قرارداد وستینگ سهام (واگذاری سهام)

بر خلاف شرکت های دیگر که آورده ی مؤسسین یا سهامدارن عموما نقدی یا غیر نقدی است؛ در شرکت های  پاگرفته ی امروزی استارتاپی عموما به جای پول، دانش و تخصص فرد به عنوان آورده در نظر گرفته میشه. به این علت در این نوع شرکت ها به منظور تشویق اعضا برای باقی ماندن در شرکت و ایجاد اعتماد و آینده نگری، نوعی از سهام پیش بینی شده که در آن، فرد در بازه ی زمانی مشخص و با انجام تمامی تعهداتش، مالک درصد مشخصی از سهام شرکت میشه. این قرارداد وستینگ نام داره. نمونه قرارداد وستینگ را در اینجا ببینید. با خواندن این نوشته که در بخش مطالب حقوقی وب سایت مؤسسه حقوقی دادفران اترس قرار داره شما با قرارداد واگذاری سهام ، قانون حاکم بر آن و موارد استفاده ی آن آشنا میشد.

 

واگذاری سهام

وستینگ سهام (واگذاری سهام) چیست؟

وستینگ( تخصیص تدریجی سهام) قراردادی است که مورد استفاده ی شرکت های استارتاپی است. چون شرکای یک شرکت استارتاپی الزامی به ارائه آورده نقدی ندارند و عموماً دانش، تخصص و ایده هایشان را به منظور تأسیس یک کسب و کار استارتاپی به شرکت می آورند. این آورده  درابتدا ی کارمالکیت قابل توجهی نداره. ولی به تدریج و با  پیشرفت و توسعه کسب و کار و تقاضا از سوی مشتریان محصول استارتاپ، ارزش هر سهم افزایش پیدا می کنه. این موضوع ممکنه موجبی بشه برای تقاضای خروج یکی از مؤسسین از شرکت. همچنین ممکنه بعد از گذشت مدت کمی از فعالیت شرکت یکی از مؤسسین قصد خروج از شرکت را داشته باشه و این اقدام خطری جدی برای حیات شرکت محسوب بشه. قرارداد وستینگ سهام برای پیشگیری از این مسئله مطرح میشه.

 به موجب  قرارداد واگذاری سهام (وستینگ) در ظرف مدت مشخصی؛ طرف قرارداد، مالک سهام موضوع قرارداد می‌شه. برای نمونه در نظر بگیرید در یک بازه زمانی ۴ ساله، هر سال درصد مشخصی از سهام شرکت بخاطر فعالیت مستمر و مطلوب عملکرد شریک در شرکت، به مالکیت او منتقل میشه.

سیاست این قرارداد بر این مبناست که شرکا در شرکت تازه تأسیس انگیزه باقی ماندن در شرکت و فعالیت در آن را داشته باشن و در شروع کار از شرکت خارج نشوند. بنابراین روشنه که اگر زودتر از موعد مقرر از شرکت خارج بشن، سهامی هم به آنها تعلق نمیگیره.

 

 

 

قانون حاکم بر قراردادهای وستینگ در حقوق ایران

قانون حاکم بر قراردادهای واگذاری سهام در قانون ایران تابع ماده ۱۰ قانون مدنی است زیرا که از قراردادهای بی نام محسوب میشه. یعنی طرفین به مفاد قرارداد خود ملزم هستند. در صورت تخلف از انجام تعهدات ضمانت اجرای حاکم بر قراردادها که در قوانین آمده بر این نوع قرارداد قابل اجراست. رویه مورد استفاده در این قرادادها به این صورته که همه شرکا در ابتدا مالک سهام مورد توافق میشن با این تفاوت که  سهام مؤسسین شرکت در رهن شرکت قرار می‌گیره. چنانچه مؤسسین به تعهدات خود در مدت مندرج در قرارداد عمل نکنند، از سهام مذکور فک رهن میشه و مالکیت آنها نسبت به سهام مستقر میشه. در غیر این صورت شرکت با توجه به حقی که به موجب قراراداد براش ایجاد شده؛ سهام مزبور را به خود یا سایر سهامداران منتقل می کنه. معمول ترین درصد برای هر سال ۲۵ درصد است که با پایان مدت در نظر گرفته شده همه ی سهام به شریکی که به تعهداتش عمل کرده تعلق می گیره.

 

واگذاری سهام

مزایای واگذاری سهام

۱.محافظت مؤسسین شرکت در برابر یکدیگر

۲.کاهش ریسک خروج اعضا

۳.ایجاد انگیزه ی مثبت در اعضای شرکت

موارد مورد استفاده از وستینگ سهام

۱.در شرکت های استارتاپی که آورده ی اعضا بیشتر از اینکه پول باشه، دانش و تجربه است

۲.در تنظیم قرارداد بین مؤسسین کسب و کار

۳.در قرارداد های سرمایه گذاری بین سرمایه گذار و صاحبان دانش و فن

همراه شما هستیم...

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
اشتراک گذاری در facebook
Facebook
اشتراک گذاری در pinterest
Pinterest
اشتراک گذاری در twitter
Twitter
اشتراک گذاری در whatsapp
WhatsApp
اشتراک گذاری در linkedin
LinkedIn
اشتراک گذاری در telegram
Telegram

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند