موسسه حقوقی اترس
شکایت از پلیس و مامور نیروی انتظامی

شکایت از پلیس و مامور نیروی انتظامی

شکایت از پلیس و مامور نیروی انتظامی : پلیس و مامورین نیروی انتظامی از طرف مقام قضائی ظابطینی محسوب میشوند که وظیفه انجام اقدامات اجرائی را بر عهده داشته و موظفند برابر جرم ایستادگی کرده و مرتکبین را به دادسرا یا در برخی از موارد به طور مستقیم به دادگاه معرفی کنند.

به این اقدامات از سوی مامورین تعقیب، دستگیری متهمین گفته میشود و البته در صورت نیاز به جمع آوری مدارک اثبات کننده جرم نیز میپردازند.

قانونگذار با بیان حدود قانونی وظایف و همچنین رفتار متعارف در زمان انجام وظیفه چهارچوبی را مشخص کرده است که آنها نباید از آن فراتر بروند.

به این صورت اگر مامورین از رفتار متعارف خارج شده و اعمالی را انجام دهند که مشمول تخلفات انتظامی گردد میتوان از آنها شکایت کرد. برای آگاهی از مراحل و نحوه شکایت و همچنین شناسایی مرجع صالح، در ادامه این گفتار با ما همراه باشید.

 

 

سامانه  ۱۹۷ نیروی انتظامی چیست؟

در صورتی که از نوع ارائه خدمات نیروی انتظامی رضایت نداشته و یا تخلفی از سوی آنها سر زده باشد میتوانید در مراجع ذی صلاح شکایت خود را اعلام نمایید.

سامانه بازرسی ناجا که به دلیل شماره تماس آن سامانه ۱۹۷ شناخته میشود از معروف ترین مراجع رسیدگی به تخلفات مامورین نیروی انتظامی میباشد.

برای اعلام تخلف به این سامانه نیازی نیست حتما خود شما بزه دیده آن تخلف بوده باشید و تنها در صورت مشاهده نیز میتوانید با شماره ۱۹۷ تماس گرفته و شکایت خود را اعلام نمایید.

انجام اعمالی از قبیل دریافت رشوه، عدم پاسخگویی به مراجعین، توهین و افترا به اشخاص، برخورد فیزیکی با مراجعان، گرفتن مدارک شهروندان بدون دلیل موجه و … از جمله تخلفاتی هستند که ممکن است ارتکاب یابد.

برای انجام این کار بهتر است از وکلای متخصص مشاوره حقوقی دریافت کنید تا در ابتدا از سوی ایشان مورد بررسی قرار گیرد و سپس به بهترین شکل در این سامانه مطرح گردد.

 

مراحل و شیوه شکایت از نیروی پلیس

برای طرح شکایت از پلیس و مامورین نیروی انتظامی دو راهکار پیش روی شهروندان قرار دارد. اولین راه شکاین به صورت غیر حضوری و دومین راه به صورت حضوری میباشد.

 

شکایت از پلیس به صورت غیر حضوری

برای شکایت غیر حضوری از پلیس همانطور که پیش تر بیان کردیم در صورت مشاهده هر یک از تخلفات ذکر شده میتوان با سامانه ۱۹۷ تماس گرفت و اعلام تخلف کرد.

سامانه دیگری در این زمینه وجود دارد که سامانه سازمان حفاظت اطلاعات فراجا میباشد که به دلیل اینکه برای برقراری ارتباط با آن باید شماره ۱۱۶ را شماره گیری نمایید به سامانه ۱۱۶ معروف است.

پیش از طرح شکایت غیر حضوری یکی از اقدامات مهم برای این کار دریافت مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل دادگستری میباشد.

 

شکایت از نیروی انتظامی به صورت حضوری

راهکار دیگری که برای طرح دعوا علیه مامور متخلف وجود دارد راهکار حضوری میباشد. برای اینکار باید در ابتدا به تنظیم شکوائیه توسط وکیل و ثبت در سامانه ثنا اقدام کرد.

پس از اینکه این اقدام در سامانه ثنا صورت گرفت باید به صورت حضوری به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضائی مراجعه کرده و آنرا به ثبت برساند تا به دادگاه صالح برای رسیدگی ارجاع داده شود. طرح شکایت به این صورت مستلزم پرداخت هزینه های نیز میباشد اما رسیدگی با حضور طرفین دعوا صورت خواهد گرفت.

 

تخلفات و جرایم پلیس و مامور نیروی انتظامی

به صورت کلی هر عملی که پلیس و مامورین نیروی انتظامی انجام دهند که ناقض حقوق شهروندی افراد باشد و یا از حدود اختیارات آنها خارج باشد را میتوان به نوعی تخلف از سوی آنها دانست. برخی از مهمترین آنها عبارتند از:

 

فحاشی، توهین و ضرب و شتم افراد

یکی از مواردی که بعضا از سوی مامورین رخ میدهد یکی از این عناوین میباشد. حتی اگر جرمی روبروی چشم پلیس نیز رخ دهد آنها نمیتوانند به متهم توهین کرده یا وی را کتک بزنند.

 

بازداشت بدون مجوز افراد یا ورود به منزل بدون داشتن حکم

پلیس باید برای هر اقدامی از دادستان مربوط دارای دستور یا حکم باشد. بازداشت افراد حتی در خصوص جرایم مشهود نیز تنها تا مدت ۲۴ ساعت امکان پذیر است و برای بازداشت بیش از این اگر حکم نداشته باشد مرتکب تخلف و جرم سلب آزادی افراد شده است.

 

تهدید و شکنجه متهم

اگر در حین دستگیری یا بازجویی تهدید یا شکنجه ای بر علیه متهم صورت بگیرد بر اساس ماده ۶۰ قانون آئین دادرسی کیفری علاوه بر اینکه صحت بازجویی و اعترافات از بین خواهد رفت، در صورت بروز خسارت مادی و معنوی، متهم مستحق دریافت دیه خواهد بود.

 

 بیشتر بدانیم : نحوه پیگیری پرونده توسط وکیل در پلیس فتا

مراحل شکایت از پلیس و مامور نیروی انتظامی

 

دادگاه صالح برای رسیدگی به جرایم مامورین نیروی انتظامی

یکی از سوالات مهم در این زمینه که ذهن بسیاری از افراد حتی حقوقدانان را به خود مشغول کرده است دادگاه صالح رسیدگی به جرایم پلیس و مامورین نیروی انتظامی میباشد.

وکیل کیفری در این خصوص قائل به تفکیک شده است. جرایمی که از سوی مامورین سر میزند گاهی در ارتباط با انجام وظیفه آنها بوده و گاهی در مقام ضابط دادگستری میباشد. با مراجعه به اصل ۱۷۲ قانون اساسی میتوانیم به صورت زیر دادگاه صالح را تشخیص دهیم:

در صورتی که مامورین در حین انجام وظیفه نظامی خود مرتکب جرمی شوند دادگاه نظامی صالح به رسیدگی میباشد و شکایت از وی باید در این مرجع قضائی صورت بگیرد.

در صورتی که در مقام ضابط دادگستری مرتکب جرمی شده باشد با توجه به نوع جرم ارتکابی مراجع عمومی کیفری مانند دادگاه کیفری یک یا دو یا دادگاه انقلاب صالح به رسیدگی جرم میباشند.

 

مجازات مامور متخلف چیست؟

مجازاتهای که برای پلیس و مامورین نیروی انتظامی در نظر گرفته میشود مانند سایر افراد با توجه به جرم ارتکابی از سوی آنان میتواند به موارد مختلفی تقسیم بندی شود. انفصال از خدمت، جزای نقدی و حبس از پر تکرار ترین مجازاتها در این زمینه میباشند.

 

نتیجه گیری

اگر شما بزه دیده جرمی از سوی مامورین نیروی انتظامی قرار گرفتید بهترین اقدام این است که با دریافت مشاوره از وکیل متخصص، هم با سامانه های ۱۹۷ و ۱۱۶ تماس گرفته و اعلام تخلف نمایید و همچنین با تنظیم شکوائیه در دادگاه نظامی یا مراجع عمومی کیفری، دعوای کیفری بر علیه وی را پیگیری نمایید تا با رسیدگی از سوی مقام قضائی به سزای عمل خود برسد.

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *