جرم جعل و استفاده از سند مجعول

جعل و استفاده از سند مجعول

جعل و استفاده از سند مجعول : قانونگذار مواد متعددی را به جرم جعل اختصاص داده است. این جرم تنها جرمی است که علاوه بر قانون مجازات اسلامی در قوانین دیگر هم آمده است مثل قانون ثبت، قانون پست، قانون جرایم رایانه ای و قانون کارشناسان رسمی دادگستری.

جعل گاه به تنهایی اتفاق می افتد و گاه استفاده از سند مجعول را هم به همراه دارد. قانونگذار هر دو را جرم و مشمول مجازات دانسته است. در ادامه به بیان کلیاتی در خصوص این جرایم می پردازیم.

 

 

تعریف جرم جعل

با دقت نظر در نگاهی که قانونگذار از زمان تصویب قانون مجازات عمومی مصوب تا کنون به جرم جعل داشته است در تعریف این جرم به طور کلی می توان گفت: «جعل عبارت از تغییر یا تحریف متقلبانه یک نوشته یا سند به قصد وارد کردن ضرر به دیگری است.» مطابق ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی، این جرم به طرق مختلفی اتفاق می افتد مثل تغییر امضا، قلم بردن یا تغییر و تحریف تاریخ یک سند البته موارد بیان شده در این ماده بعنوان نمونه هستند و ممکن است جرم جعل از راه های دیگری هم اتفاق بیافتد که تشخیص آن با مقام قضایی رسیدگی کننده به پرونده است.

 

اشکال تغییر یا تحریف متقلبانه یک سند

جعل مطابق قانون به دو صورت مادی و مفادی یا معنوی انجام می شود. منظور از جعل مادی تغییر ظاهر یک سند و منظور از جعل مفادی تغییر یا تحریف مندرجات و محتویات یک سند یا نوشته است.

برای مثال وقتی یک امضای یک نفر در زیر یک سند الزام آور مثل قرارداد عادی فروش آپارتمان درج می شود جعل مادی انجام شده است اما زمانی که این قرارداد وجود دارد و مثلا مبلغ قیمت آپارتمان یا نحوه پرداخت آن بعد از امضای قرارداد، توسط یکی از طرفین تغییر می کند جعل مفادی اتفاق افتاده است چرا که قرارداد به خودی خود اصالت دارد و صحیح است اما محتویات آن پس از امضا به ضرر دیگری تغییر کرده است.

البته صرف دروغ نویسی را نمی توان جعل محسوب کرد بعنوان مثال تنظیم مبایعه نامه صوری بین دو نفر حتی اگر به قصد ضرر زدن به دیگری باشد جعل محسوب نمی شود حتی اگر منجر به بردن مال فردی شود.

 

بیشتر بدانیم  : جرم تحصیل مال از طریق نامشروع چیست

مجازات جرم استفاده از سند مجعول

 

استفاده از سند جعلی

هر گونه استفاده از سندی که جعلی است و اصالت ندارد در صورت تحقق شرایط زیر، جرم استفاده از سند مجعول می باشد. پس استفاده از سند مجعول بعد از جرم جعل اتفاق می افتد و اگر جعلی بودن سند منتفی شود یا ثابت شود که توسط استفاده کننده جعل نشده است مساله استفاده از سند مجعول هم منتفی است. و اگر جعلی بودن سند استفاده شده اثبات شود دو جرم اتفاق افتاده است.

فرد از سند جعلی استفاده کند.

استفاده کننده علم به مجعول بودن سند داشته باشد.

استفاده کننده از خلاف قانون بودن و جرم بودن اقدامی که انجام می دهد آگاهی داشته باشد.

استفاده کننده سند مجعول را ارائه دهد یا منتشر نماید و یا به روش های دیگر بیان شده در قانون بکار ببرد.

سند مجعول به قصد فریب دادن و ضرر زدن به دیگری مورد استفاده قرار بگیرد حتی اگر موجب فریب طرف مقابل نشود.

 

ارتباط جرم کلاهبرداری با استفاده از اسناد جعلی

لازم به ذکر است که اگر فرد مرتکب جرم های جعل و استفاده از سند جعلی ، با ارائه سند جعلی و به نحو متقلبانه موفق به بردن مال دیگران شود، جرم کلاهبرداری  هم اتفاق افتاده است و به مجازات آن هم محکوم خواهد شد و حتی اگر موفق به بردن مال نشود ممکن است به مجازات شروع به کلاهبرداری محکوم شود.

 

مراحل شکایت کیفری جرایم جعل

طرح شکایت کیفری توسط وکیل پرونده جعل درمورد این جرایم ، با ارائه مدارک قانونی لازم و اثبات کننده جرم در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت و به دادسرای محل وقوع جرم جهت انجام تحقیقات مقدماتی ارسال می گردد و معمولا تحقیقات در خصوص جعلی بودن سند از طریق اداره آگاهی و کلانتری مربوطه صورت خواهد گرفت.

پس از تکمیل تحقیقات بازپرس در صورت جرم بودن عمل انجام شده توسط مرتکب نسبت به صدور قرار مجرمیت، و در غیراین صورت قرار منع تعقیب اقدام می نماید.

 

صدور قرار تامین کیفری

در صورتی که نظر بازپرس بر مجرمیت مرتکب جرم باشد ضمن تفهیم اتهام به متهم و صدور قرار تامین کیفری مناسب جهت امکان دسترسی به متهم، بعد از تکمیل تحقیقات قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست صادر و پس از تایید معاون دادستان یا همان دادیار اظهارنظر، پرونده جهت رسیدگی به جرم و تعیین مجازات به دادگاه کیفری دو ارسال خواهد شد .

در صورتی که قاضی رسیدگی کننده هم به جرم بودن موضوع و انجام آن توسط متهم اعتقاد داشته باشد حکم به محکومیت وی به تحمل مجازات متناسب با جرایم ارتکابی صادر خواهد نمود که در قانون مجازات اسلامی مشخص شده است.

 

بیشتر بدانیم : چگونگی درخواست ابطال سند رسمی

هزینه وکیل دادگستری دعوای کیفری جعل

 

وکیل شکایت جعل و استفاده از سند مجعول

وکیل متخصص در دعوای کیفری جعل و استفاده از سند مجعول، وکیلی است که در حوزه دعاوی کیفری  متبحر باشد. این جرایم  مانند سایر پرونده های کیفری ویژگی ها و پیچیدگی های خاص خود را دارد و علاوه بر اینکه وکیل باید در حوزه کیفری مسلط باشد، باید بتواند این ویژگی ها را نیز مدیریت کند.

 

هزینه وکیل دعوای کیفری 

حق الوکاله وکیل دعوای جعل در بخش تعرفه های خدمات حقوقی سایت اترس، قابل مشاهده می باشد. هزینه وکیل در طرح و دفاع در پرونده های قضایی از سی میلیون تومان شروع میشود. چنانچه نیاز به بررسی رایگان پرونده خود دارید با ما در ارتباط باشید.

 

مشاوره حقوقی شکایت کیفری جعل با اترس

توضیحاتی که در این مقاله اشاره شد کلیات دعوای کیفری جعل و استفاده از سند مجعول بود. طبیعتا برای بررسی دقیق تر موضوع و پرونده شما، مساله می بایست بصورت خاص توسط وکلای متخصص کیفری و تحلیل و در نهایت راه حل ارائه شود.  همین حالا می توانید با دریافت مشاوره تخصصی از وکلای دپارتمان تخصصی دعاوی کیفری موسسه حقوقی اترس،  هزینه های بعدی خود را کاهش دهید.

به قلم دپارتمان تخصصی کیفری موسسه حقوقی اترس

۸ پاسخ

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند