قرارداد ارفاقی؛ شرایط اعتبار و آثار آن

قرارداد ارفاقی قراردادیه که بین اکثریت طلبکاران از یک طرف و تاجر ورشکسته از طرف دیگه منعقد میشه. در این قرارداد طلبکاران به تاجر ورشکسته فرصت میدن تا به فعالیت تجاری اش ادامه بده و در برخی مواقع ممکنه از بخشی از مطالباتشون صرف نظر کنند. در مقابل تاجر هم تعهداتی را به عهده میگیره. یعنی موظف میشه که مطالبات طلبکاران را به ترتیب مقرر و در زمان های تعیین شده در قرارداد پرداخت کنه. موارد بطلان و فسخ قرارداد ارفاقی و نتایج بطلان و فسخ را نیز می توانید در این نوشته بخوانید. در این نوشتار که در بخش مطالب حقوقی مؤسسه  حقوقی دافران اترس قرار داره، شما را با شرایط اعتبار و آثار قراردادهای ارفاقی آشنا می کنیم.

شرایط اعتبار قرارداد ارفاقی

قرارداد ارفاقی
الف) عدم ورشکستگی به تقلب تاجر

اعاده اعتبار تاجر ورشکسته، فرصتیه که قانون به تاجر داده تا به موجب حکم دادگاه اعتبار از دست رفته اش را برگردونه و بتونه دوباره فعالیت تجارتی داشته باشه.ورشکستگی به تقصیر مانع انعقاد قرارداد ارفاقی نمیشه. ولی بر اساس ماده ۴۸۳ قانون تجارت اگر تاجر به ورشکستگی به تقلب محکوم شده باشه، قرارداد ارفاقی منعقد نمیشه. همچنین اگر به عنوان ورشکسته ی به تقلب تحت تعقیب قضایی باشه، لازمه که طلبکاران دعوت بشن و معلوم کنند که آیا با احتمال برائت تاجر و انعقاد این قرارداد تصمیم خودشون را در مورد این قرارداد به تعیین تکلیف در مورد جرم تاجر موکول می کنند یا تصمیم فوری می گیرند. اگر طلبکاران قصد داشته باشن که تصمیم خود را موکول به زمان بعد کنند باید طلبکارهای حاضر از حیث عده و از حیث مبلغ اکثریت تعیین شده ی ماده ۴۸۰ ( نصف به علاوه یک طلبکارن که سه چهارم مطالبات را دارن) را داشته باشند. اگر در زمان انقضای مدت و حصول نتیجه ی رسیدگی به تقلب قصد انعقاد این قرارداد را داشته باشن  قواعدی که در مورد بالا گفتیم، اینجا هم رعایت میشه.

نکته کلیدی : اگر طلبکاران در مورد قرارداد ارفاقی تصمیم فوری بگیرن و تاجر بعدا به ورشکستگی به تقلب محکوم بشه، قرارداد ارفاقی باطل میشه!

ب) رضایت طلبکاران

بر اساس ماده ۴۸۰ قانون تجارت، برای انعقاد قراراداد ارفاقی رضایت اکثریت عددی نصف به علاوی یک طلبکارانی که سه چهارم از کلیه ی مطالبات تشخیص و تصدیق شده و یا موقتا تایید شده را دارند، ضروریه. در غیر این صورت، بر اساس ماده ۴۸۱ نتیجه معلق میمونه و جلسه ی دیگری در هفته ی بعد تشکیل میشه. چنانچه در این جلسه به توافق برسند و اکثریت لازم حاصل بشه، قرارداد منعقد میشه.

طرح یک سوال؟

آیا طلبکاران دارای حق وثیقه (رهن) نیز در شمار اکثریت عددی طلبکارانی که در مورد قرارداد ارفاقی موافقتشون را اعلام کنند، میتونن قرار بگیرن؟

گروهی بر این باورن که این دسته از طلبکاران چون  اتکا به حق وثیقه  و اطمینان از وصول طلب خود دارن ممکنه معمولا با قرارداد ارفاقی موافقت نکنن. در نتیجه این مخالفت امکان حاصل شدن اکثریت لازم برای انعقاد قرارداد ارفاقی را کم می کنه. ولی سخن درست اینه که مطالبات دارای حق وثیقه را نمیشه به مطالبات مجلس قرارداد ارفاقی اضافه کرد. چون بر اساس مقررات مربوط به تصفیه مطالبات بستانکاران دارای حق وثیقه فقط در صورت طلبکاران ثبت میشه. اما زمان وصول طلب آنها در واقع با اجرای حق تعقیب شخصی از محل وثیقه، طلب خودشان را دریافت میکنن و در جمع طلبکاران شرکت نمی کنند.

ج) تصویب یا تصدیق دادگاه

بر اساس ماده ۴۸۶ قانون تجارت، قرارداد ارفاقی باید به تصدیق دادگاه برسه و هر یک از طرفین قرارداد میتونن راجع به قرارداد اعتراض کنن. به هر حال دادگاه باید برای تصدیق قرارداد صبر کنه تا مهلت یک هفته ای برای اعتراض بگذره. اگر اعتراضی نباشه و یا اعتراض وارد نباشه، دادگاه قرارداد را تایید یا تصدیق می کنه و اگر اعتراض وارد باشه، قرارداد نسبت به همه بی اثر میشه.

نکته مهم : قبل از اینکه دادگاه در مورد تصدیق قرارداد ارفاقی نظر بده، عضو ناظر باید گزارشی که حاوی کیفیت ورشکستگی و امکان قبول قرارداد باشه به دادگاه تقدیم کنه. در صورت عدم رعایت این امر، دادگاه از تصدیق قرارداد خودداری می کنه.

قرارداد ارفاقی

آثار قرارداد ارفاقی

ا) اثر قرارداد نسبت به تاجر

 با بسته شدن قرارداد ارفاقی، آثار حکم ورشکستگی متوقف میشه و تاجر مجددا حق اداره ی اموال و ادامه ی تجارتش را به دست میاره و میتونه شخصا به فعالیت تجاری اش ادامه بده. در این صورت مدیر تصفیه باید اموال، مدارک و دفاتر تاجر را به او تحویل بده.

جالبه بدونید!

قرارداد ارفاقی موجب ساقط شدن بخشی از دیون تاجر و مهلت دادن و قسطی شدن بقیه دیون او میشه. با تحویل اسناد و مدارک به تاجر و همچنین پرداخت طلب طلبکارانی که با قرارداد ارفاق موافقت نکردن، وظیفه ی مدیر تصفیه تمام میشه. همچنین تاجر میتونه خودش طرح دعوی کنه و همچنین طرف دعوی قرار بگیره. البته تاجر به موجب قرارداد ارفاقی تعهداتی براش ایجاد میشه که باید بر اساس آن عمل کنه.

 قرارداد ارفاقی سازوکاری برای بازسازی بنگاه ورشکسته و ادامه ی فعالیت تجاری اش است. همچنین به محرورمیت و حجر او در امور مالی خاتمه میده.

۲) اثر قراراداد نسبت به طلبکارانی که قرارداد را امضا کردند

 قرارداد نسبت به این دسته طلبکارن لازم وقطعیه. در نتیجه  فعلا تا موعد قرارداد چیزی از دارایی تاجر به آنها پرداخت نمیشه. چون با قرارداد ارفاقی مطالبات طلبکارن قسطی میشه و معمولا هم بخشی از طلب خودشون را به تاجر میبخشند. در مقابل تاجر به موجب قرارداد ارفاقی باید تعهدات را عملی کنه. همچنین  به موجب قرارداد ارفاقی ممکنه یک یا چند نفر دیگه هم تعهدات تاجر را ضمانت کرده باشن. در این حالت طلبکاران حق دارن اجرای تمام یا قسمتی از قرارداد را از ضامن ها بخوان. در این حالت اگر چند ضامن وجود داشته باشه، مسئولیتشون تضامنیه!

۳) اثر قرارداد نسبت به طلبکارانی که قرارداد را امضا نکردند

این دسته از طلبکاران هر چند میتونن سهم خودشون را از قسمتی از دارایی تاجر که به آنها تعلق گرفته، دریافت کنند، اما در آینده حق ندارن از دارایی تاجر ورشکسته بقیه طلب خود را مطالبه کنند. مگر بعد از اینکه طلب طلبکاران موافق با قرارداد ارفاقی پرداخت شده باشه. در واقع درسته که این افراد نسبت به قرارداد ثالث به شما میان ولی قرارداد در حقوق آنها بی تاثیر نیست.

۴) اثر قرارداد نسبت به مدیر تصفیه

این قرارداد اصولا موجب ختم تصفیه و پایان ماموریت مدیر تصفیه میشه. حالا سوالی که مطرح میشه اینه که فروش مال مورد وثیقه برای طلب طلبکاری که قرارداد ارفاقی را امضا نکرده به عهده ی کیست؟ به نظر میرسه این وظیفه به عهده ی مدیر تصفیه یا اداره ی تصفیه است؛ به این دلیل که صلاحیت اداره یا مدیر تصفیه تا پرداخت طلب طلبکارانی که قرارداد را امضا نکردن، باقی میمونه.

همراه شما هستیم...

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
اشتراک گذاری در facebook
Facebook
اشتراک گذاری در pinterest
Pinterest
اشتراک گذاری در twitter
Twitter
اشتراک گذاری در whatsapp
WhatsApp
اشتراک گذاری در linkedin
LinkedIn
اشتراک گذاری در telegram
Telegram

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند