منع اشتغال زن توسط شوهر : نهاد خانواده مهمترین نهاد اجتماعی در هر جامعه ای میباشد و برای استحکام هرچه بیشتر این نهاد که سبب استحکام اجتماعی در عموم جامعه میشود قوانین و مقررات زیادی وضع شده که هر یک از آنها یکی از حقوق طرفین را مورد حمایت قرار داده است.
یکی از مسائل و مشکلاتی که در دعاوی حقوقی خانواده به خصوص امروزه با افزایش اشتغال خانم ها در حوزه خانواده بسیار مشکل ساز شده است مسئله منع اشتغال توسط شوهر میباشد.
سوال اصلی در این میان این است که آیا چنین منعی از سوی شوهر امکان پذیر است یا خیر؟
در پاسخ به آن باید گفت که بله زوج میتواند در صورت وجود برخی از شرایط همسر خود را از اشتغال منع نماید اما این اقدام مستلزم وجود برخی از شرایط و احراز و اثبات آن در نزد مقام قضائی میباشد.
البته میتواند این مسئله میان زوجین به صورت توافقی برطرف گردد اما در زمان عدم توافق بهترین راهکار مراجعه به مقام قضائی میباشد.
ماده قانونی منع اشتغال زن توسط شوهر
باید حقوقی که برای افراد در نظر گرفته میشود بر اساس یکی از مواد قانونی موجود در یکی قوانین تصویب شده از سوی قانونگذار باشد در غیر این صورت چنین حقی برای وی قابل تصور نیست.
برای این کار باید به قانون مدنی مراجعه کنیم. در ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی برای حق منع اشتغال زن توسط شوهر چنین بیان داشته است “شوهر میتواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد منع کند.”
همانطور که میبینید قانونگذار چنین حقی را برای شوهر در نظر گرفته است اما این حق به صورت مطلق نیست و شرایطی را برای آن بیان کرده است.
برای اجرای این حق اگر توافقی میان زوجین صورت نگیرد باید در دادگاه خانواده دادخواست تنظیم شود و رای قاضی در این زمینه تکلیف را مشخص میکند.
البته زوجه نیز حقوقی دارد که میتواند با دریافت مشاوره حقوقی برای حقوق زن در ازدواج از همه آنها اطلاع یابد.
شرایط منع اشتغال به کار از سوی همسر
در ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی مشاهده کردیم که دو شرط اصلی برای منع اشتغال زن در نظر گرفته است که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
منافی مصالح خانوادگی
حفظ مصالح خانوادگی از وظایف زن و شوهر میباشد و نباید از سوی هیچ یک از آنها پایمال گردد. برای مثال ساعت کاری زن به صورتی باشد که نتواند از پس وظایف خانوادگی مانند نگهداری از فرزندان یا رابطه زناشویی بر آید، شوهر میتواند از اشتغال به چنین کاری همسر خود را منع کند.
منافی حیثیت خود زن یا شوهر
زوجه هیچگونه وظیفه ای برای کار و تامین معاش زندگی مشترک ندارد به همین دلیل اگر در شغلی فعالیت نماید که حیثیت خود او یا شوهر او را از بین ببرد، شوهر میتواند با اقامه دعوا در مراجع قضائی وی را منع کند.
البته از آنجایی که این مسئله بسیار متغیر است نمیتوان موارد مشخصی را بیان کرد و از پرونده به پرونده دیگر متفاوت است. برای احراز شرایط آن میتوانید شرایط خود را در جلسه مشاوره حقوقی به یک وکیل متخصص حوزه خانواده بیان کرده تا ایشان به بررسی پرونده شما بپردازد.
اهمیت مشاوره حقوقی پیش از ازدواج
همانطور که مشاهده میکنید دعاوی حوزه خانواده از پیچیده ترین دعاوی در مراجع قضائی میباشد. برای اینکه از بروز مشکلات در این زمینه جلوگیری کنیم یکی از بهترین راهکارها این است که زن و شوهر پیش از انعقاد عقد نکاح نسبت به حقوق خود در عقد ازدواج آشنایی کامل داشته باشند و به در خصوص بسیاری از مسائل در شروط ضمن عقد توافق نمایند.
مشاوره حقوقی پیش از ازدواج با وکیل متخصص حوزه خانواده بهترین راهکار برای اشراف به حقوق زوجین میباشد.
یکی از مسائل مهم مربوط به اشتغال زن میباشد.
برای مثال اگر زوجه پیش از ازدواج مشغول به کار باشد و با زوج در خصوص اشتغال به همان شغل در ضمن عقد توافق نماید دیگر مشکلاتی از این قبیل گریبان گیر آنها نخواهد شد.
بیشتر بدانیم : نحوه گرفتن حق طلاق
مشورت با وکیل در خصوص تنظیم دادخواست منع اشتغال زوجه
مهمترین اقدامی که باید برای شروع دعاوی به صورت کلی صورت بگیرد تنظیم دادخواست و ارائه آن به مرجع قضائی میباشد. در این دادخواست باید خواسته دعوا به طور دقیق مشخص شود و همچنین بیان شود که بر اساس کدام یک از مواد قانونی، خواهان درخواست احقاق حقوق خود را دارد.
مدارک و مستنداتی که بیان میشود نیز باید شرایط بیان شده در قانون را در جهت اقناع قاضی صورت بگیرد. تمامی این اقدامات نیاز به دانش حقوقی کافی و همچنین اشراف به رویه قضائی دارد. تنظیم دادخواست توسط وکیل پایه یک این امکان را به شما میدهد تا اظهار تمامی موارد بالا اطمینان داشته باشید.
قراردادهای کاری زوجه در صورت منع از اشتغال به چه صورت است؟
پس از منع اشتغال زوجه توسط شوهر مسئله اصلی مربوط به قراردادها و تعهدات کاری زوجه به کارفرمای خود میباشد. زیرا که حتما بر اساس قراردادهای کاری تعهداتی را در قبال کارفرما بر عهده گرفته است.
در این خصوص باید گفت که قراردادهای کاری زوجه از زمان صدور حکم قطعی فسخ میشود.
اما در بسیاری از این قراردادها به عنوان خسارت فسخ قرارداد وجه التزامی در نظر گرفته شده است که باید از سوی طرف قرارداد پرداخت شود.
حکم دادگاه منافی با پرداخت این وجه التزام نیست اما زوجه میتواند برای پرداخت آن از همسر خود درخواست کمک نماید.
در صورت صدور رای منع اشتغال چه باید کرد؟
پس از اینکه تمامی اقدامات بر اساس مراحلی که در بالا بیان کردیم طی شد و قاضی رای به منع اشتغال زوجه صادر کرد، زوج باید حکم صادره را به اجرای احکام برده و اجرای آنرا درخواست نماید.
در این صورت تمامی قراردادهای کاری زوجه همانطور که بیان شد فسخ خواهد شد و دیگر نباید به اشتغال بپردازد.
نتیجه گیری
در این گفتار به صورت کلی بیان شد که زوچ اگر بخواهد میتواند مانع کار همسر خود شود و این حق برای وی در نظر گرفته شده است. اما برای رعایت انصاف بهتر است تا از این حق سوء استفاده صورت نگیرد و زوجین با توافقاتی میان خود در این زمینه تصمیم گیری نمایند که این روش بهترین راهکار نیز میباشد و از ایجاد تنش های بیشتر جلوگیری خواهد کرد.