قرارداد جعاله : قانون مدنی به تعدادی از عقود در مواد قانون تصریح کرده که به آنها عقود معین گفته میشود. یکی از این عقود که از گذشته تا به حال به اشکال مختلف مورد استفاده قرار گرفته است قرارداد جعاله میباشد.به صورت کلی در این قرارداد شخصی انجام کاری در قبال دریافت مبلغ مشخصی که در عقد ذکر میشود بر عهده دیگری قرار میدهد.
فهرست مطالب
Toggle
ارکان قرارداد جعاله
این عقد دارای سه رکن اصلی جاعل، عامل و جعل میباشد.
بدین ترتیب شخصی که انجام کار را بر عهده دیگری قرار میدهد را جاعل، شخص متعهد را عامل و مبلغ مورد توافق را جعل میگویند.
این دسته از قراردادها با توجه به اینکه انجام هر عملی میتواند موضوع آن قرار بگیرد در زمینه های زیادی مورد استفاده واقع میشود. نمونه های آنرا میتوانیم در واسطه گری، بانکی، ملکی، وکالت و … مشاهده کنیم.
البته که قالب اصلی تمامی آنها یکسان است اما هر یک از آنها قواعد مخصوص به خود را دارند و تعهدات و الزامات خاصی را طلب میکند. با همه این تفاسیر در ادامه این متن که توسط وکیل متخصص حوزه قرارداد در موسسه اترس تهیه شده است با ما همراه باشید تا این عقد را از جنبه های متفاوت مورد بررسی قرار دهیم.
عقد جعاله عام و خاص چیست؟
قرارداد جعاله دارای تقسیم بندی میباشد که به آن جعاله عام و جعاله خاص میگویند.
تفاوت این دو قرارداد در عامل یعنی انجام دهنده کار میباشد.
در جعاله عام انجام دهنده فعل مشخص نیست و تنها جاعل آن مشخص است که دستور به انجام کاری را میدهد و هر شخصی که دارای توانایی لازم باشد میتواند موضوع این عقد را انجام دهد.
برای مثال شخص جاعل برای پیدا کردن کیف خود که گم شده است مبلغی را به عنوان پاداش تعیین میکند اما عامل که همان پیدا کننده کیف است مشخص نمیباشد و این قرارداد برای همه افراد صادر میشود.
اما در عقد جعاله خاص طرف قرارداد یعنی عامل شخص معین و مشخصی هست. برای مثال شخصی برای بازسازی ملک خود مبادرت به تنظیم قرارداد جعاله با یک معمار خاص میکند که تنها باید بازسازی از سوی او صورت بگیرد.
تفاوت این جعاله عام و خاص زمانی مشخص میشود که فعل موضوع قرارداد انجام پذیرد. در جعاله عام هرکس که کیف را پیدا کرد میتواند درخواست پرداخت پاداش را داشته باشد اما در جعاله خاص، تنها فردی که میتواند درخواست پرداخت هزینه بازسازی را داشته باشد همان معماری هست که نامش در هنگام تنظیم قرارداد به عنوان عامل ذکر شده است.
تعیین مبلغ قرارداد جعاله(جعل)
همانطور که در ابتدای این گفتار اشاره کردیم یکی از ارکان این قرارداد تعیین مبلغ میباشد که به آن جعل میگویند. مبلغی که با این عنوان تعیین میشود میتواند به صورت دقیق و معین باشد یا به صورت مبهم و غیر معین. در حالت اول برای مثال شخص جاعل مبلغ ده میلیون ریال برای کسی که جواهرات گمشده اش را بیابد پاداش تعیین میکند.
در اینجا مبلغ جعل مشخص است. در حالت دوم جاعل بیان میکند که هرکس جواهرات وی را پیدا کند به عنوان پاداش ده درصد از میزان ارزش آن به عنوان پاداش به وی اهدا میشود.
در این صورت مبلغ جعل به صورت مبهمی تعیین شده است. حال ممکن است در برخی موارد مبلغی که از سوی جاعل تعیین شده است دستخوش تغییر گردد.
اگر این تغیر قیمت پیش از انجام کار توسط عامل صورت پذیرد، عامل میتواند با بررسی مجدد اقدام به انجام کار نماید و یا از انجام آن خودداری کند. اما اگر این تغییر صورت پذیرد اما عامل بدون آگاهی نسبت به این تغییر مبلغ کار را به اتمام برساند، اگر مبلغی مورد توافق آنها ودقع نشود اجرت المثل تعیین میگردد.
اجرت المثل نیز توسط کارشناسان متخصص در دادگستری تعیین میشود و در صورتی که مبلغ آن بش از مبلغ تعیین شده از سوی جاعل بود، اجرت المثل پرداخت میشود در غیر این صورت همان مبلغ تعیینی از سوی جاعل به عامل تعلق میگیرد.
در صورت بروز مشکلات در این زمینه میتوانید بهترین راهکارها را با مشاوره حقوقی قرارداد از وکیل متخصص دریافت نمایید.
قرارداد جعاله بانکی
قرارداد جعاله بانکی به دلیل هدفی که برای آن متصور است با قراردادهایی که بین اشخاص منعقد میشود کمی متفاوت است. هدف اصلی انعقاد این قرارداد از سوی بانک ها به منظور تامین مالی و اعطای تسهیلات برای ایجاد و گسترش فعالیت های تولیدی، تاسیساتی و تجاری میباشد.
در مقررات بانکی قانونگذار با توجه به هدفی که بانکها از انعقاد این دسته از قراردادها دارند، آنها را از منعقد کردن جعاله عام ممنوع کرده است. متقاضی که به بانک مراجعه میکند معمولا به عنوان جاعل است که به بانک پیشنهاد کاری که به نفع اوست را میدهد و در مقابل اجرتی دریافت میکند.
اما از آنجایی که شرایط کلی و جزئی این عقد را بانک تعیین میکند میتوان گفت که از دسته قراردادهای الحاقی میباشد و متقاضی به آن ملحق میشود.
پیشنهاد میشود پیش از امضای هرگونه قراردادی با بانکها در ابتدا با یک وکیل بانکی حرفه ای مشورت نمایید تا با آگاهی کامل نسبت به بندهای تعیین شده از سوی آنها، برای امضای قرارداد اقدام نمایید.
هزینه تنظیم قرارداد جعاله توسط وکیل
بهتر است برای تنظیم هرگونه قراردادی از جمله عقد جعاله به وکیل مراجعه نمایید. زیرا وکلای دادگستری با دانش و تجربه ای که در این زمینه دارند میتوانند به خوبی شما را در حفظ منافع خود راهنمایی کنند.
همچنین تنظیم یک قرارداد اگر به خوبی شکل گیرد از بروز مشکلات در آینده جلوگیری خواهد کرد و این پیشگیری سبب صرفه جویی در زمان و هزینه برای منعقد کننده آن میشود.
هزینه تنظیم قرارداد جعاله در موسسه حقوقی اترس به مبلغ سه میلیون تومان میباشد که میتوانید با شماره گیری یکی از شماره تماس هایی که در انتهای صفحه وجود دارد درخواست خود را ثبت نمایید.
نتیجه گیری
در نتیجه قرارداد جعاله به دلیل کاربرد بالایی که در زمینه های تجاری دارد زمینه بسیاری از مسائل و دعاوی حقوقی میباشد.
حتی اگر برای تنظیم چنین عقدی از پیش نویس هایی که داخل سایت ها وجود دارد استفاده کردید، حتما با وکیل در خصوص تغییرات لازم و خصوصی سازی آن مشورت نمایید.