در قرارداد فی مابین توجه نمایید که یکسری امور را درج کنید، در قسمت طرفین مشخصات سرپرست اگر بسته با نوع شغل شما ایشان نیازمند مجوزی می باشد مجوز ایشان را به دقت بررسی کنید،. حتما برای قرارداد خود مدت تعیین نمایید در واقع قرارداد موقت منعقد نمایید تا اگر در آن دوره از نحوه کار سرپرست راضی نبودید بتوانید به راحتی قطع همکاری نمائید.
سعی کنید تمامی تکالیف و وظایف که از سرپرست میخواهید در قسمت شروط قرارداد درج کنید تا مشکلات و اختلافات نظر آتی جلوگیری شود.
بهتر است وضعیت ساعت کاری و زمان های استراحت و رفت و آمد را نیز به صورت حدودی مشخص کنید مثلا بنابر شرایط شغلی ایجاب میکند صبح زود آماده باشد مثلا برای بارگیری ، تخلیه و…. که بعدا باعث اخلاف نشود.
اگر وسيله گرانبها به او می دهید مثل کلید یا رمز گاوصندوق و …. حتما از او رسید دریافت نمایید و تصریح کنید به جز خودش اجازه استفاده و دراختيار گذاشتن به هیچ کس را ندارد.
باتوجه به اینکه سرپرست کارگاه یک جايگاه شغلی حساس است و نسبت به نوع هر شغل ممکن است نیاز باشد شرایط خاصی در قرارداد درج شود ما به شما توصیه میکنیم هنگام انعقاد قرارداد با وکلای متخصص اداره کار مشورت نمایید.
البته برای آشنایی شما با این قرارداد نمونه قرارداد کار – استخدام سرپرست کارگاه را آورده ایم.
یک دیدگاه بنویسید