اثبات نسب : هر یک از اعضای خانواده در جایگاهی که قرار گرفته اند با دیگر اعضای آن ارتباط برقرار کرده و در برابر آنها دارای حقوق و تکالیفی هستند.
برای مثال پدر یک خانواده وظیفه پرداخت نفقه هم به همسر و هم به فرزندان خود را بر عهده دارد. برای اینکه فرزندان بتوانند از حقوق بنیادین و قانونی خود در یک خانواده استفاده نمایند باید در ابتدا رابطه آنها با پدر و مادر مشخص شده باشد.
در صورتی که رابطه پدر و مادر بر اساس شرع بوده و به ثبت رسیده باشد تنها با ارائه شناسنامه نسب مشروع آنها اثبات خواهد شد اما در غیر این صورت نیاز به اثبات این امر وجود خواهد داشت. برای اقامه دعوای اثبات نسب، وکیل خانواده بهترین گزینه برای راهنمایی شما میباشد.
فهرست مطالب
Toggleاثبات نسب چیست؟
یکی از مهمترین مسائلی که در حوزه دعاوی خانواده از آن یاد میشود دعوای اثبات نسب میباشد. همانطور که پیش تر بیان کردیم فرزندان برای بهرمندی از حقوق خود که در قانون برای آنها مشخص شده است مانند نفقه و ارث نیازمند اثبات رابطه نسبی مشروع خود با پدر و مادر خود هستند.
نسب فرزندان ممکن است به سه صورت مشروع، وطی به شبهه و یا ناشی از رابطه نامشروع باشد.
امروزه وظیفه پدر است که برای فرزند خود حتی اگر در نتیجه رابطه نامشروع باشد نیز شناسنامه گرفته و بدین ترتیب نفقه وی را پرداخت نماید.
اما در برخی موارد پدر رابطه خویشاوندی با فرزند خود را نمیپذیرد که در این شرایط در عالم حقوق انکار نسب گفته میشود و فرزند او باید برای برخورداری از حقوقی که پیش تر بیان کردیم دعوای اثبات نسب را در دادگاه صالح اقامه نماید.
مستند قانونی اثبات نسب چیست؟
نه تنها در دعوای اثبات نسب بلکه در تمامی دعاوی حقوقی و کیفری برای اینکه بتوانیم ادعای خود را در دادگاه به اثبات برسانیم در باید به مواد قانونی استناد کرده و مدارک و شواهدی که اثبات کننده ادعای ما میباشد را بیان کنیم.
برای پیروزی در دعوای نامبرده باید به قانون مدنی در بخش نسب مراجعه کرد که شامل مواد ۱۱۵۸ تا ۱۱۶۷ میباشد.
این مطالب از منابع فقهی برداشت شده است به همین دلیل تفسیر منظور قانونگذار و نحوه استفاده از این مواد نیازمند داشتن دانش حقوقی و تجربه کاری در این زمینه میباشد به همین دلیل برای استفاده از این مواد بهترین گزینه دریافت مشاوره حقوقی خانواده از وکلای متخصص میباشد.
شرایط لازم برای اثبات نسب
شرایط اثبات نسب برای فرزند دارای سه رکن اصلی میباشد و باید مرحله به مرحله آنرا طی کرده و در نهایت با دریافت حکم دادگاه نسبت به حقوق قانونی خود دست یابد.
اثبات رابطه زوجیت پدر و مادر
برای انجام این کار از تمامی ادله اثبات دعوا میتواند استفاده کرد. ممکنه است رابطه زوجیت پدر و مادر بر اساس صیغه، نکاح دائم یا نکاح موقت بوده باشد اما تفاوتی میان آنها برای اثبات این امر وجود نخواهد داشت.
در صورت اثبات تمامی مراحل فرزند هم مستحق دریافت نفقه و هم ارثیه میباشد.
اثبات نسب پدری
در این مرحله فرزند باید به دنبال اثبات این امر باشد که نطفه وی از پدر در زمان رابطه زوجیت منعقد شده است. برای این کار میتواند از اماره فراش استفاده نماید به این صورت که اگر در زمان علقه زوجیت به دنیا آمده باشد ملحق به شوهر است. در غیر این صورت با پیشرفت جامعه پزشکی میتواند با انجام آزمایشاتی از قبیل آزمایش دی.ان.ای این امر را به اثبات برساند.
اثبات نسب مادری
اثبات نسب مادری به مراتب ساده تر است مورد قبل میباشد. زیرا وضع حمل از سوی مادر صورت میگیرد و برای مثال میتوان از مدارک و اسناد بیمارستانی برای این امر استفاده کرد.
اگر این مدارک نیز در دسترس نبود میتوان از افرادی که مادر را در هنگام بارداری یا وضع حمل مشاهده کردند به عنوان شاهد استفاده کرد.
خواندگان دعوای اثبات نسب چه کسانی هستند؟
یکی از مهمترین نکات برای تنظیم دادخواست و ارائه آن به دادگاه این است که باید خواندگان آن به درسای ذکر شوند و در غیر این صورت با قرار رد دادخواست مواجه شده و هزینه ای که برای تنظیم دادخواست پرداخت شده است به هدر میرود.
خواهان دعوای اثبات نسب فرزندی هست که به دنبال اثبات نسب خود با پدر و مادر میباشد. خوانده این دعوا نیز دو شخص یعنی اولی پدر و دومی مادر میباشد.
در بخش خوانده دعوا باید نام و مشخصات هر دوی آنها ذکر گردد و در صورت فوت هر یک از آنها باید دعوا به طرفیت قائم مقام قانونی آنها اقامه شود.
بیشتر بدانیم : سرپرستی و حضانت فرزند چیست
دادگاه صالح برای رسیدگی به اثبات نسب
دادگاهی که در گذشته وظیفه رسیدگی به دعوای اثبات نسب را داشت دادگاه مدنی محل اقامتگاه خوانده محسوب میشد.
اما با گذشت زمان و بالا رفتن اهیمت این قبیل دعاوی در دستگاه قضائی بر اساس بند ۱۱ ماده ۴ قانون حمایت از خانواده که در سال ۱۳۹۲ به تصویب رسید صلاحیت رسیدگی به این دعوا در دادگاه خانواده محل اقامت خوانده قرار گرفت. امروزه نیاز به اقامه دعوا در همان مرجع قضائی نیست و با ثبت دادخواست در دفتر خدمات الکترونیک قضائی به صورت خودکار به دادگاه صالح ارجاع داده میشود.
اهمیت مشورت با وکیل
وکیل اثبات نسب به وکیلی گفته میشود که به قوانین و مقررات حوزه خانواده اشراف کامل داشته و در بسیاری از این دعاوی حضور پیدا کرده تا از حقوق موکلین خود دفاع نماید.
مشورت با چنین وکیلی میتواند چراغ راهی برای شما در مسیرهای قضائی باشد و از به هدر رفتن وقت و هزینه شما در این مسیر بکاهد. این مشاوره حقوقی را میتوانید با بهترین کیفیت و هزینه ای معقول از وکلای متخصص موسسه حقوقی اترس دریافت نمایید که در این دعاوی سالها تجربه تخصصی دارند.
نتیجه گیری
به صورت کلی اثبات نسب یکی از مهمترین اقدامات زندگی هر فرد میتواند لقب بگیرد.
از آنجایی که خانواده در کشور ایران به عنوان مهمترین نهاد اجتماعی میباشد سختگیری ها و پیچیدگی هایی نیز از سوی قانونگذار در این حوزه وجود دارد. به همین دلیل است که پیشنهاد میشود برای قدم گذاشتن در این قبیل دعاوی حتما از یک وکیل مجرب و متخصص مشاوره حقوقی دریافت کنید تا مبادا حقوق شما به دلیل عدم آگاهی کافی نسبت به مسائل ضایع گردد.
برچسب های مرتبط
دپارتمان حقوق خانواده موسسه اترس