رابطه نامشروع چیست

رابطه نامشروع

رابطه نامشروع : نامشروع بودن یک صفت است که به تمام اعمالی که بر خلاف قانون و شرع صورت پذیرد الحاق میشود. رابطه نامشروع به روابط میان زن و مردی گفته میشود که بر خلاف قوانین و موازین شرعی باشد. برای اینکه بدانیم چه روابطی از مصادیق رابطه نامشروع محسوب میشود در ابتدا باید بدانیم که رابطه مشروع چیست.

دایره روابط غیر قانونی بسیار گسترده است به همین دلیل هر رابطه ای میان زن و مرد خارج از محدوده ازدواج را شامل میشود.

در هر کشوری روابط میان زن و مرد از چالشی ترین مسائل اجتماعی میباشد اما از آنجایی که قوانین کشور ما برگرفته از قواعد و اصول شرعی هست اینگونه ارتباط ها بیشتر جنبه حقوقی و قانونی به خود گرفته است و دارای خط قرمز ها و چارچوب هایی میباشد.

به همین دلیل است که در صدد برآمدیم تا این مبحث مهم اجتماعی که در متن قانون برای آن حدود و صغوری تعیین شده است را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار دهیم تا در هنگام مواجهه با چنین مسائلی برای اقدامات خود پیش زمینه ذهنی داشته باشیم.

اینگونه از مشکلات زیر مجموعه ی حقوق خانواده میباشد که بهترین راهنما در این خصوص وکیل خانواده هستند. پس اگر سوالی در این حوزه داشتید میتوانید به راحتی از آنها بپرسید.

 

 

رابطه نامشروع چیست؟

رابطه نامشروع در مقابل رابطه قانونی و مشروع قرار میگیرد که در آن زن و مرد نامحرمی که میان آنها علقه زوجیت وجود ندارد مرزهای رابطه را رد کرده و مرتکب رفتاری خلاف قانون شده اند که رفتارهای زیادی را در بر میگیرد و بر اساس قانون هر رفتاری کمتر از زنا مشمول رابطه نا مشروع میگردد.

بر اساس ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات رابطه نامشروع چنین تعریف میشود”هر گاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه ‌شوند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف و اکراه باشد فقط اکراه‌کننده تعزیر می‌شود.”

این ماده قانونی که در بخش تعزیرات آمده است مواردی را جرم انگاری میکند که کمتر از زنا باشند زیرا که جرم زنا از دسته جرایم حدی هست. همانطور که در تعریف قانون مشاهده میکنید رابطه نامشروع به مواردی از قبیل در آغوش گرفتن، بوسیدن و… میباشد که میان زن و مرد صورت میگیرد.

حال این رابطه ممکن است بین زن و مرد مجرد، زن مجرد و مرد متاهل، زن متاهل و مرد مجرد و زن و مرد متاهل انجام گیرد که مشمول شرایط این ماده میشوند و تعیین مجازات آن با توجه به مسائل مختلف بر عهده قاضی هست.

 

ارکان تشکیل دهنده و راه های اثبات رابطه نامشروع

باید برای تشخیص اینکه جرمی رخ داده است یا خیر مانند هر جرم دیگری در این خصوص ارکان آن را مورد بررسی قرار دهیم.

اولین رکنی که باید برای آن مشخص نمود این است که آیا قانون آن رفتار را جرم انگاری کرده است یا خیر که ما در ماده ۶۳۷ آنرا مشاهده میکنیم که به آن رکن قانونی جرم نیز میگویند.

رکن بعدی مشخص کردن رفتار جرم انگاری شده از سوی قانون میباشد یعنی باید رفتار ارتکابی شخص با مواردی که قانونگذار مشخص نموده است منطبق باشد.

در این جرم قانون کمی ابهام دارد زیرا که موارد بیان شده مانند بوسیدن یا هم بستر شدن و باهم خوابیدن به صورت تمثیلی و به عنوان نمونه میباشد.

به همین دلیل مشخص کردن حدود رابطه نامشروع بر عهده عرف و علم قاضی گذاشته شده است.

بر این اساس زمانی که یک رابطه میان زن و مرد شکل میگیرد باید در ابتدا به عرف مراجعه کنیم تا بفهمیم بر اساس رفتارهایی که در جامعه امروز مرسوم است مصداق یک رابطه نامشروع هست یا خیر.

برای مثال در دهه های گذشته تنها صحبت کردن زن و مردی که محرم نیستند میتوانست از مصادیق این جرم باشد اما امروزه با گسترش روابط میان افراد دیگر چنین چیزی نیست و به عنوان نمونه زن و مردی که با یکدیگر همکار هستند ممکن است صحبت های زیادی باهم داشته باشند اما از مصادیق این جرم نباشد.

به همین دلیل تشخیص آن بر عهده عرف گذاشته شده است که بر اساس زمان و مکان متغیر میباشد.

 

برای مشاوره حقوقی خیانت همسر میتوانید با اترس در تماس باشید

مجازات رابطه نامشروع در دادگاه

 

 

مجازات رابطه غیر قانونی از نظر قانون مجازات اسلامی

با توجه به توضیحاتی که بالا داده شد به دلیل مبهم و کلی بودن ماده قانونی، وکیل کیفری میتوانند شما را در تعیین مصادیق این جرم راهنمایی کنند.

پس از تعیین مصداق نوبت به تعیین مجازات آن میرسد. از آنجایی که این ماده در بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی آمده است، متوجه میشویم که تعیین مجازات برای آن بر اساس تصمیم قاضی صورت میگیرد.

زیرا قاعده کلی (التعزیر بما یراه الحاکم) حکم میکند که تصمیم گیری برای میزان مجازات جرایم تعزیری بر عهده قاضی باشد که در این جرم تا ۹۹ ضربه شلاق است.

از آنجایی که تا ۹۹ ضربه شلاق در متن قانون آمده است نهایت مجازاتی که بتوان برای رابطه نامشروع در نظر گرفت همان ۹۹ ضربه شلاق میباشد.

قاضی بر اساس شرایط و اوضاع و احوالی که برای طرفین وجود دارد مقدار آنرا مشخص خواهد کرد. در انتهای ماده ما معافیتی برای فردی که برای انجام رابطه نامشروع اکراه شده باشد مشاهده میکنیم.

این نکته به این معنی میباشد که اگر زن یا مردی، دیگری را برای برقراری رابطه نامشروع اجبار کرده بود تنها شخص اجبار کننده است که به مجازات معین شده در این قانون محکوم خواهد شد و شخصی که مجبور به انجام این رابطه شده است از مجازات معاف میباشد.

 

تفاوت رابطه نامشروع با زنا چیست؟

زنا یکی از جرایم حدی میباشد که با نزدیکی کردن زن و مرد نامحرم محقق شده و مجازات آن در قواعد شرعی مشخص است اما رابطه نامشروع همانطور که در ماده قانونی مشاهده کردیم شامل مواردی کمتر از زنا میباشد.

 

نتیجه گیری

به صورت کلی بهتر است در صورت برخورد با چنین مواردی با وکلای پایه یک دادگستری مشورت نمایید تا برای تعیین مصداق آن به مشکل نخورید و حتما اگر به ارتکاب چنین جرمی متهم شدید از وکیل کیفری برای حضور در جلسات دادگاه و تنظیم دفاعیات خود استفاده نمایید.

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند