وصیت عهدی ]چیست

وصیت عهدی

وصیت عهدی : تنظیم وصیت نامه از دسته امور حقوقی مهمی میباشد که در دین اسلام به تنظیم آن پیش از مرگ بسیار توصیه شده است. این تاکید به دلیل این است که اموری که در زمان زندگی بر عهده متوفی بوده است تعیین تکلیف شوند و این مسئله با توجه به خواست متوفی صورت گیرد.

به دلیل اینکه زمان اجرائی شدن وصیتنامه برای پس از فوت افراد میباشد و همچنین ممکن است بار حقوقی و مالی زیادی را در پی داشته باشد و خود شخص وصیت کننده برای تایید یا رد آن در دسترس نیست معمولا مشکلات و دعاوی زیادی در این خصوص میان وراث مطرح میگردد.

وصیتنامه با توجه به اینکه حاوی چه مطالبی است و نحوه نگارش آن به چه صورت میباشد به دسته بندی های مختلفی تقسیم بندی میشود که در ادامه به بررسی وصییتنامه عهدی خواهیم پرداخت.

برای در بر گرفتن مطالب مهم در زمینه وصیت عهدی تا انتهای این مطلب که توسط وکلای اترس تهیه شده است با ما همراه باشید.

 

 

وصیتنامه عهدی چیست؟

همانطور که اشاره شد یکی از انواع وصیت که در فقه و قوانین ما وجود دارد وصیت عهدی میباشد. برای تعریف این نوع وصیت باید در ابتدا به مواد قانونی مراجعه کرده تا در راستای هدف قانونگذار گام برداشته باشیم. وصیت عهدی بر اساس ماده ۸۲۶ قانون مدنی چنین تعریف شده است:

وصیت عهدی عبارت است از اینکه شخصی یک یا چند نفر را برای انجام امر یا اموری یا تصرفات دیگری مامور مینماید.”

پس در این صورت متوفی شخصی را مامور به انجام کاری میکند برای مثال شخصی مامور به پرداخت تسویه حساب کارکنان شرکت متوفی خواهد شد یا شخصی مامور به نگهداری از فرزندان صغیر متوفی تا زمان رشد آنها خواهد بود.

وصیت عهدی دارای شرایط و ارکان به خصوصی هست که در ادامه شرح خواهیم داد. بهتر است بدانید وصیتنامه پس از انحصار وراثت اجرائی خواهد شد.

 

ارکان وصیت عهدی

هر عمل حقوقی دارای ارکان تشکیل دهنده ای میباشد. این اعمال برای اینکه عنوان به خصوص خود را داشته باشند باید دارای ارکان تشکیل دهنده آن عنوان باشند بدین ترتیب هر وصیتی که دارای ارکان زیر نیست وصیت عهدی نمیباشد.

موصی

اولین رکن شخص وصیت کننده است که باید دارای اهلیت یعنی رشد، بلوغ و عقل باشد.

مورد وصیت

به امری که متوفی در وصیت عهدی بر عهده شخص دیگری قرار میدهد مورد وصیت میگویند. مورد وصیت باید مشروع و قانونی باشد تا بتوان به آن عمل کرد.

وصی

به شخصی گفته میشود که مامور به انجام مورد وصیت شده است. وصی نیز باید اهلیت انجام امری که بر عهده وی قرار داده شده است را داشته باشد. برای مثال اگر مامور به نگهداری از فرزندان صغیر شده است خود باید رشید، عاقل و بالغ باشد.

 

 نحوه تنظیم وصیت عهدی

وصیتنامه ممکن است به صورت های مختلفی از سوی شخص تنظیم گردد. این تقسیم بندی که از سوی قانون گذار پیش بینی شده است هم به دلیل نحوه تنظیم و هم به دلیل بار اثباتی آن میباشد که در ادامه بیان خواهیم کرد.

 

وصیتنامه دست نویس

معمول ترین نوع تنظیم آن وصیتنامه دستی یا دست نویس میباشد که به دلیل دسترس پذیری بیشتر و راحتی آن بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.

برای اینکه وصیت نامه دست نویس دارای اعتبار باشد باید به دست خط خود متوفی نوشته شده باشد و همچنین تاریخ تنظیم آن و امضای وی در انتهای برگه درج شده باشد در غیر این صورت اعتبار نداشته و اثبات آن امر دشواری میباشد.

وصیتنامه رسمی

این نوع وصیتمامه در دفاتر اسناد رسمی در نزد مامورین دولتی تنظیم شده و از اعتبار کافی برخوردار بوده و برای اجرای آن نیازی به دریافت حکم از سوی دادگاه نمیباشد.

وصیتنامه سری

وصیتنامه سری مانند وصیت نامه رسمی در نزد مامورین صلاحیت دار در دفاتر اسناد رسمی تنظیم میگردد و تنها تفاوت آن با وصیت رسمی این است که در این مورد تنها مورد وصیت پس از فوت به وراث اعلام خواهد در صورتی که در موارد دیگر ممکن است وراث از محتویات وصیتنامه مطلع شده باشند.

 

بیشتر بدانیم : استعلام اموال متوفی برای تحریر ترکه

ارکان وصیت نامه عهدی

 

اعتبار وصیتنامه عهدی

برای اینکه اعمال حقوقی دارای صحت باشند باید تمامی شرایط آن به درستی صورت گرفته باشد. برای بررسی این شرایط باید به متن قانون مراجعه کرد. در ماده ۸۳۴ قانون مدنی بیان داشته است که در وصیت عهدی قبول وصی، شرط صحت وصیت نمیباشد.

به این صورت میتوان گفت که این نوع وصیت از انواع ایقاع میباشد که در آن قبول شرط نمیباشد. در ادامه این ماده بیان شده است که تنها وصی میتواند مورد وصیت را در زمان حیات متوفی رد نماید تا از انجام آن معاف گردد و این نکته تنها در زمانی ممکن است که نسبت به مورد وصیت آگاه بوده باشد در غیر این صورت راهی جز انجام آن نخواهد داشت.

این نکاتی هست که در متن قانون مشخص شده است که انتقادات زیادی از سوی حقوقدانان بر آن وارد است.

 

تفاوت وصیت عهدی و تملیکی

همانطور که در ابتدای این گفتار بیان کردیم وصیت به دو صورت عهدی و تملیکی است. اگر به ارکان تشکیل دهنده این قسم وصیت توجه کنیم متوجه میشویم که تنها تفاوت این دو در رکن موصی به یا مورد وصیت است.

در وصیت تملیکی مورد وصیت یکی از اموال منقول و غیر منقول متوفی میباشد که پس از فوت به مالکیت موصی له در می آید.

وصیت برای اموال تنها برای ثلث اموال جایز است و برای مازاد آن نیاز به تایید وراث خواهد داشت.

این مسئله در حالی است که در وصیت عهدی شخص مامور به انجام امری خواهد شد و اگر مدیریت اموال متوفی باشد هیچ محدودیت نخواهد داشت.

نتیجه گیری

به صورت کلی برای اینکه بتوانید به درستی برای پس فوت خود وصیت نمایید یا اینکه از صحت وصیتی که در آن مامور به انجام کاری شده اید اطمینان پیدا کنید بهتر است با یکی از وکلای پایه یک دادگستری مشورت نمایید.

وکیل خانواده موسسه حقوقی اترس یکی از بهترین گزینه ها برای دریافت مشاوره حقوقی در این زمینه میباشند که به سه صورت :

حضوری، تلفنی و آنلاین ارکان، انواع و شرایط تنظیم وصیت نامه را شرح خواهند داد.

 

تهیه شده در دپارتمان حقوق خانواده

 

 

اترس همراهی قابل اتکا

 

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند