انواع مالیات

انواع مالیات

آن چه باید در خصوص انواع مالیات بدانیم

انواع مالیات : ما در این مقاله سعی داریم شما را با دسته بندی های مختلف مالیات آشنا کنیم، با خواندن این مقاله شما می توانيد انواع مالیات هایی که پرداخت میکنید یا باید پرداخت کنید را شناسایی کنید و با تعریف هر کدام آشنا شوید و دانستن آن به شما کمک می‌کند که بتوانید به راحتی با کلیت انواع مالیات های موجود در ایران آشنا شوید تا ریسک های مالیاتی احتمالی که درگیرش هستید را کاهش دهید. همچنین برای مشاوره حقوقی مالیاتی با وکیل میتوانید با ما در ارتباط باشید.

امروزه برای شروع کردن یک کسب‌وکار مشکلات و مسائل عدیده‌ای وجود دارد و برای اینکه بتوانیم در شغل جدید مان موفق باشیم باید از تکالیف و وظایفی که بر عهده ماست آگاه شویم تا در این مسیر گام‌های استواری برداریم.

یکی از تکالیفی که تمامی کسب و کارها با آن مواجه هستند مالیات می باشد که کارفرمایان با داشتن اطلاعات کلی در این خصوص می‌توانند از آسیب ها و هزینه های جدی بر کسب و کار خود جلوگیری کنند و یا همچنین در زمانی که نیاز به وکیل مالیاتی دارند بتوانند آن را با اطلاعات بیشتری انتخاب کنند.

در حال حاضر توجه اکثر کشور ها به اخذ مالیات هست و به همین سبب است که هر روزه قواعد و قوانین مالیاتی جدید و دقیق تری اصلاح یا تصویب می‌شود که کشور ما هم از این قاعده مستثنی نیست.

فهرست مطالب

مالیات چیست؟

مالیات نوعی هزینه اجباری است که اکثراشخاص در بیشتر جوامع ملزم به پرداخت آن می باشند که این امر از زمان های خیلی قدیم وجود داشته و در همه جای دنیا انواع مالیات‌ها یکی از ابزارهای کسب درآمد دولت‌ها بوده است . در کشور ایران نیز سازمان امور مالیاتی کشورعهده دار این امر می باشد که نسبت به شناسایی مودیان مالیاتی ( اعم از اینکه شخص حقیقی باشند یا شخص حقوقی) و وصول مالیات از آنها اقدام می‌کند. که البته اشخاص راسا مکلف به پرداخت مالیات مشمول خود هستند و اگر از این تکلیف سر باز زنند مجرم شناخته شده و اگر سازمان مالیاتی علیه آنها شکایت کند در دادگاه کیفری محکوم به جرم فرار مالیاتی می‌شوند که مجبور به تحمل مجازات آورده شده در قوانین کیفری می باشند.

مالیات را در ایران همچون سایر کشورها را بسته به هدف های متفاوت می توانیم در دسته بندی های مختلفی آورد که اینجا به رایج ترین و کاربردی ترین آن که باتوجه به شیوه پرداخت است اشاره میکنیم:

مالیات چیست

دسته بندی های مالیات

  1. مالیات مستقیم :مالیاتی است به صورت محسوس و ملموس از شخص مشمول مالیات  دریافت می شود به عبارتی مشخص است که چه شخصی و از چه ماخذی مالیات را به حساب سازمان امور مالیاتی پرداخت می نماید، نظیر انواع مالیات بر دارایی،یا انواع مالیات بر درآمد.
  2. مالیات غیر مستقیم: مالیاتی است به شکل نامحسوس و غیر ملموس از پرداخت کننده آن را هنگام پرداخت قیمت کالا یا خدمات دریافت می‌کند. نظیر
    مالیات بر ارزش افزوده، مالیات معاملات و عوارض گمرکی.
نوع مالیات

انواع مالیات مستقیم

مالیات بر دارایی

مالیاتی است که از ثروت و دارایی اشخاص گرفته می شود و مآخذ آن دارایی و اموال اشخاص می باشد مانند:

مالیات بر ارث 

مالیاتی است که وراث با توجه میزان نزدیکی به متوفی (طبقه ارث) و سهم الارث خود باید پرداخت کنند.برای آگاهی از میزان نرخ مالیات بر ارث می توانید به مقاله مالیات بر ارث مراجعه فرمایید.

مالیات حق تمبر

 مالیاتی است که از طریق ابطال والصاق تمبر بر روی اسناد، مدارک و اروق به جهت اعتبار بخشیدن به آنها پرداخت می شود مثل حق تمبر که بابت ثبت شرکت ها در سازمان مالیاتی پرداخت میکنیم ، حق تمبر که روی سفته پرداخت می‌شود ، حق تمبر که روی برگه های وکالتنامه ابطلال می‌شود، یا تمبری که بر روی دانشنامه های مختلف زده می‌شود و ……

مالیات بر خودروهای لوکس 

مالیاتی است که بر اساس قانون بودجه برای خودروهای لوکس در نظر گرفته است که هر سال مالک خودرو موظف به پرداخت آن است که نرخ آن و شرایط و مآخذ آن هر ساله بر اساس قانون بودجه برای آن سال مشخص می‌شود.

مالیات بر خانه های لوکس 

مالیاتی است که بر اساس قانون بودجه برای خانه های لوکس در نظر گرفته شده که هر ساله مالک آن موظف به پرداخت است که  نرخ مالیات خانه های لوکس و مآخذ آن در قانون بودجه آورده می‌شود.

مالیات بر درآمد

مالیات است که از درآمد یا عایدی اشخاص حقیقی و حقوقی اخذ می شود. مانند:

مالیات بر درآمد املاک

مالیاتی است که اگر شخص حقیقی یا حقوقی از ملکی که در مالکیت آنها قرار گرفته می شود درآمد کسب کنند پس از کسر معافیت های مقرر در قانون، مکلف به پرداخت مالیات از درآمد املاک خود هستند مانند:  درآمد ناشی از واگذاری حقوق خود نسبت به املاك ، درآمد ناشی از املاکی که به اجاره واگذار می کنند، درآمد ناشی از نقل و انتقال قطعی املاك به مأخذ ارزش معاملاتی و همچنین انتقال حق واگذاری محل( که شامل حق كسب یا پیشه یا حق تصرف محل یا حقوق ناشی از موقعیت تجاری محل می باشد)به مأخذ وجوه دریافتی مالك یا صاحب حق در تاریخ انتقال از طرف مالكان عین یا صاحبان حق ، مالیات ناشی از ساخت و فروش ساختمان

مالیات بر درآمد مشاغل

مالیاتی است که مختص اشخاص حقیقی است که از طریق اشتغال به شغل به شکل فردی یا مشارکت مدنی است که هرساله با اظهار کل درآمد خود به اداره دارایی و محاسبه مالیات با روش های مشخص مکلف هستند که مالیات درآمد سالانه خود را پرداخت کنند.

مالیات بر درآمد حقوق

مالیات بر درآمد حقوق جزء مالیات های تکلیفی است که هر ماهه کارفرمایان اعم از شخص حقیقی یا حقوقی مکلف هستند از حقوق اشخاص حقیقی که برای انها کار میکنند بعد از اعمال معافیت ( که این معافیت هر ساله در قانون بودجه مشخص می شود )  به میزان مشخص شده در قانون محاسبه وکسر نموده به مستقیم به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند.

مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی

مالیاتی است که از درآمد اشخاص حقوقی اعم از شرکت و موسسات که اصولا با نرخ ثابت ۲۵ ٪ ( بیست و پنج درصد) پس از کسر هزینه ها باید پرداخت نمایید.

مالیات بر درآمد اتفاقی 

مالیاتی است که بر درآمد نقدی یا غیر نقدی اشخاص حقیقی یا حقوقی که به صورت بلاعوض یا معاملات محاباتی یا رایگان یا جایزه ویا هر شکلی دیگر از این حیث بدست می آید.

مالیات بر درآمد کشاورزی

 مالیاتی است که به کلیه فعالیت های کشاورزی و دامپروی،دامداری،پرورش ماهی وزنبور عسل ، نوغان (کرم ابریشم) طیور ،صیادی،تعلق میگیرد که در حال حاضردر کشور ما تمامی آنان از معافیت مالیاتی  برخوردار هستند.

مالیات دارایی

انواع مالیات غیر مستقیم

مالیات بر واردات و صادرات

 مالیاتی است که باتوجه به شرایط و سیاست های داخلی کشور تعیین می شود مانند: حقوق و عوارض گمرکی ، واردات اتومبیل، سود بازرگانی.

مالیات بر مصرف و فروش کالا یا خدمات

مالیاتی است که مصرف کنندگان و فروشندگان کالاهای خاص بار می شود ولی در نهایت از مصرف کننده نهایی اخذ می شود و انواع مالیات دریافتی تولید کنندگان و فروشندگان سیگار، مالیات دریافتی از خریدو فروش اتومبیل ، مالیات دریافتی از خریداران و فروشندگان فراورده های نفتی و پتروشیمی ، مالیات ارزش افزوده و….

 

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند