موسسه حقوقی اترس
دعوای الزام به فک پلاک خودرو

درباره دعوای الزام به فک پلاک خودرو

دعوای الزام به فک پلاک خودرو :  در موقعیت هایی کسی خودرویی را به صورت عادی می فروشد یا می خرد اما طرف مقابل در مرکز تعویض پلاک و دفتر اسناد رسمی حاضر نمی شود تا فک پلاک انجام شود و خودرو به صورت رسمی به دیگری منتقل شود.

در این موارد دعوایی با عنوان فک پلاک خودرو می بایست مطرح شود که در این مقاله سعی داریم به نکات حقوقی و سوالات احتمالی در این باره بپردازیم.

 

 

مواد قانونی الزام به فک پلاک خودرو

بر اساس قانون نقل و انتقال خودرو با سند رسمی انجام می شود و مالک خودرو باید قبل از هر گونه خرید و فروشی با در دست داشتن کلیه مدارک خودرو به اداره راهنمایی و رانندگی یا مراکزی که از طرف این اداره تعیین شده اند برای بررسی اصالت خودرو و پرداخت تمامی جریمه ها و بدهی های قبلی خودرو و تعویض پلاک به نام مالک جدید مراجعه کند.

همچنین طبق قانون، دفاتر اسناد رسمی مجاز به صدور سند خودرو به مالک جدید قبل از مراجعه دارنده وسیله نقلیه به اداره راهنمایی و رانندگی یا مرکز تعویض پلاک نیستند.

لازم به ذکر است در حال حاضر برگ سبز صادر شده توسط پلیس راهور به عنوان سند مالکیت خودرو شناخته می شود  و به عبارت دیگر صرف فک پلاک خودرو و تنظیم سند مالکیت یا همان برگ سبز توسط پلیس راهنمایی و رانندگی برای اثبات مالکیت کافی می باشد.

البته اگر خواهان قصد انتقال رسمی خودرو از طریق دفترخانه را داشته باشد  حتما باید خواسته الزام به فک پلاک خودرو را از دادگاه درخواست نماید و ارائه دادخواست با خواسته الزام به تنظیم سند خودرو به تنهایی کافی نمی باشد.

 

بیشتر بدانیم : نحوه طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی در دادگاه

 

هزینه دعوای الزام به فک پلاک خودرو

دعوای الزام به فک پلاک خودرو از دعوا های غیر مالی محسوب می شوند که در آن مبلغ معینی باید به عنوان هزینه دادرسی به قوه قضاییه پرداخت شود و بنابراین در این دعوا نوع خودرو و قیمت آن هیچ تاثیری در تعیین هزینه دادرسی ندارد.

باید توجه داشت که دعوای الزام به تنظیم سند انتقال خودرو مالی  محسوب می شود و هزینه دادرسی آن با توجه به ارزش خودرو تغییر می کند.

 

چه دادگاهی به دعوای فک پلاک خودرو رسیدگی می کند؟

در مورد این سوال باید گفت که بر اساس قانون کسی که قصد طرح چنین دعوایی را دارد می تواند به هر یک از  محل دادگاه های زیر مراجعه کند:

 

  1.  دادگاهی که در حوزه آن قرارداد خرید و فروش خودرو شکل گرفته است.
  2.  دادگاهی که در حوزه آن می بایست فک پلاک خودرو انجام می شده است.
  3.  دادگاهی که در آن حوزه کسی که علیه او دادخواست می دهیم یا به اصطلاح خوانده سکونت دارد.

 

دقت داشته باشید دعوای الزام به فک پلاک خودرو هم می تواند از طرف فروشنده مطرح شود و هم خریدار؛ در صورتی که خریدار بر اساس قرارداد الزام به فک پلاک خودرو داشته باشد و به این تعهد عمل نکند تمامی جریمه های رانندگی متوجه فروشنده می باشد همچنان که در صورتی که جرمی با ماشین انجام شود، فروشنده به عنوان کسی که پلاک به نام او می باشد ابتدا  ملزم به پاسخ گویی می باشد و باید وقت و هزینه صرف کند تا بی گناهی خود را اثبات نماید.

 

دانلود نمونه قرارداد خرید و فروش خودرو با وکالت انتقال و فک پلاک

نحوه شکایت الزام به فک پلاک خودرو

 

آیا خریدار می تواند بدون ارائه هر مبایعه نامه یا قرارداد خرید و فروشی الزام به فک پلاک خودرو را از فروشنده بخواهد؟

در صورتی که خواهان مبایعه نامه نداشته باشد یا این که مبایعه نامه وجود داشته ولی به هر علت امکان ارائه آن وجود نداشته باشد مثل اینکه گم شده باشد، باید در دادخواست خود علاوه بر الزام به فک پلاک خودرو خواسته اثبات وقوع بیع هم مطرح شود.

 

اگر خودرو چند مرتبه خرید و فروش شده باشد دادخواست علیه چه کسی باید مطرح شود؟

طرف دعوا قراردادن مالک اصلی یعنی کسی که برگ سبز به نام او می باشد و فروشنده قبلی کافی می باشد. بنابراین اگر چندین معامله نسبت به خودرو انجام شده و خریدار از مشخصات مالک های قبلی اطلاع نداشته باشد اشکالی به دادخواست وارد نمی شود.

 

رسیدگی دادگاه به دعوای الزام به فک پلاک خودرو

دادگاه معمولا قبل از تشکیل جلسه رسیدگی اقدام به گرفتن استعلام پلاک خودرو می نماید تا اولا مشخص شود کسی که پلاک به نام او ثبت شده طرف دعوا قرار گرفته است یا نه و دوما مشخص شود خودرو در سیستم پلیس راهور آزاد است یا خیر چون در صورتی که خودرو بازداشت باشد قابل انتقال و تعویض پلاک نیست تا زمانی که کسی که خودرو به نفع او بازداشت شده باشد آن را از بازداشت خارج کند.

برای مثال اگر خودرو به دلیل بدهی مالک اولیه که خودرو به نام او ثبت است توقیف شده باشد در این حالت خواهان باید ابتدا به دادگاهی که آن را توقیف کرده دادخواست اعتراض ثالث اجرایی ارائه کند و بعد از قبول این دعوا و رفع توقیف دادخواست الزام به فک پلاک خودرو مطرح کند.

 

دستور موقت در دعوای الزام به فک پلاک خودرو

اگر خواهان، فروشنده یا مالک اولیه باشد که پلاک به نام او در سیستم پلیس راهور ثبت شده است می تواند همزمان درخواست دستور موقت برای توقیف سیستمی و فیزیکی را از دادگاه بخواهد.

 

دانلود نمونه قرارداد پیش خرید و پیش فروش خودرو

 

دادگاه باید چه کسی را محکوم کند؟

۱ . در صورتی که خریدار دعوای الزام به فک پلاک خودرو مطرح کرده باشد: دادگاه در خصوص الزام به فک پلاک و تنظیم سند خودرو تنها کسی را محکوم می کند که پلاک به نام او ثبت شده است ولی در مورد خسارت های وارد شده به خواهان کسی محکوم می شود که خودرو از او خریداری شده است.

۲ . در صورتی که فروشنده یا کسی که پلاک خودرو به نام او است دعوای الزام به فک پلاک خودرو مطرح نماید: دادگاه معمولا کسی که خواهان به عنوان خریدار به دادگاه معرفی نموده است را محکوم می کند هر چند ممکن است خریدار هم خودرو را به کسی دیگر فروخته باشد در هر حال باید توجه داشت پس از توقیف خودرو اصولا دارنده فعلی خودرو با هماهنگی و همکاری مالک اصلی و اولیه نسبت به فک و تعویض پلاک خودرو اقدام می نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *