جرم تخریب : تخریب یکی از عناوین مجرمانه است که در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده و برای آن با توجه به شرایط ارتکابی مختلف مجازاتهایی نیز تعیین شده است.
تخریب در اصطلاح حقوقی به معنای از بین بردن و تباه کردن اموال اعم از منقول و غیر منقول است که متعلق به دیگری باشد. در مواردی ممکن است که اموال شخصی افراد تخریب شده و در برخی موارد دیگر اموال عمومی که مسئول حفاظت از آن بر عهده دولت است.
در این گفتار که توسط وکیل کیفری متخصص اترس تهیه شده است قصد داریم به بررسی این جرم از جنبه های مختلف بپردازیم و به سوالات کلی و جزئی شما تا حد ممکن پاسخ داده باشیم.
پس برای دریافت کامل اطلاعات تا انتهای این متن با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
Toggle
ارکان تشکیل دهنده جرم تخریب
هر جرمی دارای سه رکن قانونی، مادی و معنوی میباشد که به ترتیب به معنای ماده قانونی جرم، نوع ارتکاب و سوء نیت مرتکب آن میباشد است.
عنصر قانونی
جرم تخریب به طور دقیق در ماده ۶۷۷ قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات تعریف شده است و مصادیق مختلف آن در مواد ۶۷۵، ۶۷۶ و ۶۷۸ همان قانون پیش بینی شده است.
مشاوره حقوقی کیفری میتواند به طور دقیق به شما بیان کند جرمی که شما بزه دیده آن بوده اید مربوط به کدام ماده شده و مجازات آن چیست.
عنصر مادی
عنصر ماده به معنای فعل ارتکابی مجرم میباشد که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد. برای ارتکاب جرم تخریب حتما باید مرتکب فعل مثبتی داشته باشد و این جرم با ترک فعل رخ نمیدهد.
پس مجرم این جرم باید در نتیجه انجام فعلی به تخریب و تباه کردن اموال دیگری بپردازد و تباه شدن مال به طور مستقیم مستند به فعل او باشد.
عنصر معنوی
عنصر معنوی به دو بخش سوء نیت عام که خواست و اراده میباشد و سوء نیت خاص که قصد ارتکاب جرم میباشد تقسیم بندی میشود.
اگر شخصی بدون سوء نیت خاص باعث تخریب مالی شود جنبه کیفری نداشته و تنها از باب مسئولیت مدنی میتوان از وی مطالبه خسارت کرد. اما در صورت داشتن سوء نیت خاص علاوه بر جبران خسارت مرتکب را میتوان به یکی از مجازاتهای پیش بینی شده در قانون محکوم کرد.
مجازات جرم تخریب چیست؟
در مواد قانونی که پیش به بیان آنها پرداختیم مجازاتهایی در خصوص ارتکاب این جرم پیش بینی شده است که با توجه به شرایط مختلف بسیار متفاوت میباشد.
اگر خسارت وارده به اموال شخصی افراد زیر ۱۰ میلیون تومان باشد، مرتکب تنها به جبران خسارت و پرداخت دو برابر میزان خسارت محکوم خواهد شد.
اما در صورتی که خسارت وارده در جرم تخریب اموال شخصی بیش از این مقادیر باشد شخص ممکن است با توجه به نحوه ارتکاب جرم به ۳ ماه تا ۵ سال حبس نیز محکوم گردد.
وکیل خسارت میتواند در صورت بروز چنین جرایمی به نمایندگی از شما در دادگاه حضور پیدا کرده و با ارائه دلایل و مستندات، به اثبات وقوع جرم بپردازد و در از حقوق شما در مراجع قضائی دفاع نماید.
در این صورت دیگر نیازی به حضور شما در جلسات رسیدگی و پیگیری های قضائی نمیباشد.
آیا جرم تخریب قابل گذشت است؟
یکی از تقسیم بندی های مهم در قانون مجازات اسلامی که نسبت به جرایم ارائه شده است که تاثیر عملی زیادی نیز دارد بخش بندی آنها به جرایم قابل گذشت و غیر قابل گذشت میباشد.
در جرایم قابل گذشت اگر شاکی پرونده از شکایت خود صرفنظر کند یعنی شکایت خود را پس بگیرد، دیگر امکان پیگیری پرونده از طریق مراجع وجود نخواهد داشت.
اما جرایم غیر قابل گذشت جرایمی هستند که حتی با گذشت شاکی، از سوی دادستان کشور که حامی حقوق تمامی شهروندان میباشد(مدعی العموم) روند رسیدگی ادامه پیدا خواهد کرد و متهم در صورت اثبات جرم به مجازات مربوطه محکوم خواهد شد.
در حقوق کیفری ما اصل بر غیرقابل گذشت بودن جرایم است مگر قانون قابل گذشت بودن آنرا تصریح نماید.
جرایم قابل گذشت در ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی بیان شده است که برای جرم تخریب تنها محدود به موارد زیر میشود و باقی موارد غیر قابل گذشت خواهد بود.
مواد ۶۷۶،۶۷۷، ۶۷۹، ۶۸۲، ۶۸۴، ۶۸۵ و ۶۹۰ قابل گذشت بوده و باقی موارد غیر قابل گذشت است.
بیشتر بدانیم : عوامل کاهش و تخفیف مجازات چیست؟
جرم تخریب اموال شخصی یا خصوصی
عنصر قانونی این جرم ماده ماده ۶۷۷ قانون مجازات اسلامی میباشد که بیان کننده تخریب اموال منقول و غیر منقول اشخاص حقیقی و حقوقی میباشدو همانطور که پیش تر بررسی کردیم این جرم از جرایم قابل گذشت بوده و با گذشت شاکی پیگیری قضائی منتفی خواهد شد.
حداکثر مجازات این جرم حبس میباشد که به صورت دقیق در قانون مشخص شده است و برای اطلاع از آن میتوانید مشاوره حقوقی خسارت دریافت کرده تا وکیل با بررسی میزان خسارت وارده به شما مقدار و نوع مجازات مرتکب را بیان کند.
جرم تخریب اموال عمومی
تخریب اموال عمومی در ماده ۶۸۷ پیش بینی شده است که از دسته جرایم غیر قابل گذشت نیز میباشد. اموال عمومی لزوما با مالکیت دولت مشخص نمیشود و هر مالی که در راستای منفعت عموم باشد را شامل میشود و همچنین اموال بیان شده در این ماده باید نصب شده باشد و مورد استفاده قرار گرفته باشد.
در این صورت مرتکب جرم تخریب نسب به آن از ۳ تا ۱۰ سال حبس محکوم خواهد شد. حال اگر تخریب این اموال با هدف اختلال در نظم و امنیت نظام صورت گرفته باشد از مصادیق محاربه است.
محاربه از دسته جرایم حدی میباشد که مجازات آن اعدام است. تشخیص محاربه با قاضی پرونده میباشد.
نتیجه گیری
جرم تخریب اموال از جرایم پیچیده ای میباشد که در قانون بیان شده است. زیرا با توجه به شرایط، نحوه ارتکاب و حتی مالکیت مال تلف شده میتواند عنوان مجرمانه ای به خود بگیرد.
به همین دلیل تفسیر این دسته جرایم از سوی قاضی کار بسیار دشوار و از طرف دیگر برای متهم این جرم بسیار حیاتی میباشد.
اگر به چنین جرمی متهم شده اید حتما از وکلای پایه یک دادگستری که به صورت تخصصی در جرم تخریب فعالیت میکنند استفاده کنید تا ایشان با استفاده از قوانین و تفسیر آنها به نفع شما استفاده کرده تا مجازات کمتری را متحمل شوید.
برچسب های مرتبط
تهیه شده در دپارتمان حقوق کیفری موسسه حقوقی اترس