فسخ قرارداد : وقتی قراردادی به نحو قانونی و صحیح بین دو یا چند نفر تنظیم می شود صرفنظر از موضوع و شرایطش، ممکن است به هر دلیلی خاتمه پیدا کند.
روش های مختلفی برای خاتمه دادن به قرارداد وجود دارد که یکی از این موارد فسخ قرارداد است. اما فسخ به راحتی ممکن نیست و شرایط و ضوابط مخصوص به خودش را دارد که در این فرصت به بیان آن میپردازیم.همچنین در صورتیکه که تمایل دارید در خصوص تبعات نقض تعهدات در قرارداد را بیشتر بدانید :
ما مقاله ایی را نیز برای شما آماده نموده ایم.
فهرست مطالب
Toggle
راه های فسخ قرارداد
همانطور که در مشاوره حقوقی فسخ قرارداد ها خدمت عزیزان عرض میشود ، دو راه برای فسخ قرارداد وجود دارد:
شرط فسخ در خود قراداد پیش بینی شده باشد
گاهی افراد شرایطی را در قرارداد درج می کنند که درصورت تحقق آنها یک یا هر دو طرف می توانند قرارداد را فسخ کنند بعنوان مثال در قرارداد خرید آپارتمان قید می شود در صورتی که چک خریدار نقد نشود، فروشنده می تواند بصورت یکطرفه قرارداد را فسخ کند.
یا در قرارداد ارایه خدمات مشاوره نوشته می شود در صورتی که اقساط پرداخت نشود قرارداد فسخ خواهد شد. موارد این چنینی که به آنها حق فسخ قراردادی گفته می شود کاملا درست و قانونی بوده و امکان اعمال آنها وجود دارد.
شرط فسخ در قانون پیش بینی شده باشد
قانونگذار به منظور حمایت از افراد جامعه در مواردی قرارداد را قابل فسخ می داند.
مثلا درمورد بیع یا بیع شرط ، قانونگذار از آنها تحت عنوان «خیارات» یاد می کند که موارد آن در ماده ۳۹۶ قانون مدنی در ۱۰ بند آمده است و متناسب با نوع قرارداد و موضوع و شرایط آن، قابل اعمال است. و یا در مورد اجاره در مواد ۴۷۹ برای مستاجر حق فسخ پیش بینی شده است.
بیشتر بدانیم : اسقاط خیارات کافه به چه معنا هست؟
شرایط فسخ قرارداد
امکان فسخ وجود داشته باشد.
بعنوان مثال وقتی مدت اعتبار یک قرارداد تمام شده است دیگر نمی شود آن را فسخ کرد.
حق فسخ بموقع اعمال شود.
در برخی از موارد حق فسخ محدود به مدت زمانی است که باید رعایت شود.
حق فسخ قانونی ساقط نشده باشد.
در اکثر مبایعه نامه ها طرفین خیارات قانونی را از خود ساقط می کنند در این صورت علیرغم وجود شرایط فسخ، امکان اعمال آن وجود ندارد.
فسخ کننده از نظر قانونی توان و اهلیت این کار را داشته باشد.
مثلا شخص مجنون نمی تواند قرارداد را فسخ کند حتی اگر در زمان انعقاد آن عاقل بوده و خود نسبت به تنظیم قرارداد اقدام کرده باشد.
نحوه فسخ قرارداد
فسخ یک قرارداد توسط یکی از طرفین نیازمند اعلام آن به طرف مقابل است یعنی صرف قصد فسخ کردن کافی نیست و باید در عالم خارج هم نشان داده شود.
بنابراین وقتی یک طرف قرارداد از حق قانونی یا قراردادی خود استفاده کرده و به عمر آن پایان می دهد باید این مساله را کتبا به اطلاع طرف دیگر قرارداد برساند.
این کار معمولا از طریق تنظیم اظهارنامه اتفاق میافتد البته از روش های دیگر مثل ارسال ایمیل، نامه و فاکس هم می توان استفاده کرد مگر در مواردی که قانون ارسال اظهارنامه را اجباری دانسته باشد و یا در قرارداد روش خاصی برای این کار مشخص شده باشد.
پس از ابلاغ اظهارنامه در صورتی که طرف مقابل به آثار ناشی از فسخ رضایت ندهد و آنها را انجام ندهد مثلا پول خریدار را در حالت فسخ قرارداد فروش خودرو پس ندهد، شخصی که قرارداد را فسخ کرده باید تایید فسخ را از دادگاه بخواهد تا بتواند از آثار قانونی آن استفاده کند.
بیشتر بدانیم : انفساخ در قرارداد چیست؟
فسخ از طریق دادگاه
فسخ قرارداد از طریق دادگاه همانطور که گفتیم درواقع همان تایید فسخ قرارداد است یعنی قاضی دادگاه با بررسی دلایل و مدارک خواهان، در صورتی که فسخ قرارداد درست انجام شده باشد و شرایط فسخ اعمال شده باشد حکم به تایید فسخ قرارداد صادر می کند.
این حکم جنبه اعلامی دارد یعنی قاضی دادگاه در حکم خود اعلام می نماید که قرارداد فسخ شده است.
دلیل آن هم این است که قاضی نمی تواند در اراده معاملاتی افراد دخالت کند و صرفا فسخ قرارداد را تایید و اعلام می نماید نه اینکه افراد را به فسخ قرارداد ملزم کند.
بنابراین طرح چنین دعوایی در دادگاه مستلزم تقدیم دادخواست است که از دفتر خدمات قضایی ارسال می شود و رسیدگی به این دعوی هم مستلزم برگزاری جلسه رسیدگی و دعوت از طرفین است و رای صادره قابلیت اعتراض (واخواهی، تجدیدنظر و فرجام خواهی) را دارد.
در صورتی که محکوم علیه که ملزم به اجرای حکم است از انجام آن خودداری ورزد می توان از طریق واحد اجرای احکام دادگاه نسبت به اجرای آن اقدام کرد و به آثار و نتایج ناشی از فسخ رسید مثلا در حالتی که شخص مکلف به بازگرداندن مبلغی به دلیل فسخ قرارداد است مثل سایر حکم های مالی می توان اموال وی را توقیف کرد یا او را ممنوع الخروج نمود.
بیشتر بدانیم: فسخ و ابطال قرارداد ارفاقی چگونه است؟
آثار فسخ قراردادها
اثر فسخ از زمان اعمال آن نسبت به آینده است یعنی از ابتدا عقد را باطل نمی کند و اثر آن قهقرایی و مربوط به گذشته نیست.
بعنوان مثال تا زمانی که قرارداد فروش خودرو فسخ نشده، خریدار مالک آن است و می تواند هر نوع تصرفی که می خواهد در آن بکند مثلا اتومبیل را اجاره بدهد و متقابلا فروشنده نیز مالک بهای آن است و می تواند پول حاصل از معامله را به هر نحوی که می خواهد مصرف کند.
اما با فسخ مالکیت خودرو و قیمت آن به فروشنده و خریدار برمی گردد اما هر سودی که در طول مدت انعقاد قرارداد تا فسخ آن به طرفین رسیده متعلق به خود آنها می باشد مثل درآمدی که خریدار از اجاره خودرو داشته یا سود بانکی که فروشنده از سپرده کردن ثمن خودرو بدست آورده است.
نقش وکیل در فسخ قرارداد
همانطور که حضور وکیل و مشورت با او در زمان تنظیم قرارداد و حیات بخشیدن به آن توصیه می شود،چرا که نکات بسیار مهمی هنگام تنظیم قرارداد وجود دارد و بهره مندی از دانش و تجربه و تخصص وکیل در زمان پایان دادن به قرارداد نیز سودمند است.
وکیل می تواند از صفر تا صد فسخ قرارداد را برای شما انجام دهد و با اعمال ریزه کاری های لازم مانع از ورود کوچکترین ضرر به منافعتان گردد. مضافا بر اینکه در مرحله فسخ از طریق دادگاه، حضور وکیل ضروری به نظر می رسد.
هزینه وکیل جهت فسخ قرارداد
چنانچه قصد دارید از حضور وکیل متخصص قرارداد در فسخ قرارداد بهره ببرید پیشنهاد می کنیم سری به قسمت تعرفه خدمات حقوقی مندرج در سایت موسسه حقوقی اترس بزنید و پس از مشاهده قیمت ها و حتی مقایسه آن با سایر موسسات، با خیالی آسوده کار را به وکلای کاردان موسسه حقوقی اترس بسپارید.
چرا که ما در گذر از مسیرهای طوفانی در کنارتان هستیم.
برچسب های مرتبط
به قلم دپارتمان تخصصی قراردادها موسسه حقوقی اترس
۲ پاسخ
ممنون ازسایت خوبتون بامحتوای اموزشی که دارد …ممنون ازعوامل سایت
سلام و احترام . خواهشمندیم . باعث افتخار