موسسه حقوقی اترس
تحصیل مال از طریق نامشروع و نکات مهم آن

تحصیل مال از طریق نامشروع

نکات کاربردی تحصیل مال نامشروع

تحصیل مال از طریق نامشروع یک جرم مشخص شده در قانون است. جرایم دیگری در قانون وجود داشته که منجر به تحصیل مال می گردند و این به دست آوردن مال از طریق نامشروع است، همانند سرقت و جرم کلاهبرداری و ربا اما باید توجه داشت هر کسب مال از طریق نامشروع، جرم تحصیل مال از طریق نامشروع نیست بلکه شرایط خاص قانونی داشته که در ادامه توضیح آن خواهد آمد.

 

 تحصیل مال از طریق نامشروع چیست

شرایط جرم تحصیل مال از طریق نامشروع

شرط اول  نامشروع و غیر قانونی بودن طریق تحصیل مال است: این شرط به صورت خلاصه یعنی مال به دست آمده از طریق راه های قانونی و به عبارت عرفی حلال نباشد مثلا شخصی به شما مراجعه و اعلام می دارد در وزارت بهداشت نفوذ فراقانونی دارد و می تواند فرزند شما را در رشته پزشکی پذیرش نماید و از شما طلب چهل میلیون تومان پول نموده و شما به ایشان پرداخت می نمایید

حال آن که ادعای او خلاف واقع است در این صورت جرم تحصیل مال از طریق نامشروع واقع شده است. قانون گذار در ماده ۲ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری، مواردی را به عنوان نمونه به شرح ذیل ذکر کرده است:

خرید و فروش از امتیازاتی که به اشخاص تفویض می گردد همانند جواز صادرات و واردات.

سوء استفاده از امتیازاتی که به اشخاص تفویض می گردد همانند جواز صادرات و واردات.

تقلب در توزیع کالاهایی که قرار بود طبق ضوابط خاصی توزیع نمایند.

نکته مهم آن که برخی از دادگاه ها اعتقاد دارند که مواردی که در بالا به آن اشاره شد ،به عنوان مثال نبوده و نمی توان هرگونه تحصیل مالی را  از طریق نامشروع ، در صورتی که جرم دیگری نباشد، جرم تحصیل مال از طریق نامشروع دانست بلکه حتما باید شخص جز اشخاص خاص دارای امتیازات دولتی باشد.

هر چند این نظر در بین قضات طرفدار زیادی ندارد و اکثر قضات هر گونه کسب مال از طریق نامشروع را در صورتی که جرم دیگری نباشد، جرم تحصیل مال از طریق نامشروع می دانند اما از لحاظ حقوقی و از دیدگاه وکیل کیفری ، نظر اقلیت صحیح تر به نظر می رسد.

شرط دوم برای تحقق جرم  آن است که حتما باید مالی کسب شده باشد: با این توضیح که اگر اقدامات نامشروع از سوی شخص به کار گرفته شده اما مالی توسط آن شخص کسب نگردد قابل مجازات به واسطه مجازات قانونی  این جرم  نمی باشد.

 

میزان مجازات جرم تحصیل مال از طریق نامشروع

بر اساس ماده ۲ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری، مجازات تحصیل کننده مال از سه ماه تا دو سال حبس یا جریمه نقدی معادل دو برابر مال تحصیل شده، است.البته حکم به رد مال نیز صادر می شود یعنی متهم ملزم به استرداد مال به شاکی می گردد.

نکته مهم آن که چنان چه به واسطه جرم خسارتی بیش از مال کسب شده به شاکی وارد شده باشد، جهت مطالبه خسارت حتما باید دادخواست تقدیم دادگاه حقوقی یا دادگاه کیفری رسیدگی کننده به جرم، گردد. به طور مثال دو سال از پرداخت پول به متهم گذشته و ارزش پول شما با توجه به تورم نصف شده است، در این صورت می توانید از طریق طرح دعوای حقوقی مطالبه خسارت نمایید.

 

بیشتر بدانیم : شرایط اثبات خیانت در امانت در دادگاه

نحوه شکایت در دادگاه

نحوه طرح شکایت

مطابق تجربه وکلای کیفری موسسه حقوقی اترس در دعاوی کیفری  باید گفت : جهت تعقیب کیفری و مجازات مرتکب جرم تحصیل مال از طریق نامشروع با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی می توانید اقدام به طرح شکایت از او بکنید.

نکته مهم آن که چون این جرم از جرایم پیچیده است؛ متن شکواییه وکیل از اهمیت بالایی برخوردار است بنابراین بهتر است جهت تنظیم متن شکواییه  به یک وکیل متخصص جرایم مالی کیفری مراجعه نمایید و قطعا با توجه به آن که پروسه دادرسی جرم نیز پیچیدگی های زیادی دارد، استخدام وکیل دادگستری متخصص جرایم مالی شانس پیروزی شما را بالا خواهد برد. ما در اترس با بهره مندی از وکلای متخصص در زمینه جرایم مالی آماده ارائه خدمت به شما هستیم.

پس از طرح شکواییه در بیشتر موارد بدواً پرونده به کلانتری محل وقوع جرم ارجاع تا تحقیقات اولیه انجام گردد و بعد از آن پرونده به یکی از شعب دادسرا ارجاع و پس از تکمیل تحقیقات بازپرس رسیدگی کننده قرار نهایی را صادر می نماید.

اگر  قرار نهایی منع تعقیب باشد قابل اعتراض توسط شاکی است ولی چنان چه جلب به دادرسی(تشخیص مجرم بودن متهم توسط بازپرس) باشد، پرونده با صدور کیفرخواست به دادگاه ارجاع می گردد تا دادگاه رسیدگی و حکم صادر نماید، حکم دادگاه کیفری از سوی شاکی و متهم قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر است.

 

 

شهلا اروجی وکیل پایه یک دادگستری

مدیر حقوقی موسسه اترس

دیدگاهتان را بنویسید

18 پاسخ

  1. سلام
    من ۲.۵ میلیون تومان پول دادم برام یک صفحه در یک سایت مشخص درست کنن
    کسی که میخواست درست کنه قبلش گفت که ممکن هست بشه و یا نشه و شرایط کار رو کامل توضیح داد
    گفت این هزینه دستمزد من هست و شما خودت هم میتونی این کار انجام بدی و البته من هم گفتم اوکی اون موقع و پول زدم و کار انجام داد و گزارش داد ولی صفحه پاک شد بعد از یک مدت
    ایا من میتونم شکایت کنم و پولمو پس بیگریم؟ چه حکمی میتونم براش بگیرم؟ اگر بخوام اذیتش کنم

    1. با درود و احترام می توانید از دادگاه الزام ایشان را به انجام کار بخواهید اما اگر تضمین نتیجه نشده باشد ، دادگاه به نفع ایشان رای خواهد داد.

  2. سلام روز بخیر

    بنده مدتی در بازداشت بودم و وسایلم هم ضبط شد. بعد از آزادی متوجه شدم از طریق وسایلم که در اختیار پلیس بوده، از حساب رمزارز اینجانب سرقت شده است.
    از پلیس شکایت کیفری کردم و به حفاظت فراجا نیز گزارش دادم. مدتی بعد از پلیس با من تماس گرفتند که از حساب شما سرقت نشده بلکه توقیف شده است. و برای پس ندادن مالم گفتند تحصیل مال نامشروع رخ داده است. دلیل را هم اینطور عنوان می‌کنند که شما بابت فروش VPN به شرکت ایکس و دریافت ماهیانه فلان مبلغ کسب مال نامشروع کردی. سوال اینجا است که اصلا انتساب چنین عنوان اتهامی به بنده بابت این فعل بر فرض صحت، درست است؟ اگر درست است، وقتی اصلا شاکی‌ای وجود ندارد رد مال چگونه انجام می‌شود؟ آن شرکت نرم افزاری برای رفع تحریم‌ها نیاز به VPN داشته و من هم در اختیارشان گذاشتم و از بنده هم شکایتی ندارند.

  3. یکی از آشنایان که در یک سازمان دولتی کار میکند،به من گفت که در آستانه بازنشستگی هستم و می خواهم تورو جای خودم سر کار بزارم. و به عناوین مختلف ازجمله پول لباس پول ازمایش پول بیمه به حساب خودش که یعنی ضامن و معرف من بود واریز کردم.بصورت اتفاقی پرینت حسابشو دیدم تمامی پولهارو بعد اینکه من واریز میکردم،به یه کارت دیگش اتقال میداد.
    تمام پیام ها هم موجوده.
    پرینت حسابش هم دست خودمه
    شکایت حقوقی بکنم یا کیفری؟!!

  4. درود وقت بخير
    در سال ٨٦ اقاي x يك زمين به يه خانم ميفروشه با وكالت اين خانم بعد از ٥ سال وكالت رو تبديل به سند قطعي نميكنه و اقاي x بعد از اينكه از ادارهبت استعلام ميگيره و ميبينه وكالت رو به سند قطعي تبديل نكرده،اقاي x درخواست المثني سند رو ميده و ميره ميفروشه به اقاي اعتماد، اقاي اعتماد كاسب بازاري بوده ميفروشه به اقاي محمد . اقاي محمد ميسازه زمين رو يه ٢ طبقه، بعد از مدتي خانم كه نفر اول بوده كه خريده متوجه ميشه و اقدام به شكايت ميكنه و طرح دعوا به اين صورت بوده كه درخواست ابطال سند و فروش مال غير رو مطرح كرده، در اين حين اقاي اعتماد شكايتي انجام نميده، اقاي x متهم به فروش مال غير ميشه و حكم به رد مال صادر ميشه و ٦ ماه زندان حكم اقاي x ميشه و زندان ميره، سند هم طبق حكم دادگاه برگشت داده ميشه بنام خانم ، خانم در حال حاظر دنبال خلعيت و اقاي محمد هست كه ملك ساخته شده رو تخريب كنه و به زمينش برسه، حال سوال اينجاست كه طرح دعواي اقاي اعتماد چه چيزي ميتونه باشه ايا ميتونه از ماده ٢ تحصيل مال از طريق نامشروع رو طرح دعوا كنه؟ يا اينكه فقط پرونده حقوقي ميتونه تشكيل بده؟

  5. سلام اگر کسی به عنوان موسسه آموزشی با من تماس بگیرد و به جای خدمات خود موسسه اقدام به پر کردن فیلم در دی وی دی کند و ارسال کند و هزینه ی ۶ تا ۱۰ میلیون تومانی کسب کند درحالیکه این فیلم ها با اجازه ی موسسه نباشد.مجازات به چه صورت است و چطور انجام میشود؟ آیا اثبات آن سخت است ؟

  6. با سلام.فردی یک میلیارد تومن برای امری یکسال پیش به اتفاق همسر خود قرض گرفته ودرجواب پس ندادن آن طی یک ماه که قراربود پس بدهد اعلام کرده سکه خریده وفردی ازاو وهمسرش کلاهبرداری وسکه هارو برده ونمیتواند پس بدهدوبعدا شکایت وی ازاون طرف به عنوان کلاهبردار مشخص شده چنین‌نبوده وخودشان محکوم شده وطرف تبرئه گردیده وعنوان دادن سکه ها درموضوع مزایده یک ملک دولتی بوده اون هم‌مشخص شده اصلا چنین‌چیزی وجود نداشته وعملا ایشان وهمسرش الان نزدیک پانصد میلیون تومان از سکه ها کاسب شده اند و کماکان ازپرداخت پول اینجانب خودداری میکنند ومستندات کافی درخصوص تبدیل پول به طلا وجود داردودرپرونده شکایات ایشان از اون فرد به اصطلاح کلاهبردار نیز مدارک خرید طلا درج شده. ایا این عمل تحصیل مال نامشروع نیست؟
    با سپاس

      1. بسیار ممنون از راهنمایی شما ولی شکایت حقوقی انجام شد ولی توصیه دادگاه براین بود که شکایت کیفری فریب و تحصیل مال نامشروع گردد.هرچند خود اینجانب هم براین عقیده هستم ولی فریب اینجانب وافراد دیگر نیز انجام شده .با سپاس

  7. با سلام
    اینجانب طبق آگهی پخش شده در سطح شهر با عنوان وام بدون ضامن،که ادعای داشتن شرکت رسمی در شهر دیگه رو داشت. با شرایط ۴۰میلیون وام در قبال ۶۸میلیون چک رو دادم. طرف ، قرارداد دستی تنظیم کرد،۵میلیون به حسابم واریز کرد،ازم خواست چک ها رو ثبت کنم.و قرار شد طی ۲۵ روز آینده ۳۵میلیون دیگر به حسابم واریز کند و قرارداد رسمی تحویلم دهد.و بنده موظف هستم بعد از گرفتن پول ،مبلغ ۸.۵میلیون چک رو هر ۴۵ روز یکبار پرداخت کنم.بعد از گذشت یکماه که خبری از وام اینها نشد،بنده شروع کردم به پیگیری و تماس اینا که متاسفانه خبری ازشون نشد.هیچ پولی تحویل ندادند،در عین حال که چک هایی که از بنده گرفته بودند رو خرج کرده بودند. اولین چک که به بانک رفته بود و برگشت زدند.رفتم به جرم کلاهبرداری شکایت کردم،در دادگاه حاضر نشدند.دادگاه هم رای نداد که کلاهبرداری نبوده کارشون. شکایت بعدی رو با عنوان فسخ قرارداد کردم که باز هم نتونستم رای بگیرم،گفتند که توی اون قرارداد دستی که نوشته شده،چیزی در مورد فسخ قرارداد نوشته نشده بوده. طی این مدت وقت یکی دیگه از چک ها هم رسید،و متاسفانه از پولی که توی حساب بود،یکی از چک ها رو وصول کردن.
    الان شکایت ایفای تعهد دادیم،که اونم ظاهرا میگن رای نمیاره تا طرف حاضر نشه. میخاستم ببینم میتونین راهنماییم کنین.؟؟؟؟؟؟
    ۳تا دیگه از چک ها توی این مدت ،
    موعدشون رسیده،برگشت خوردن و از حسابهای دیگه م ۲۷میلیون مسدود کرده بانک و هر آن ممکنه بابت اون چک ها،بردارن

    1. با سلام و وقت بخیر . آخرین مسیری که انتخاب کردید (الزام به ایفای تعهد ) مسیر درستی است منتها می بایست اصل تعهد طرف مقابل و تخلف ایشان را اثبات نمائید.

  8. با سلام و ممنون از سایت خوبتون.بنده برای انجام چهار کار با شخصی به نام سعید دنبال چند کار رفتم و وجوهی گرفتم‌.ابتدا برای پیگیری نامه شخصی که متقاضی ثبت شرکت پخش کود شیمایی بود‌به جهاد کشاورزی شهرستان مراجعه کردیم و گفتیم فلانی درخواست ثبت شرکت کود داره و ریس گفت ما درخواست رو میفرستیم استان چون تصمیم گیرنده استان هست‌…کار دوم رفتیم جهاد استان برای پیگیری وام سورتینگ شخصی که مسئول مربوطه بود گفت برای وام سورتینگ باید سردخانه باشه ولی نهایتا مسئول وام گفت تصمیم گیری نهایی با کارگروه هستش درخواست رو میبریم کارگروه تصمیم بگیره..و.کار سوم از دفتر نماینده شهرستان نامه مساعدت گرفتیم برای ثبت شرکت پخش کود یک شخصی در یک شهر دیگه و رفتیم جهاد استان که گفتند در اون شهرستان ظرفیت نیست باید ظرفیت باز بشه بعد.. کار اخر برای پیگیری اخذ مجوز صد تن کود شیمایی شخصی که شرکت مجاز داشت و نامه رامستقیم برای مدیر کل نوشته بود من از نماینده شهرستان نامه مساعدت گرفتم و رفتیم پیش مدیر کل جهاد استان و از صد تن با بیست و پنج تن کود موافقت شد نامه رو دادم سعید اونم داده بود به صاحب شرکت متاسفانه صاحب شرکت کود شیمایی بجای توزیع کود اونهابین کشاورزان اقدام به فروش آزاد کرده بود .فرید و فروشنده کود رو گرفته بودند بعد بیست روز اومدن سراغ من.هر چی گفتن بنویس رشوه گرفتی گفتم رشوه نگرفتم. ضمن اینکه من کارمند جهاد نیستم. ولی دیدم اذیت میشم بعد یک هفته نوشتم هر چی گرفتم رشوه بوده.حتی با کود فروش مواجهه شدیم ما همدیگرو نمیشناختیم. ضمنا برای اخذ مجوز من اسفند ۱۴۰۰ محوز گرفتم ولی طرف فروردین ۱۴۰۱ اقدام به فروش ازاد کرده بود جسارتا منظورم وحدت قصد و تقارن و اقتران زمانی جرم هست..سوالم از شما استاد عزیر این هست ایا من که مجبور شدم بنویسم و اعتراف کنم رشوه گرفتم پول اخذ شده مشمول تحصیل مال نامشروع هست؟؟؟. .ضمن اینکه در این بین من اشخاص ثالث رو نمیشناختم فقط،کارهارو فرید اورده. و من پیگیر بودم. و وجوهی به من پرداخت شده .نه به کسی رشوه دادم.نه وعده ..
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایین

    1. با سلام و وقت بخیر اعترافات تحت فشار به لحاظ قانونی ، بدون اعتبار هست . با توجه به اینکه موضوع شما دارای ابعاد و فروض مختلفی است ، پیشنهاد می کنیم از یک وکیل و یا موسسه حقوقی مجاز مشاوره تلفنی دریافت فرمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

موسسه حقوقی اترس

با عضویت در خبرنامه از مطالب حقوقی مفید به صورت رایگان بهره مند شوید و از جشنواره ها و تخفیفات زودتر از بقیه باخبر شوید.

عضویت در خبرنامه

مشاوره حقوقی مشتریان