تحریر ترکه به چه معنا است و مراحل آن چیست
فهرست مطالب
Toggleدعوای تحریر ترکه چیست؟
درپاسخ به این سوال که تحریر ترکه چیست و چگونه انجام می شود باید در ابتدا باید معنای ترکه را بررسی نماییم ؛ ترک به معنای اموال ، دارایی، بدهی های بهجامانده از متوفی (شخصی که فوت شده است ). بنابراین ترکه هم شامل دارایی مثبت مانند طلب ها و سایر اموال مانند ملک و خودرو می شود و هم شامل بدهی های که از متوفی بهجامانده می شود.
در دعوای تحریر ترکه مرجع قضایی با بررسی اموال متوفی یک صورت از بدهی ها، طلبها و سایر اموال متوفی را تهیه میکند.
قاعده این است که ممکن است متوفی بدهی، طلب و اموالی داشته باشد که وراث او از آن آگاه نیستند و با طرح این دعوا دارایی متوفی از مراجع مختلف از قبیل سازمان ثبتاسناد و املاک، پلیس راهور و … استعلام و هر آنچه بهصورت رسمی به نام متوفی بوده است در پاسخ این استعلامها مشخص خواهد شد.
درخواست استعلام برای اموال متوفی
مراجعی که به آن اشاره شد ، در حالت کلی است . اگر احتمال میدهید متوفی اموال دیگری داشته است ،می توانید در خواست استعلام از مراکز متولی آن موضوع را داشته باشید . به عنوان مثال اگر احتمال این را میدهید که متوفی ، سهامدار شرکتی است و یا در سهام بورسی دارد ، می توانید به ترتیب از اداره ثبت شرکت ها و سازمان بورس و اوراق بهادر استعلام کنید .
همچنین یک سوال مهمی که بسیاری از کاربران از ما میپرسند در خصوص نرخ مالیات بر ارث به چه میزان میباشد؟ که در مقاله ای جداگانه ما به تمامی سوالات پاسخ داده ایم
نکته کاربردی مهم این است که در برخی دعاوی عمومی مثل دعوای تقسیم ترکه (دعویی که وراث برای تقسیم اموال متوفی طرح می کنند ) قبل از طرح دعوی لازم است که اموال متوفی را داشته باشید و به دادگاه معرفی نمایید، به عبارت دیگر ابتدا باید از طریق دادخواست تحریر ترکه اموال متوفی را پیدا کنید تا دادگاه در دعوی تقسیم ترکه امکان تقسیم اموال متوفی را داشته باشد.
چرا که در عمل دادگاه ها در دعوای تقسیم ترکه اقدامی برای پیدا کردن اموال متوفی انجام نمی دهند و فقط اموالی را که شما معرفی میکنید را بین وراث تقسیم می کنند.
چه اشخاصی میتوانند دعوای تحریر ترکه اقامه نمایند؟
الف- وراث متوفی با هم یا یکی از ایشان.
ب- وصی : شخصی که از طرف متوفی جهت اداره اموال برای زمان پس از فوت تعیین میشود.
ج- دادستان (در زمانی که متوفی وارثی نداشته باشد )یا اشخاص ذی نفع (مانند طلبکاران )
نکته کاربردی : در صورتی که وراث شخص فوت شده مشخص نباشند ، دادستان و یا طلبکاران می توانند از دادگاه درخواست تعیین مدیر برای اموال را بنمایند .(ماده ۳۲۷ قانون امور حسبی)
بیشتر بدانیم : انواع وصیت نامه و شرایط اعتبار آن
شرایط طرح دعوای تحریر ترکه چیست؟
جهت طرح دعوای تحریر ترکه میتوانید از وکلای مجرب موسسه حقوقی اترس کمک بگیرید تا به بهترین نحو ممکن و در سریع ترین زمان دعوی تحریر ترکه را اقامه و اقدامات مورد نیاز را انجام دهند.
دریافت خدمات تخصصی حقوقی علاوه بر کاهش ریسک ها سبب انجام امور به شکل اصولی و قانونی آن میباشد با این حال شما شخصاً می توانید تنظیم دادخواست را انجام و از طریق دفاتر خدمات قضایی برای مراجع صالح قضایی ارسال کنید. مهم است بدانید که در ردیف خواسته دادخواست باید خواسته(( تحریر ترکه مرحوم آقا / خانم…… به کد ملی……… که مورخ….. در آخرین اقامتگاه خود به آدرس………… فوت نموده است)) ذکر گردد.
برای آگاهی بیشتر در مورد نکات بسیار مهم معافیت مالیات بر ارث ، موسسه حقوقی اترس مقاله ای برای شما آماده کرده است
نکات مهم در دادخواست تحریر ترکه
توجه کنید که در این خصوص حتما آخرین اقامتگاه متوفی در ردیف خواسته باید ذکر شود. همچنین باید در شرح دادخواست لیست کلیه اموال متوفی را بهصورت واضح ذکر نمایید.
درنهایت جهت بررسی اینکه آیا متوفی اموالی دارد که شما از آن مطلع نباشید نیز باید از مرجع قضایی درخواست استعلامات از نهادهای مختلفی مثل اداره ثبتاسناد و املاک، اداره راهور، بانکها، اداره بورس و… را نمایید.
همچنین توجه کنید که درخواست های استعلام باید با ذکر نام ادارات موردنظر شما در ردیف دلایل دادخواست ذکر گردد و ذکر کلی استعلام از مراجعه مربوطه ممکن است مشکل ساز گردد.
در صورتیکه قصد اقدام بدون حضور وکیل دادگستری را دارید ، پیشنهاد میکنیم برای کاهش ریسک های خود ،یک مشاوره حقوقی با وکیل امور حسبی داشته باشد .
آگاهی بیشتر : وصیتنامه عهدی چیست
دادگاه صالح برای رسیدگی
سوالی که در وکلای حقوقی اترس مشاوره ها با آن بسیار مواجه می شویم این است که دادخواست تحریر ترکه را به کدام دادگاه بدهیم؟
در حال حاضر دعوای تحریر ترکه بر اساس بند ۳ ماده ۹ قانون شورا حل اختلاف در صلاحیت شوراهای حل اختلافی است که آخرین اقامتگاه متوفی در آنجا بوده است.
درواقع شما باید دادخواست خود را از طریق دفاتر خدمات قضایی برای شورای حل اختلافی ارسال کنید که متوفی آخرین بار در حوزه آن شورای حل اختلاف سکونتگاه داشته است.
در صورتیکه شخص فوت شده ، در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشد ، شورای حل اختلافی که نشانی متوفی در حوزه قضایی آن قرار گرفته است ، صالح به رسیدگی به این درخواست است. لازم به ذکر است قبل از ارسال دادخواست از طریق دفاتر خدمات قضایی مراجعه به شورا بیفایده خواهد بود و شما را به دفاتر خدمات قضایی راهنمایی خواهند نمود،
چراکه ابتدا دادخواستی باید از طریق دفتر خدمات قضایی برای شورا ارسال شود تا آن شورا امکان ورود و رسیدگی داشته باشد.
نویسنده : امین بیات وکیل پایهیک دادگستری
با توجه به این دعاوی قضایی یک امر تخصصی می باشد توصیه می شود حتما این امور از طریق وکلای حقوقی مجرب وبا تجربه صورت گیرد چرا که در بسیاری از موارد در صورت بروز اشتباه امکان یا فرصت اصلاح آن وجود ندارد.
برچسب های مرتبط
3 پاسخ
عالی
متشکر از رهنمود کامل و توصیه های لازم بنده اصفهان هستم.
روزخوش. بسیار خوب و کمی گیج کننده بود. کمک خوبی بود. مرسی از زحمت گرانبهایتان.