موسسه حقوقی اترس
حبس تعزیری چیست

آنچه که باید درباره حبس تعزیری بدانید

حبس تعزیری : برای اینکه بتوانیم مفهوم دقیق مجازات حبس تعزیری را دریابیم بهتر است تا انتهای این گفتار که توسط وکلای کیفری موسسه اترس تهیه شده است با ما همراه باشید.

 

 

حبس تعزیری چیست؟

برای هر جرمی در قانون مجازات اسلامی، مجازاتی بر حسب شدت و کیفیت ارتکاب جرم در نظر گرفته میشود که از هر جرمی به جرم دیگر نوع و میزان آن متفاوت است.

یکی از مجازات های پر تکرار در این قوانون و مراجع قضائی حبس و از نوع تعزیری میباشد. حبس که به معنای زندان و در بند کردن افراد است و تعزیر به معنای مجازاتهایی هست که حاکم آنرا تعیین کرده و میزان و مقدار آن قابل تغییر است.

 

انواع مجازات در قانون مجازات اسلامی

مجازاتهایی که در قوانین جزایی کشور ایران پیش بینی شده است به صورت کلی به چهار دسته تقسیم بندی میشوند که از قرار زیر است:

  • حدود: مجازاتهای حدی مواردی هستند که نوع و میزان دقیق آن برای هر جرم در منابع فقهی مشخص شده است و به هیچ عنوان امکان تغییر آن برای قاضی وجود نخواهد داشت.
  • قصاص: در جرایم علیه تمامیت جسمانی برای مثال قتل یا ضرب و جرح، مجازات اصلی فرد قصاص میباشد یعنی به صورت برابر با جرمی که مرتکب شده است مجازات گردد. برای نمونه مجازات قصاص قتل، اعدام میباشد.
  • دیه: در برخی موارد امکان اجرای قصاص وجود نخواهد داشت و یا ذی حق از اجرای قصاص گذشت میکند که در این صورت، مجازات مجرم پرداخت مبلغی به عنوان دیه ضرری که به فرد دیگر وارد کرده است میباشد. وکیل دیه به صورت دقیق میتواند از میزان صدمات وارده میزان دیه را مشخص نماید.
  • تعزیر: مواردی که در بالا ذکر شد بسیاری از جرایم را پوشش نمیدهد و امکان بی پاسخ گذاشتن آنها نیز وجود ندارد به همین دلیل مجازاتی که از سوی قانونگذار در برابر ارتکاب جرمی تعیین میشود را مجازات تعزیری میگویند. نوع و میزان آن در دست قانونگذار است و در بسیاری از آنها قاضی در انتخاب آنها آزادی عمل خواهد داشت تا با توجه به شرایط و شخصیت مجرم، آنرا به سزای عمل خود برساند.

 

مجازات حبس تعزیری درجه ۱ تا ۸

حبس تعزیری به طور کلی میتوان گفت به جز مجازات حبس  ابد که از دسته مجازات های حدی میباشد باقی موارد، حبس تعزیری میباشند. در ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، مجازاتهای تعزیری به ۸ درجه از خفیف تا شدید تقسیم بندی شده اند که درجه ۸ خفیف ترین آن و درجه ۱ شدید ترین آن میباشد. در ادامه به مجازات حبس درجه ۱ تا ۸ اشاره خواهیم کرد:

  1. بیش از ۲۵ سال
  2. از ۱۵ تا ۲۵ سال
  3. از ۱۰ تا ۱۵ سال
  4. از ۵ تا ۱۰ سال
  5. از ۲ تا ۵ سال
  6. از ۶ ماه تا ۲ سال
  7. از ۳ تا ۶ ماه
  8. کمتر از ۳ ماه

با توجه به نحوه و شرایط جرم ارتکابی قاضی میتواند در هر مورد از کمترین آن تا بیشترین مجرم را محکوم نماید.

 

تفاوت حبس تعزیری و تعلیقی

تعلیق به معلق نمودن چیزی هست که در اصطلاح حبس تعلیقی میتوان چنین تعریف کرد که حبس به حالت معلق در آمده و مورد اجرا واقع نمیشود.

قاضی در برخی موارد با توجه به وجود شرایط میتواند بخشی از مجازات مجرم را به حالت تعلیق در آورده و اجرای آنرا منوط به تکرار جرم یا خطای دیگری از سوی مجرم بداند و اگر تا مدت معینی مرتکب جرم نگردد بخشیده خواهد شد.

تعلیق مجازات حبس تعزیری تنها مشمول درجات ۳ تا ۸ خواهد شد و درجه ۱ و ۲ را نمیتوان تعلیق نمود. پس در نتیجه برای بیان تفاوت حبس تعلیقی و تعزیری میتوان گفت که حبس تعلیقی یکی از انواع حبس تعزیری میباشد.

البته لازم است بدانید در برخی از جرایم تعزیری درجه ۳ تا ۸ نیز امکان تعلیق حبس وجود نخواهد داشت و میتوانید  همچنین برای اطلاع و آگاهی بیشتر از تخفیف مجازات میتوانید به مقاله درج شده در سایت مراجعه نمایید

 

اعتراض به حکم حبس تعزیری

در برخی از موارد ممکن است شما شرایط تعلیق، تخفیف یا اسقاط حبس تعزیری را داشته باشید که این موارد از دید قاضی صادر کننده حکم نهان مانده باشد.

برای مثال در مجازات حبس تعزیری درجه ۶ تا ۸ اگر مجرم توبه نماید و این توبه در نزد قاضی احراز گردد و پشیمانی مجرم نمایان باشد، امکان سقوط مجازات وجود دارد.

در صورت داشتن اعتراض نسبت به حکم صادره میتوانید ظرف مدت ۲۰ روز به وکیل تجدید نظر خواهی مراجعه نمایید تا ایشان با تنظیم دادخواست تجدیدنظر و بیان موارد تخفیف یا اسقاط مجازات، تجدیدنظر در دادگاه صالح نسبت به آن حکم صورت بگیرد.

 

بخشیده شدن حبس تعزیری

یکی از مواردی که میتوان آنرا به نوعی بخشش حبس تعزیری بیان کرد را در بالا ذکر کردیم که آن تنها در درجات ۶ تا ۸ میباشد و با توبه مجرم و احراز شرایط نزد قاضی امکان پذیر است.

بخشش دیگری که ممکن است شامل حال مجرمین گردد این است که حبس تعزیری آنها که شامل درجه ۳ تا ۸ میشود به حبس تعلیقی تبدیل شود و در مدت تعلیق مجازات، مرتکب جرک دیگری نشوند.

 

آیا امکان خرید حبس تعزیری وجود دارد؟

باور غلطی که میان بسیاری از افراد جامعه وجود دارد و در جلسات مشاوره حقوقی از وکلا پرسیده میشود این است که گمان میکنند امکان خرید حبس یا حتی برخی مجازاتهای دیگر وجود دارد.

اما باید گفت که عنوانی برای خرید حبس در قانون مجازات و حتی سایر قواعد حقوقی وجود ندارد و این جایگزین مجازات به جزای نقدی میباشد که برخی گمان برده اند که میتوان حبس را خرید.

مجاراتهای جایگزین در ماده ۶۴ قانون تعزیرات آمده است که شاملدوره مراقبت، جزای نقدی، جزای نقدی روزانه، محرومیت از خدمات عمومی و خدمات عمومی رایگان میباشد.

 

نتیجه گیری

مجازات حبس تعزیری به دلیل اینکه سبب سپری شدن مدت زیادی از عمر افراد در فضای زندان میشود یکی از سخت ترین مجازاتهای موجود باشد.

به همین دلیل تمالم افراد باید تلاش خود برای جلوگیری از اجرای چنین مجازاتی انجام دهند.

شما باید با دریافت مشاوره حقوقی اجرای حکم با استفاده از روشهایی از قبیل اعتراض از صدور اجرائیه جلوگیری کرده تا برای حل مسائل پرونده زمان داشته باشید و بهتر است این مسیر را به همراه یکی از وکلای حرفه ای دادگستری طی کنید.

 

برچسب های مرتبط

 

دپارتمان حقوق کیفری موسسه اترس

دیدگاه ، نظر و یا سوال حقوقی خود را بنویسید.
وکیل متخصص حوزه مربوطه پاسخ شما را میدهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *