موسسه حقوقی اترس
نحوه استرداد لاشه سفته

استرداد لاشه سفته

استرداد لاشه سفته : در بسیاری موارد صادرکننده سفته وجه آن را به دارنده آن پرداخت می نماید ولی در زمان پرداخت رسید از طرف مقابل دریافت نکرده و سفته هم پس نگرفته است.

در مواردی نیز سند تجاری سفته برای تضمین به دیگری داده شده ولی با وجود اینکه موضوع قرارداد منتفی شده یا قرارداد انجام گرفته ولی طرف مقابل که سفته در دست او می باشد از پس دادن آن خودداری می نماید.

همچنین ممکن است کسی سفته گم شده ای را پیدا کند ولی از تحویل سفته به صاحب آن خودداری نماید.

در تمامی این موارد با مراجعه به دادگاه می توان دعوایی با عنوان استرداد لاشه سفته علیه طرف مقابل مطرح نمود.

در این مقاله سعی داریم نکات قانونی مربوط به این دعوا را بررسی نماییم.

 

 

هزینه دعوای استرداد لاشه سفته در دادگاه

برای طرح این دعوا مبلغ ثابتی که از طرف قوه قضاییه برای دعوا های غیر مالی مشخص شده است توسط خواهان یعنی کسی که دادخواست ثبت می نماید پرداخت می گردد. این در حالیست که در صورت مطالبه وجه سفته از آنجا که دعوا مالی است درصدی از مبلغ سفته به عنوان هزینه دادرسی از خواهان دریافت می شود.

 

دادخواست استرداد سفته در چه دادگاهی باید مطرح شود؟

این دادخواست باید در دادگاهی مطرح شود که دارنده سفته یا همان خوانده دعوا (کسی که بر علیه او دادخواست داده شود) در آن محل سکونت دارد مگر این که سفته بر اساس قراردادی به طرف مقابل سپرده شده است که در این صورت دادگاهی که در محل مکان ایجاد قرارداد است نیز می تواند به این موضوع رسیدگی نماید.

 

خواهان و خوانده دادخواست استرداد لاشه سفته 

خواهان می تواند صادرکننده سفته یا ظهرنویس (کسی که پشت سفته را امضا نموده است)  یا هر کسی که ثابت کند مالک سفته است می باشد.

خوانده کسی است که سفته را با وجود دریافت مبلغ آن پس نمی دهد یا علی رغم اینکه شرط موجود انجام شده یا از بین رفته از تحویل سفته خودداری می کند.

به عبارت دیگری خوانده دعوا کسی است که به هر دلیل غیر موجهی از پس دادن سفته به مالک آن خودداری می کند.

 

پس گرفتن سفته تضمین از کارفرما

در مقاله جداگانه نسبت به اقدام قانوني که در صورت عدم استرداد سفته عليه كارفرما میتوان داشت را برای همراهان گرامی تهیه گشته . در ادمه به نکاتی میپردازیم

اگر خواهان پرونده برای استرداد سفته ای دادخواست دهد که برای تضمین کار در دست کارفرما بوده ابتدا باید این موضوع را اثبات کند.

پس از اینکه اثبات شد سفته برای تضمین در اختیار کارفرما قرار گرفته است، کارفرما باید ثابت کند مستحق دریافت مبلغ سفته به علت تخلف یا ورود خسارت از طرف خواهان می باشد.

در صورتی که کارفرما نتواند ورود خسارت به خود یا تخلف خواهان را اثبات نماید دادگاه رای به استرداد  سفته خواهد داد ولی در صورتی که خسارت یا تخلف خواهان اثبات شود دادخواست استرداد لاشه سفته رد خواهد شد.

کارفرما می تواند در همان پرونده دادخواست تقابل برای تعیین و دریافت خسارات مطرح نماید یا پس از آن در دادخواست جداگانه ای مطالبه خسارت از طرف مقابل را مطرح نماید.

 

اجرای حکم استرداد لاشه سفته 

در صورتی که موضوع حکم استرداد لاشه سفته باشد و خوانده دعوا از استرداد آن خودداری کند، خواهان می تواند با رای دادگاه دستور عدم پرداخت و همچنین  دادخواست اعلام بطلان مطرح کند.

 

بیشتر بدانیم : برای دریافت سفته الکترونیک چه کنیم

اقدام برای استرداد لاشه سفته

 

سوالات متداول

اگر دادگاه متوجه شود بخشی از مبلغ سفته پرداخت شده و قسمتی از آن باقی مانده است تکلیف چیست؟

زمانی که دادگاه با تحقیقاتی که انجام می دهد متوجه شود قسمتی از مبلغ سفته پرداخت نشده است دادخواست خواهان را با قرار عدم استماع دعوا رد می کند یعنی به دادخواست و ادعای او رسیدگی نمی شود.

به عبارت دیگر تا پرداخت کامل مبلغ چک یا سفته خواهان نمی تواند دعوای استرداد لاشه چک یا سفته مطرح کند.

 

تکلیف سفته ایی که به عنوان ضمانت انجام کار و به صورت امانت نزد شخص بوده اما او بر خلاف قرارداد آن را به کسی دیگر منتقل می کند چیست؟

الف. در صورتی که در متن سفته به تضمینی بودن آن اشاره شده باشد

در این حالت نفر سوم یا همان شخص ثالث را می توان محکوم به استرداد لاشه سفته نمود چرا که از تضمینی بودن چک مطلع و آگاه بوده است.

ب. در متن چک هیچ عبارتی در خصوص تضمینی بودن نوشته نشده است

در این حالت صادرکننده باید وجه سفته را پرداخت کند و پس از اثبات اینکه این سفته را بابت تضمین صادر کرده است می تواند مبلغ پرداخت شده را از کسی که سفته تضمینی را به نفر سومی انتقال داده است پس بگیرد.

در صورتی که صادرکننده یا ذی نفع سفته شکایتی با عنوان سرقت، کلاهبرداری، خیانت در امانت یا … در خصوص سفته مطرح کند نیازی به طرح دادخواست استرداد لاشه ندارد و دادگاه کیفری در رای خود حتی بدون این که شاکی در شکایت خود این موضوع را مطرح نموده باشد در خصوص استرداد لاشه سفته هم تعیین تکلیف می نماید.

بیشتر بدانیم : نحوه پر کردن سفته حسن انجام کار

 

اگر اصل مبلغ سفته پرداخت شده ولی خسارت تاخیر تادیه آن پرداخت نشده باشد آیا در این حالت دادگاه می تواند حکم به استرداد لاشه سفته دهد؟ 

بر اساس قانون دارنده سفته تا زمانی که اصل مبلغ و خسارت های آن به طور کامل به او پرداخت نشده است می تواند از استرداد آن خودداری کند.

با توجه به انتخاب راه های متفاوت شکایت نسبت به دریافت سفته شما می توانید برای انتخاب بهترین و سریع ترین راه ممکن قبل از هر اقدام مشاوره حقوقی سفته با وکلای متخصص در این زمینه مشورت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *