موسسه حقوقی اترس
استرداد لاشه چک چگونه است

استرداد لاشه چک

استرداد لاشه چک  : باتوجه به اهمیتی که چک بعنوان یک سند تجاری در معاملات و روابط اقتصادی افراد دارد و به وفور و به دلایل مختلف مثل پرداخت وجه، ضمانت و گاه بصورت امانی توسط اشخاص در فعالیت های تجاری مورد استفاده قرار می گیرد، دعاوی مختلفی در ارتباط با آن قابل طرح است که یکی از آنها دعوای استرداد لاشه چک است و توسط صادرکننده آن بنا به شرایطی امکانپذیر است.

در این مجال قصد داریم به این مبحث بپردازیم و این مقاله به قلم  وکیل پرونده چک در دپارتمان تخصصی حقوقی موسسه حقوقی اترس تهیه گشته است

 

 

منظور از استرداد لاشه چک چیست؟

استرداد لاشه چک به معنای پس گرفتن چکی است که یا به هر دلیلی منجر به صدور گواهی عدم پرداخت شده و به اصطلاح تبدیل به لاشه شده و اعتبار خود را بعنوان یک سند تجاری از دست داده است.

و یا وجه آن پرداخت یا کارسازی شده و دارنده حق دریافت مجدد آن از طریق ارائه چک به بانک را ندارد و صادرکننده با طرح اینگونه ادعاها خواستار چکی است که صادر کرده است و در دست دارنده ای قرار دارد که استحقاق دریافت وجه آن را ندارد.

 

استرداد لاشه چک در چه صورتی امکانپذیر است؟

چک امانی

شایع ترین مورد حالتی است که چک بصورت امانی در اختیار فردی بوده است و با اثبات امانی بودن باید به صادرکننده برگردانده شود.

 

پرداخت وجه چک

اگر صادرکننده چک به هر نحوی وجه آن را پرداخت نموده و دین خود را ادا کند، اصل چک باید به وی مسترد شود.

 

بابت تضمین

در مواردی که چک جهت تضمین صادر می شود در صورتی که موضوع ضمانت منتفی شود دارنده موظف است آن را به صادرکننده برگرداند. صدور چک بابت ضمانت حسن انجام کار و یا تضمین بازپرداخت وام و بدهی از موارد رایج در این خصوص هستند.

 

بابت انجام تعهد

چنانچه فردی بابت انجام تعهد قراردادی یا غیرقراردادی خود چکی را صادر کند و به دیگری بدهد و اصل تعهد به هر دلیلی از بین برود چک باید به صادرکننده مسترد شود.

 

در خصوص معامله

چک یکی از وسایل پرداخت وجه در معاملات می باشد. حال اگر معامله انجام شده به هر دلیلی از بین برود مثلا فسخ شود یا باطل باشد، چکی که بابت پرداخت ثمن معامله صادر شده باید بازگردانده شود.

 

بیشتر بدانیم : طرح دادخواست استرداد سفته از کارفرما چگونه است

چگونگی طرح دعوای استرداد لاشه چک در دادگاه

 

 

نحوه طرح دعوای استرداد لاشه چک

این دعوا همانند دیگر دعاوی حقوقی بانکی بوسیله دادخواست در دادگاه عمومی حقوقی محل سکونت خوانده یعنی کسی که چک در دست او قرار دارد و از بازگرداندن آن خودداری می کند، اقامه می شود.

در صورتی که چک به شخص یا اشخاص دیگری منتقل شده باشد همه آن ها باید طرف دعوی قرار بگیرند.

خواهان یا همان صادرکننده چک باید با ارائه مدارکی که دلالت بر استحقاق او به پس گرفتن چک دارد مثل رسید پرداخت وجه چک، حکم یا نامه قضایی یا ثبتی، اقرارنامه یا رضایت نامه رسمی دارنده چک مبنی بر وصول طلب خود و غیره دادخواست را از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه صالح ارسال نماید.

قاضی در صورت تکمیل بودن پرونده دستور تعیین وقت رسیدگی و دعوت از طرفین را صادر می کند و اگر  تنظیم دادخواست  به نحو صحیح صورت گرفته باشد و ایراد  قانونی (شکلی یا ماهیتی) نداشته باشد و دلایل و مدارک خواهان درست و کامل باشد حکم به استرداد لاشه چک صادر می کند.

 

هزینه های طرح این دعوا

در گذشته این دعوا یک دعوای مالی محسوب می شد و خواهان مجبور بود معادل سه و نیم درصد مبلغ چک را بابت هزینه دادرسی پرداخت کند و در مواردی که مبلغ چک زیاد بود هزینه دادرسی هنگفتی باید توسط خواهان پرداخت می شد.

اما در سال های اخیر رویه دادگاه ها به سمتی رفته که این دعوا را غیرمالی به حساب می آورند چرا که معتقدند نتیجه حاصل از این دعوا بدست آوردن مال نیست. بنابراین صرفنظر از مبلغ چک با صرف هزینه اندکی می توان این دعوا را مطرح کرد.

همچنین اگر نیاز به آگاهی بیشتر در خصوص  :  چگونگی اجرا و  مطالبه  چک صیادی و چک قدیمی را دارید میتوانید این نوشتار را که توسط وکلای متخصص بانکی موسسه حقوقی اترس تهیه شده است مطالعه نمایید.

چگونگی اجرای حکم صادره

اجرای حکم استرداد لاشه چک همانند اکثر احکام حقوقی نیازمند صدور اجرائیه است.

در اجرائیه صادره به محکوم علیه ابلاغ می شود که ظرف دوازده روز از تاریخ ابلاغ، اصل چک را به اجرای احکام تحویل دهد.

در صورتی که وی از انجام این کار خودداری کند دادگاه طی شرحی به بانک صادرکننده چک، مشخصات چک را اعلام و ممنوعیت پرداخت وجه آن را به بانک ابلاغ می کند. و در صورتی که قبلا گواهی عدم پرداخت چک صادر شده باشد، رفع سوءاثر آن به بانک مربوطه اعلام می شود.

 

تماس با وکیل متخصص جهت مشاوره حقوقی چک

وکیل متخصص برای پس گرفتن چک

 

 

نقش وکیل در دعوای استرداد لاشه چک

مسلما انجام کار توسط شخصی که دانش، تخصص و تجربه لازم را در این زمینه دارد،

بسیار مفید و راه­گشا خواهد بود. خصوصا اینکه اخذ دستور موقت  در این دعوا قبل یا همزمان با طرح دعوای اصلی جهت جلوگیری از واگذاری چک توسط دارنده به اشخاص دیگر اکیدا توصیه می شود که انجام آن توسط وکیل به دلیل وجود جزئیات فنی بهتر و مفیدتر است.

همین حالا می توانید با دریافت مشاوره تخصصی از وکلای دپارتمان تخصصی حقوقی موسسه حقوقی اترس،  هزینه های بعدی خود را کاهش دهید.

 

هزینه وکیل دعوای پس گرفتن لاشه چک

حق الزحمه وکیل متخصص بانکی برای  دعوای استرداد لاشه چک در بخش تعرفه های خدمات حقوقی سایت اترس، قابل مشاهده می باشد. هزینه وکیل در طرح و دفاع در پرونده های قضایی و همچنین سایر هزینه های خدمات حقوقی مانند مشاوره در بخش مربوطه ثبت شده است.

 

سوالات متداول درباره پس گرفتن لاشه چک

 

پس گرفتن لاشه چک صیادی به چه صورت است؟

استرداد لاشه چک صیادی نیز مانند سایر چک ها است و قانونگذار استثنایی در این خصوص برای چک های صیادی قائل نشده است.

 

آیا لاشه چک ضمانتی قابل پس گرفتن است؟

بله. یکی از دعاوی شایع استرداد لاشه چک تضمینی است که بابت ضمانت انجام کار یا پرداخت وجهی داده شده و موضوع ضمانت منتفی شده است.

 

پس گرفتن لاشه چک از شخص ثالث چگونه انجام می شود؟

در هنگام طرح دعوای استرداد باید شخص ثالث را نیز به همراه کسی که دارنده اولیه است طرف دعوی قرار دهید هرچند در نهایت کسی که چک در دست او است محکوم به استرداد آن می شود.

 

استرداد لاشه چک بانکی در صلاحیت کجاست؟

به این دعوی در دادگاه حقوقی محل سکونت خوانده یا خواندگان رسیدگی می شود.

 

 

اترس همراهی قابل اتکا

 

دیدگاهتان را بنویسید

23 پاسخ

  1. سلام وقت بخیر بنده یه چک دست یکی داشتم که قرار بود بیاد چک رو بهم پس بده و در پیام خودش نوشته که تماس میگیرم بیاین چک رو پس بگیرید منم منتظر خبرش بودم تا اینکه متوجه شدم داره تو بازار از این چک سواستفاده میکنه آیا بنده میتوانم از طریق پیامی که داده قرار بوده چک رو بهم تحویل بده اقدامی کنم
    باتشکر

  2. با سلام ببخشید چک دوسال پیش پاس نشد بعد یکماه طرف پول پرداخت کرد پ با او تماس گرفته شد برای پس گرفتن چک اما نیومد و ج نداد بعد از ۳ سال الان لاشه میخواد لاشه موجود نیست هزینه استرداد با کی تا چه زمان باید چک نزد خودمون نگه داریم با تشکر

    1. با سلام و احترام . اگر منظور از هزینه ، هزینه های قانونی دادرسی می باشد می بایست عرض کنیم در صورتیکه شما محکوم به استرداد لاشه چک شوید ، هزینه دعوی را می بایست توسط شما پرداخت شود.

  3. سلام تعداد ۵ فقره چک صیادی به جهت خرید کالا به شخصی پرداخت کرده اما وی با بهانه های واهی از تحویل کالا تفره و متواری شده و من از انجایی که چک ها را ثبت نکرده بودم پیگیر نبودم تا اینکه شخصی از من شکایت کرده که در قبال این چک ها با طرف من معامله کرده است استشهاد محلی تهیه کرده و در جلسه دادگاه شرکت کردم اما قاضی رای بر علیه من داده و توجهی به عدم ثبت چک و استشهاد محلی نکرده با تشکر

    1. با سلام و وقت بخیر . چکی که ثبت نشده است ، چک محسوب نمی شود ولی به عنوان طلب عادی قابل اقدام است . احتمالا استدلال قاضی این است که طلب عادی به آن شخص منتقل شده است.دفاع شما باید این باشد که بر اساس توافقات واقعی ما ، طلب ایشان وقتی قابل اجرا است که اجناس تحویل می شد و اصلاحا حق حبس داشته اید در نتیجه طلب قابل انتقال نبوده است .پیشنهاد می کنیم در این مورد از وکیل کمک بگیرید.

  4. با عرض سلام
    بنده چکی را به عنوان ضمانت داده بودم در حال حاضر چک رو پس گرفتم اما ایشون برگشت زده بودن چک بنده رو الان که میگم چک رو به نامم بزن که رفع سو کنم میگه باید بهم پول بدی در صورتی که بجای پولی ک از طرف مقالبش میخواست کالای خانگی برده چک رو تحویل بانک دادم اما رفع سو نمکنه میگه باید بنامت کنه یه راهنمایی کنید ک باید چکار کنم که رفع سو بشه ممنون از لطفتون

  5. باسلام
    از تولیدکننده ای بطریهای شوینده خرید میکردم بدون قرارداد۶فقره چک بهش دادم و مبلغ ۳۸۵هزارتومان بار فرستاده بارنامه و اسناد موجود ولی به اختلاف خوردیم ششصدمیلیون چک رو برگشت زده اجراییه صادر شد پرداخت کردم قبل از پرداخت درخواست توقف اجراییه و استردادلاشه چک دادم و ارجاع به کارشناسی برای تعیین دقیق طلب دادگاه گفت باید مبلغ رو کامل پرداخت کنید و نوبت رسیدگی زدن برای بهمن ماه۴۰۳ .
    سئوال برای اضافه پرداخت و استرداد لاشه چکها باید مجددشکایت کنم یابه همان شعبه که قبل از پرداخت درخواست استرداد و توقف اجراییه دادم لایحه بدم.ممنون

    1. با سلام و وقت بخیر اگر خواسته دعوی اصلی شما استرداد لاشه چک بوده است ، برای دریافت مبالغ پرداخت شده اضافی لازم است دادخواست جداگانه با خواسته مطالبه وجه طرح نمائید.

  6. سلام.بنده یکسال قبل درمجلسی به عنوان شاهدوبخاطرحل شدن مشکلات چکی رابه مبلغ ۳میلیاردتومان دادم اماقیدکردم که چک صرفا بابت ضمانت آن شخص میباشدمتاسفانه چک من رابرگشت میزندوبنده وکیل گرفتم وخلاصه درنهایت حکم قاضی براستردادلاشه چک بوده و وکیل بنده به من برگه حکم رادادکه ببرم بانک اما۶ماه است که هنوزرفع سواثرازچک انجام نشده سوالم اینست که ایاوکیل موظف نیست که لاشه چک رابگیردچون آنطرف هم اینکار را انجام نمیدهدممنون

    1. با سلام و احترام . درصورتیکه طرف مقابل چک را تحویل ندهد ، عملا اقدامی نمی توان علیه او انجام داد . شما می توانید از دادگاه به بانک نامه ببرید و چک را ابطال و بلاوصول اعلام کنید.البته برخی از دادگاه بر این نظر هستند که برای ابطال می بایست دادخواست جداگانه طرح و رسیدگی شود.

    2. سلام من چکی را بابت ملکی و قرارد داد دست نویس بدون کد رهگیری با تاریخ معین به مشاور املاکی دادم ولی معامله انجام نشد چگونه چک خود رو تحویل بگیرم

  7. سلام وقت بخیر
    بنده چکی از شخصی گرفتم ، چک برگشت زدم ولی پولی دریافت نکردم، بعد از مدتی صاحب چک با دروغ های بسیار باشه چک برگشتی را از من گرفت ولی چک‌هنوز بنام هست، راهنمایی بفرمایید برای رسیدن به مبلغ چک چکاری انجام دهم

    1. سلام و وقت بخیر تحویل چک به ایشان ممکن است در دادگاه تسویه حساب محسوب گردد . پیشنهاد می کنیم دادخواست مطالبه وجه دهید و از شهادت شهود استفاده کنید .از وکیل مشورت بگیرید.

  8. سلام وقت بخیر بنده بابت خرید اقساطی دو فقره چک ثبت کردم و فقط بابت ضمانت پرداخت بود. بعد پرداخت متاسفانه برگه های چک پاره شده و از بین می روند. در نتیجه لاشه چک جهت ارایه به بانک وجود ندارد. از طرفی جهت دریافت چک جدید لاشه چکهای قبلی گفته شده که باید تحویل داده شود. جهت ابطال آنها و دریافت چک جدید چه کاری باید انجام داد.

  9. سلام وقت بخیر بنده چکی رو ثبت کردم و گیرنده تایید هم کرده ولی ماجرا اینه که ایشون پول چک و گرفتن و خود چک هم به بنده دادن ولی با نام من که صاحب چک هستم نمی زنه من چیکار باید بکنم لاشه چک بدون این که برگشت بخوره دست خودمه قبل تاریخ چک پولشو گرفته و چک و داده به خودم ممنون میشم راهنمایی کنین .

    1. با سلام و وقت بخیر می توانید دادخواست الزام به ثبت و انتقال چک در سامانه صیاد به خود را ثبت کنید.دادگاه اگر احراز کند که بدهی شما پرداخت شده است ، ایشان را ملزم به انتقال می کند.

      1. شما میتونید به بانک مبدا مراجعه کنید و از رییس بانک درخواست کنید که در سامانه ایستگاه کاری صیاد بانک مرکزی از گزینه استرداد لاشه چک استفاده کند و چک شما رو ابطال کند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *