوا و هم قاطع دعوا میباشد. اما قرارها به طور هم زمان نمیتوانند دارای هر دو ویژگی باشند و حتما یکی از آنها را نخواهند داشت.

تفاوت دیگری که میان حکم و قرار وجود دارد این است که قرار هم میتواند از سوی قاضی دادگاه و از سوی دادیار یا بازپرس در دادسرا صادر گردد اما صدور حکم تنها در صلاحیت قاضی دادگاه میباشد.

سومین تفاوت این دو این است که موارد صدور قرار در قانون به طور دقیق بیان شده ودر غیر این موارد امکان صدور آنها نیست.

 

در زمان مواجهه با قرار باید چه کنیم؟

برای اینکه بتوانیم بهترین عملکرد را در مسیر قضائی پیش روی خود داشته باشیم باید بدانیم در هر زمان و مواجه شدن با هر رخدادی چه اقدامی کرد و چه واکنشی باید نشان داد. برای انجام اقدامات حقوقی نیازمند این هستید که به تفسیر قوانین و مقررات و همچنین آرای صادره از مقام قضائی بپردازید.

برای این کار نیاز به دانش حقوقی داشته و برای انجام بهترین راهکار نیاز به تجربه کاری در این زمینه میباشد. به همین دلیل پیشنهاد میشود همواره با وکیل پایه یک دادگستری که متخصص در زمینه مسئله شما باشد در ارتباط بوده یا او را برای انجام امور حقوقی خود انتخاب نمایید.

توجه داشته باشید که تخصص وکیل بسیار حائز اهمیت است زیرا نسبت به تمامی مسائل و مشکلات آن حوزه اشراف داشته و بدین ترتیب بهترین راهکار را به شما ارائه خواهد کرد.

 

نتیجه گیری

در این گفتار تلاش کردیم تا با بیانی ساده به تعریف قرار و انواع قرار پرداخته و به مهمترین انواع آن اشاره کنیم. شناخت کلی نسبت به این اطلاعات و انواع قرار به شما این امکان را میدهد تا در زمان لازم با راهنمایی گرفتن از متخصصین این حوزه بهترین تصمیمات را اتخاذ کرده و در نتیجه به هدف دلخواه خود برسید.

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *