حقوق تجاری چیست

حقوق تجاری چیست و چه ارکانی دارد؟

حقوق تجاری چیست 

حقوق تجاری : آن دست از قوانین و مقرراتی که بر تجارت و فعالیت‌های بازرگانی نظارت دقیق دارند و برای فعالیت‌هایی از این قبیل، مرزبندی انجام می‌دهند و حد و حدودها را مشخص می‌کنند، حقوق تجاری خوانده می‌شود. در ادامه این مقاله قرار است راجع‌ به حقوق تجاری، حقوق بین‌الملل و ارکان این قسم از حقوق، اطلاعات مفید و کاربردی را ارائه کنیم. از شما دعوت می‌کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

شایان ذکر است که اتاق بازرگانی  ، برنامه هایی برای حمایت از تاجر ها دارد

پیشینه قانون تجارت و قانون حقوق تجاری

پیشینه قانون تجارت

امور تجاری و بازرگانی از گذشته‌های بسیار دور وجود داشته است. اهمیت قانون تجارت از جایی شروع شد که این امور گسترش پیدا کرد و برای جلوگیری از هرج‌ومرج و سودجویی قانونی به‌وجود آمد که در حال حاضر با عنوان حقوق تجاری آن را می‌شناسیم.

قانون تجارت در ایران در سال ۱۳۰۳ تصویب شد. این قانون ۳۷۸ ماده داشت که در سال ۱۳۱۱ منسوخ شد و قانونی جدید جای آن را گرفت. سپس در سال ۱۳۴۷ بخش مربوط به شرکت های سهامی از قانون تجارت حذف شد . مقررات مربوط به شرکت های سهامی در قالب ۳۰۰ ماده تصویب  به قانون قدیم اضافه شد که ی وکیل تجاری می بایست اشراف کافی بر آن داشته باشد.

با توجه به اینکه بیش از ۵۰ سال از تصویب این قانون می گذرد ، به نظر می رسد می بایست تغییراتی اساسی از طریق تصویب و یا اصلاحیه بر قانون صورت بگیرد.

بیشتر بدانیم : ترازنامه مالی نامعتبر چیست

ارکان و قوانین حقوق تجاری

ارکان حقوق تجاری

حقوق تجاری و یا حقوق تجارت به مجموعه قواعد و مقرراتی گفته می شود که برای تنظیم روابط ، قراردادها و معاملات تاجرها ایجاد و اجرا می شود . اگر حقوق تجاری درخصوص شرکت ها باشد ، مربوط به حوزه وکیل شرکت می باشد .

حقوق تجاری دارای ۱۶ باب است. تقسیم‌بندی این مواد عبارتند از:

باب اول: تجار و معاملات تجاری

باب دوم: دفاتر تجاری و دفتر ثبت تجارتی

باب سوم: شرکت‌های تجاری

باب چهارم: برات، فته طلب، چک

باب پنجم: اسناد در وجه حامل

باب ششم: دلالی

باب هفتم: حق‌العمل کاری (کمیسیون)

باب هشتم: قرارداد حمل ‌و نقل

باب نهم: قائم مقام تجارتی و سایر نمایندگان تجارتی

باب دهم: ضمانت

باب یازدهم: ورشکستگی

باب دوازدهم: ورشکستگی به تقصیر و ورشکستگی به تقلب

باب سیزدهم: در اعاده اعتبار

اسم تجارتی

شخصیت حقوقی

هر یک از این ابواب یکی از بخش‌های مهم حقوق تجاری هستند که در واقع نمی‌توان گفت کدام دارای ارجحیت بیشتری نسبت به دیگری است. اما چیزی که در این ابواب حقوق تجاری و سایر حقوق مورد بحث جدی است، ماهیت دعاوی است. دعاوی تجاری حول معاملات تجاری بین شرکا یا شرکت‌های تجاری گوناگون رخ می‌دهد و انواع گوناگونی دارد و مقررات مهمی در خصوص شراکت تجاری درآن وجود دارد. در ادامه به برخی از مهم‌ترین و معمول‌ترین دعاوی تجاری اشاره خواهیم کرد.

بیشتر بدانیم : ابطال و تعلیق کارت بازرگانی

وکیل تجاری

 دعاوی تجاری

این دعاوی در واقع به اقتضای معاملات تجاری بین تجار با یکدیگر یا بین اشخاص غیر تجاری با تجار شکل می‌گیرد و کسب‌وکارها را درگیر موانع گوناگونی می‌کند. این دعاوی در صلاحیت محاکم عمومی حقوقی هستند که آیین دادرسی مدنی بر آن حکم صادر می‌کند. برخی از مهم‌ترین این دعاوی عبارتند از:

دعاوی شرکت‌ها

نظیر دعاوی شرکت یا شرکا علیه مدیران در صورت تخلف از مسئولیت و وظایف یا در خصوص معاملات مدیر یا مدیران با شرکت، دعاوی مخصوص ابطال تصمیمات هیأت مدیره یا مجامع، دعاوی در رابطه با ورشکستگی شرکت یا انحلال و…

همانطور که قبلا توضیح دادیم وکیل حقوقی در دعاوی حقوقی که معمولا بین غیرتجار صورت می گیرد ، متخصص است.

دعاوی قراردادهای تجاری

قراردادهایی که اشخاص با همدیگر منعقد می‌سازند احتمال دارد که در شرایطی به یک اختلاف تجاری تبدیل شود. این اختلافات به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند، یکی اختلافات ناشی از تفسیر قرارداد و دیگری اختلافات ناشی از نحوه اجرای قرارداد.

دعاوی اسناد تجاری

نظیر دعاوی مطالبه وجه چک و سفته، دعاوی در رابطه با بی‌اعتباری و بطلان سند تجاری، دعاوی در رابطه با مفقودی سند تجاری.

دعاوی برند و علائم تجاری و طرح‌های صنعتی

این مورد در حال حاضر بیشترین اهمیت را در بین سایر دعاوی تجاری دارد. به این خاطر که شرکت‌ها بیشتر از اینکه برای حفظ محل تجاری‌شان وسواس داشته باشند و در این جهت بکوشند، افزایش اعتبار و حفظ اعتبار و سابقه خود را مهم‌ می‌شمارند. یکی از رایج‌ترین دعاوی که در این خصوص مشهود است، دعاوی شبیه‌سازی اسم یا علامت تجاری شرکت‌ها است.

و در آخر…

به دلیل تخصصی که وکیل تجاری در حوزه حقوقی تجاری دارد ، می تواند انتخابی مطمئن برای دعاوی تجاری باشد. حقوق تجاری دایره وسیعی از قوانین و مقررات مهم در حوزه تجارت، معامله‌گری و بازرگانی را شامل می‌شود.

یک وکیل تجاری متخصص می‌تواند به شما کمک کند تا در این زمینه موفق باشید و موانع را کنار بزنید.

همانطور که خواندید، گستردگی این حقوق، هر شرکت، سازمان و اداره‌ای را ملزم می‌کند تا از مشاوره‌های تخصصی یک وکیل در حوزه حقوق شرکت ها کمک بگیرد.

 

همراه شما هستیم…

موسسه حقوقی اترس

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند