موسسه حقوقی اترس
نفی و انکار نسب

نفی و انکار نسب

انکار نسب :این اصطلاح در اصل از منابع فقهی وارد قوانین و مقررات و در نتیجه به صورت کلی حقوق کشور ایران شده است.

از جمله مهمترین سوالاتی که در این خصوص برای افراد به وجود می آید این است که نفی نسب چیست؟

و یا سوالاتی در خصوص نحوه اقامه دعوا در این زمینه برای احراز صلاحیت دادگاه و نحوه اثبات آن میباشد. این دعوای حقوقی و اثبات نسب و یا انکار آن به دلیل اینکه سرنوشت یک انسان را مشخص میکند برای افراد دارای اهمیت بسیار زیادی هست و همین دلیل سبب شده است که ما برای رفع ابهامات و ارائه بهترین راهکارها، دست به نگارش این گفتار بزنیم.

پس برای رسیدن به پاسخ سوالات خود در این زمینه تا انتهای این مطلب که توسط وکلای متخصص موسسه حقوقی اترس تهیه شده است با ما همراه باشید.

 

 

انواع نسب در حقوق ایران

معنی لغوی نسب به زبان فارسی به معنای نژاد، خانواده و خویشاوندی میباشد که دقیقا مطابق با معنای اصطلاحی آن است.

در دنیای حقوق نسب به رابطه خونی دو شخص با یکدیگر گفته میشود که پدر و مادر، پدر بزرگ و مادربزرگ، خواهر و برادر، عمو، عمه، خاله و دایی میباشد. انواع نسب عبارتند از:

  • نسب مشروع: زمانی که در نتیجه ازدواج شرعی و قانونی فرزندی به دنیا بیاید.
  • نسب ناشی از شبهه: زمانی که نسبت به شرعی یا غیر شرعی بودن ازدواج پدر و مارد شبهه باشد که این فرزند نیز شرایطی مشابه مشروع خواهد داشت.
  • نسب نامشروع: به فرزندی که از رابطه نامشروع زن و مردی به دنیا می آید طفل نامشروع گفته میشود که در حقوق ایران به رسمیت شناخته نمیشود.

 

نفی و انکار نسب چیست؟

در برخی موارد ممکن است زمانی که فردی با دیگری رابطه نسبی دارد، یکی از آنها دیگری را انکار کرده و این نفی و انکار نسب به این معنی میباشد که وجود این رابطه خونی را زیر سوال ببرد.

همه نسب هایی که در بالا اشاره کردیم میتوانند از دیگری نفی نسب نمایند.

این نکته به دلیل اینکه بار حقوقی زیادی داشته بسیار حائز اهمیت است و زمانی که دعوای آن مطرح میشود باید طرفین از حقوق خود دفاع نمایند.

نکته ای که در این بین وجود دارد این است که اگر نفی نسب از سوی پدر مطرح گردد به آن نفی ولد گفته میشود و احکام متفاوتی با سایر موارد دارد.

برای بررسی بیشتر این موارد بهتر است به وکیل خانواده مراجعه کرده تا از راه های اثبات و دفاع این دعاوی آگاهی کامل پیدا کنید.

 

دعوای نفی نسب چیست و خوانده این دعوا چه کسی میباشد؟

دعوای نفی نسب از مهمترین دعاوی خانواده است که در مراجع قضائی مطرح میگردد. مانند دعاوی حقوقی دیگر هر ذی نفعی میتواند این دعوا را اقامه کند.

اما تفاوتی که در این دعوا وجود دارد این است که ذی نفعان این دعوا تنها افرادی خاصی هستند که در ابتدای این گفتار بیان کردیم.

به دلیل اینکه از دسته دعاوی خانواده میباشد بر اساس قانون حمایت از خانواده باید در دادگاه خانواده محل اقامت خوانده مطرح گردد. حال برای اینکه بدانیم دعوای خود درا در کدام دادگاه و به طرفیت چه کسی اقامه نماییم باید بدانیم خوانده این دعوا کیست.

دعوای نفی و انکار نسب به طرفیت شخصی که میخواهید رابطه خونی وی با خود را انکار کنید مطرح میگردد. دلایلی نیز که ارائه میشود باید بیانگر اثبات این امر باشد در غیر این صورت قابل استناد نخواهد بود.

مشاوره حقوقی خانواده میتواند شما را برای جمع آوری دلایل راهنمایی کند.

 

نفی و انکار نسب در ایران

 

راه های اثبات دعوای انکار نسب

دلایل مختلف و متنوعی برای اثبات ادعا در دعوای نفی نسب یا نفی ولد وجود دارد که به آنها اشاره خواهیم کرد.

  • لعان: لعان به این معنی میباشد که مرد به همسر خود نسبت زنا بدهد و فرزند او را انکار کند. در این صورت باید سوگندهای خاصی ادا کند که شرایط دقیق آن در قانون به صورت دقیق آمده است.
  • اقرار: اقرار در حقوق به معنای بیان اخباری به ضرر خود و به نفع دیگری میباشد. در این صورت مادر فرزند که آنرا به دنیا آورده است میتواند در این خصوص اقرار نماید که یکی از دلایل اثبات یا انکار نسب باشد.
  • آزمایش های نوین: در گذشته آزمایش های ژنتیک و خون وجود نداشته و تنها با استفاده از دلایل فوق برای این امر استفاده میشد. اما امروزه میتوان از ابزارهایی که علم پزشکی نوین در اختیار ما قرار داده است استفاده نمود. بدین ترتیب آزمایش DNA  و آزمایش گروه خونی یکی از راه های اثبات ادعا در این زمینه میباشد.

 

تنظیم دادخواست انکار نسب توسط وکیل متخصص و با تجربه

یکی از بهترین راهکارها برای پیروزی در این دعاوی، تنظیم دادخواست از سوی وکیل متخصص در این امر میباشد.

این دادخواستی که وکلای دادگستری تنظیم میکنند تفاوت زیادی با دیگر موارد دارد زیرا که در شرح دادخواست و ارائه دلایل و مدارک به نحوی بیان مطالب صورت میگیرد که قاضی را برای صدور رای مجاب نماید.

این بیانات از آنجایی که مستند به مواد قانونی و در راستای اهداف قانونگذار میباشد ریسک احتمالی را بسیار کاهش خواهد داد .

بدین ترتیب راه رسیدن به نتیجه مطلوب برای شما بسیار هموار تر خواهد بود.

 

مستندات قانونی نفی نسب در قانون مدنی

برای بررسی مستندات قانونی نسب چه برای اثبات و چه برای انکار آن باید به قانون مدنی از ماده ۱۱۵۸ تا ماده ۱۱۶۷ مراجعه نمایید و با راهنمای وکیل خود به تفسیر موارد بیان شده از سوی قانونگذار بپردازید.

همچنین قانون حمایت از خانواده که در سال ۱۳۹۱ تصویب شد منبع خوبی برای این دعاوی میباشد.

 

مشاوره حقوقی با وکیل انکار نسب

برای شروع تمامی اقداماتی که در بالا بیان شد بهتر است از وکلای دعاوی نسب مشاوره حقوقی دریافت شود و در این صورت بسیاری از اقدامات شما سازماندهی خواهد شد و هدفمند تر گام خواهید برداشت.

برای دریافت مشاوره حقوقی به صورت تلفنی، حضوری و آنلاین نیز میتوانید به موسسه حقوقی اترس مراجعه نمایید.

 

نتیجه گیری

در نتیجه میتوان گفت نفی و انکار نسب به دلیل آثار حقوقی که در پیش دارد میتواند مسیر زندگی یک شخص و حتی اطرافیان آنرا تغییر دهد.

به همین دلیل قانونگذار و سیستم قضائی نیز در این مسائل به جزئیات توجه بسیار زیادی خواهند داشت.

برای حل مسائل خود در این زمینه به وکیل مراجعه کنید تا از راهنمایی های ایشان برای پیش برد اهداف خود استفاده نمایید.

 

 

دپارتمان حقوق خانواده موسسه اترس

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *