قرار موقوفی تعقیب : تصمیمات قضایی که از سوی قاضی دادگاه یا دادسرا گرفته میشود میتواند به صورت های مختلفی صادر گردد. به تصمیم نهایی قاضی که به طرفین دعوا ابلاغ میشود رای گفته میشود.
مهمترین آرای قضایی احکام و قرار ها هستند. در دعاوی کیفری روند رسیدگی بدین صورت است زمانی که شاکی با رعایت اصول به تنظیم شکواییه میپردازد، پیگیری قضایی از سوی دادسرا آغاز میشود. دادسرا وظیفه کشف جرم، تعقیب متهم و انجام تحقیقات مقدماتی را بر عهده دارد که به آن رسیدگی اولیه نیز میگویند.
پس از انجام وظایف فوق الذکر، دادستان موظف است که تصمیم نهایی را در خصوص پرونده اتخاذ نماید و همانطور که در بالا اشاره کردیم این تصمیم را در قالب رای که شامل انواع قرار یا حکم است به طرفین ابلاغ کند.
در برخی از موارد ممکن است که این روند رسیدگی به علت برخی از مواردی که در قانون آئین دادرسی مشخص شده است دچار وقفه گردد که در این صورت بازپرس یا قاضی دادگاه باید قرار موقوفی تعقیب را صادر نمایند.
قاضی تنها در مواردی که در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت میتواند این قرار را صادر کند.
فهرست مطالب
Toggle
قرار موقوفی تعقیب چیست؟
ماده ۱۳ قانون آئین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ مستند قانونی قرار موقوفی تعقیب میباشد و موارد آنرا بیان میکند اما تعریفی از این قرار ارائه نمیدهد.
برای تعریف این قرار میتوان گفت که در صورت وجود شرایط ذکر شده در ماده ۱۳، دیگر امکان پیگیری قضایی از سوی دادگاه وجود نخواهد داشت. نکته ای که در این ماده دارای اهمیت میباشد این است که این قرار هم ممکن است در هنگام رسیدگی و هم پس از صدور حکم محکومیت مجرم صادر شود.
در حالت اولی، دیگر هیچگونه اقدامی برای تعقیب متهمی که جرم آن به اثبات نرسیده انجام نخواهد شد و در مورد دومی، مجازاتی که برای شخص معین شده است قابلیت اجرا نخواهد داشت. در ادامه مطلب به بیان تمامی موارد به تفصیل خواهیم پرداخت.
بیشتر بدانیم : قرار وثیقه چیست
در چه شرایطی قرار موقوفی تعقیب متهم صادر میشود
تا اینجا با تعریف قرار موقوفی تعقیب آشنا شدیم و دانستیم که مستند قانونی این تصمیم قضایی در کدام یک از مواد قانونی میباشد. حال فرصت آن رسیده که شرایط صدور این قرار را بیان کنیم. شرایط صدور قرار موقوفی تعقیب عبارت است از:
فوت متهم یا محکوم علیه
به دلیل اصل شخصی بودن جرم و مجازات در صورتی که متهم یا مجرم فوت نماید، رسیدگی یا اجرای حکم متوقف میشود.
جرایم قابل گذشت در ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی نام برده شده است و از آنجایی که تنها عدد مواد مربوط به قابل گذشت بودن جرم آمده است برای اینکه بدانید جرم مد نظر شما قابلیت گذشت شاکی را دارد یا خیر میتوانید با دریافت مشاوره حقوقی کیفری به پاسخ، پرسش خود برسید.
شمول عفو
در برخی از موارد ممکن است حتی در زمان اجرای مجازات فرد به دلایل مختلفی مانند حسن رفتار شامل عفو شود. برای مثال عفو عمومی در مناسبت های مختلفی که شامل برخی از زندانیان میشود از این موارد است.
نسخ مجازات قانونی
در برخی از موارد به دلیل تغییر هدف قانون گذار در تعیین مجازات، این قوانین دستخوش تغییر میشوند که در این صورت اگر مجازاتی منسوخ شده باشد برای محکوم علیه آن قرار موقوفی صادر خواهد شد.
مشمول مرور زمان شدن
شکایت از افراد یا مجازات مجرمین در برخی موارد دارای مدت زمان مشخصی هست و اگر خارج از آن زمان صورت بگیرد قابلیت اجرا نخواهد داشت. این موارد نیز در قانون مشخص شده است.
توبه متهم
تنها برای برخی جرایم محدودی هست که در قانون پیش بینی شده است.
“نکته“ در تبصره یک این ماده بیان شده است اگر متهم پیش از صدور حکم قطعی دچار بیماری جنون شود نیز تعقیب وی متوقف شده و تنها در صورتی مجددا به جریان می افتد که به مجنون به حالت افاقه در بیاید.
بیشتر بدانیم : قرار جلب به دادرسی چیست
اعتراض به قرار موقوفی تعقیب
قرار موقوفی تعقیب از جمله آرای قابل اعتراض میباشد که افراد میتوانند در صورتی که صدور این قرار را اشتباه بدانند اعتراض خود را ظرف مدت مقرر انجام دهند.
بر اساس ماده ۲۷۰ قانون آئین دادرسی کیفری مهلت اعتراض برای افراد مقیم ایران ۱۰ روز و برای افراد مقیم خارج از کشور ۳۰ روز میباشد. اگر این قرار از سوی دادسرا صادر شده باشد، اعتراض به آن در دادگاه کیفری دو و اگر از سوی دادگاه صادر شده باشد در دادگاه تجدیدنظر استان مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در صورت درستی اعتراض این رای نقض شده و امکان تعقیب متهم را فراهم خواهد کرد.
مشاوره حقوقی اعتراض به رای دادگاه از یک وکیل مجرب و متخصص به شما این امکان را میدهد که شانس بالاتری برای نقض رای داشته باشید.
تفاوت قرار منع تعقیب با موقوفی تعقیب
قرار منع تعقیب یکی دیگر از آرای قضایی میباشد. در نگاه ابتدایی ممکن است افراد این دو قرار را یکدیگر یکسان بدانند و این مسئله شاید از این بابت باشد که نتیجه مشابهی پس از صدور آنها به وجود می آید.
اولین موردی که به عنوان تفاوت این قرار میتوان بیان کرد این است که شرایط صدور آنها با توجه به مواد قانونی که به آن اشاره کردیم متفاوت است و قرار منع تعقیب به علت فقدان ادله کافی یا فقدان عنوان مجرمانه برای عمل ارتکابی صادر خواهد شد.
دومین وجه تمایز این دو قرار مرجع صادر کننده آنها میباشد. قرار موقوفی تعقیب هم از سوی دادسرا برای متهم و هم از سوی دادگاه برای مجرم صادر میشود در صورتی که قرار منع تعقیب تنها از سوی دادسرا برای متهم صادر خواهد شد.
سومین و آخرین تفاوت این دو قرار مرجع رسیدگی کننده اعتراض به آن میباشد. قرار منع تنها در دادگاه کیفری دو مورد رسیدگی واقع میشود اما قرار موقوفی هم در دادگاه کیفری دو و هم دادگاه تجدیدنظر استان.
نتیجه گیری
در این گفتار با تعریف قرار موقوفی در تعقیب متهم به صورت دقیق آشنایی پیدا کردیم و دانستیم که در چه صورتی این قرار از سوی دادسرا یا دادگاه صادر میشود.
برای صدور این قرار نیازی به درخواست متهم یا مجرم نیست و قاضی میتواند راسا برای صدور آن اقدام نماید.
بهترین راهنمای افراد در حل مسائل و مشکلات در دادسرا وکیل کیفری پایه یک دادگستری میباشند. پس در صورتی که مشکلی از این قبیل دعاوی برای شما به وجود آمد بهتر است به این افراد مراجعه نمایید.
نویسنده : دپارتمان حقوق کیفری موسسه اترس
برچسب های مرتبط
2 پاسخ
واقعا ازسایت خوبتون و اطلاعات و دانشی که در اختیار مردم جامعه میزارین سپاسگزارم و امیدوارم که تمامی دست اندرکاران این سایت و وکلای محترم اول درتمام مراحل کار و زندگی موفق باشین و دوم همچنان به گسترش و ترویج آگاهی و دانشی که دارین ادامه بدین.
چون به گفته امام علی (ع) : ذکات علم نشر علم است
پیروز و مستدام باشید.
سلام و عرض احترام . سپاس از لطف و محبتتان . باعث افتخار و خوشحالی مجموعه اترس. همچنین بهترین ها را برایتان آرزومندیم.