دعاوی ورشکستگی و نکات مهم

نوع دعاوی ورشکستگی و دادگاه صالح

دعاوی ورشکستگی : در این نوشته که در بخش مطالب حقوقی مؤسسه دادفران اترس قرار داره اولا به این موضوع که دعاوی ورشکستگی مالی یا غیر مالی هست می پردازیم. ثانیا به این موضوع که چه دادگاهی صلاحیت رسیدگی به دعاوی ورشکستگی را دارد می پردازیم.

 

 

دعاوی ورشکستگی مالی است یا غیر مالی

قبل از پرداختن به این موضوع که آیا دعوی ورشکستگی مالی است یا غیر مالی باید خاطر نشان کنیم که اگر حق مورد اختلاف از حقوق مالی باشه، دعوی مالی و اگر غیر مالی باشه مثل طلاق، دعوی غیر مالی به شمار میاد.

آثار دعوی مالی و غیر مالی چیست؟

 در واقع اگر خواسته  وجه نقد باشد و یا قابل تقویم به پول باشد دعوی مالی و چنانچه قابل تقویم به پول نباشد، غیر مالی محسوب می شود.

اگر دعاوی ورشکستگی غیر مالی باشد، نیازی به تقویم خواسته نیست و هزینه دادرسی دعاوی غیر مالی ثابت است و در نتیجه متناسب با میزان خواسته افزایش پیدا نمی کند.

در صورتی که دعوای ورشکستگی غیر مالی باشد، حکم صادره در هر حال قابل تجدیدنظرخواهی است. در حالیکه در دعوی مالی بر حسب بهای خواسته، حکم صادره ممکن است قابل تجدیدنظر یا فرجام خواهی باشد یا نباشد.

همچنین تعیین مالی یا غیر مالی بودن دعاوی ورشکستگی آثار دیگری هم دارد. مثل تفاوت در هزینه ی خدمات وکالتی و تفاوت در نتیجه ی قرار قبولی اعاده ی دادرسی و تفاوت در نتیجه ی درخواست فرجام خواهی.

 

مقاله پیشنهادی :  اثر حکم ورشکستگی نسبت به طلبکاران

 

ورشکستگی دعوی غیرمالی است

 

 بر اساس رویه قضائی ورشکستگی دعوی غیرمالی است

بر اساس نظر وکلای دعاوی ، متاسفانه مقررات قانونی به این موضوع پاسخ صریح و روشنی نداده  است .گرایش رویه ی قضایی به این است که دعوی ورشکستگی در زمره دعاوی غیر مالی باشد و هزینه ی دادرسی آن مانند دعوی اعسار که غیرمالی هست پرداخت شود. به باور ما نظر رویه قضایی صحیح است.

چون با توجه به معیارهایی که برای تفکیک دعوی مالی از غیر مالی ارائه می شود و با در نظر گرفتن این واقعیت که موضوع دعاوی ورشکستگی مال یا حق مالی نیست، باید دعاوی ورشکستگی را غیر مالی توصیف کنیم. چون اگر دعوی توقف و ورشکستگی از طرف تاجر مطرح شود، در صورت اثبات، شخص متوقف (تاجر) در وضعیتی قرار می گیرد که از تصرف در اموالش ممنوع می شود و دارایی اش مشمول مقررات تصفیه امور ورشکستگی می شود.

همچنین در صورتی که دعوا از طرف طلبکاران ورشکسته مطرح شود، هدف خواهان صدور حکم ورشکستگی تاجر و اجرای مقررات تصفیه امور ورشکستگی برای اموال تاجر هست در واقع نتیجه ی مستقیم طرح دعاوی ورشکستگی تحصیل یا به دست آوردن مال نیست تا بگوییم این دعوی مالی است.

نکته ی مهم : دعوی ورشکستگی یک دعوی غیر مالی است.

ماده ی ۱۴ قانون نحوه ی اجرای محکومیت های مالی مصوب سال ۱۳۹۳ به صورت روشن و صریح دعوای اعسار را غیر مالی دانسته است و بیان داشته: دعوای اعسار غیر مالی است و در مرحله ی بدوی و تجدیدنظر خارج از نوبت رسیدگی می شود. بنابراین به نظر می رسد با توجه به وحدت ملاک، می توانیم برای غیر مالی تلقی کردن دعاوی ورشکستگی به این ماده قانونی استناد کنیم.

 دادگاه صالح رسیدگی دعاوی ورشکستگی

 دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوی ورشکستگی

واقعیت این است که در مورد رسیدگی به امر ورشکستگی تاجر قانون آیین دادرسی مدنی احکام ویژه ای دارد که در ادامه به بیان آنها می پردازیم:

دادگاه صالح برای ورشکستگی اشخاص حقیقی

بر اساس ماده ۲۱ قانون آیین دادرسی مدنی، در مورد رسیدگی به امر ورشکستگی تاجر حقیقی، مقیم ایران، دادگاه محل اقامت تاجر صلاحیت رسیدگی دارد. در صورتی که تاجر مقیم ایران نباشد، رسیدگی به دعوی در صلاحیت دادگاهی است که شخص تاجر در حوزه ی آن برای انجام معاملاتش شعبه یا نمایندگی داشته یا دارد.

دادگاه صالح برای ورشکستگی اشخاص حقوقی

در مورد دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای ورشکستگی شرکت های تجاری ماده ۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی بیان داشته است که دادگاهی که مرکز اصلی شرکت در حوزه ی آن قرار دارد، صلاحیت رسیدگی دارد.

در مورد این موضوع که در فرضی که مرکز اصلی شرکت یا سایر اشخاص حقوقی در ایران نیاشد، قانون ساکت است. به نظر می آید در این حالت با وحدت ملاک از ماده ی ۲۱ قانون آیین دادرسی مدنی میتوانیم  بگوییم که در این حالت دعوی باید در دادگاهی اقامه شود که شرکت متوقف یا ورشکسته در حوزه ی آن برای انجام معاملاتش شعبه یا نمایندگی داشته یا  دارد.

 

ورشکستگی شرکت تضامنی ، شرکت نسبی و مختلط

در حالتی که شرکت ورشکسته شرکت تضامنی، نسبی یا مختلط باشد که شرکای آن ضامن پرداخت دیون شرکت هستند، در صورتی که طلبکاران شرکت به شریک ضامن مراجعه کنند و شریک ضامن توانایی پرداخت دیون شرکت را نداشته باشد،

سوالی که مطرح می شود این است که اولا چنین شریکی مشمول مقررات ورشکستگی می شود؟ ثانیا کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی این دعاوی ورشکستگی دارد؟

در مورد سوال اول باید بگوییم امکان صدور حکم ورشستگی شریک در صورتی است که خودش تاجر باشد. در این فرض دادگاه محل اقامت شریک صالح به رسیدگی است. اما در حالتی که شریک ضامن شخصا تاجر نباشد، دادگاه صادر کننده ی حکم ورشکستگی شرکت می تواند به امر ورشکستگی شریک یا شرکای ضامن هم رسیدگی کند.

 

بیشتر بدانیم : قرارداد ارفاقی چیست و شرایط آن چگونه است

 

 دادگاه صالح در مورد جنبه های کیفری دعاوی ورشکستگی

دادسرا و دادگاه محل وقوع جرم صالح به رسیدگی است؛ هر چند که معمولا جرایم تقصیر و تقلب در امر ورشکستگی در محل اقامت تاجر یا مرکز اصلی شرکت واقع می شود.

 

وکیل ورشکستگی در شهر تهران

 هزینه وکیل ورشکستگی

هزینه وکیل متخصص امور دعاوی ورشکستگی بستگی به توافق طرفین دارد .برای ملاحظه هزینه وکیل ورشکستگی وارد صفحه تعرفه های پرونده های قضایی شوید . تعرفه دقیق ، باتوجه به دلایل پرونده ، دادگاه صالح و پس از بررسی وکلای بخش تجاری اترس مشخص می شود.

جمع بندی :

در حال حاضر به دلیل ضعف مقررات مربوطه به ورشکستگی و سوءاستفاده ای که بسیاری از شرکت ها از مزایای آن به خصوص در عدم پرداخت خسارات بدهی ها و تسهیلات ، رویه قضائی در پذیرش آن سختگیری زیادی نموده است به طوری که در تهران کلیه دعاوی ورشکستگی چه مربوط به شخص حقیقی باشد و چه مربوط به شخص حقوقی باشد ،به مجتع قضائی دعاوی تجاری ارجاع می شود و به نظر می رسد ، آن مجتمع در پذیرش دعوی ورشکستگی سختگیری و دقت زیادی می نماید.

مثل همیشه توصیه ما این است ، برای طرح و دفاع دعاوی ورشکستگی با وکلای متخصص  شرکت ها مشاوره کنید.

۲ پاسخ

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند