فسخ نکاح : فسخ به معنای بر هم زدن است که برای تمام عقود و از جمله عقد نکاح مورد استفاده قرار میگیرد. فسخ نکاح به معنای بر هم زدن عقد ازدواج در صورتی میباشد که یکی از زوجین به هر یک از دلایلی که آنها را بیان خواهیم کرد متحمل ضرر شده باشد.
این امر معنای متفاوتی با طلاق دارد که در ادامه به بیان تفاوت های آن میپردازیم. منحل کردن این عقد به معنای پایان دادن به زوجیت به صورت یک طرفه از سوی زوج یا زوجه میباشد که در ماده ۱۱۲۰ قانون مدنی به آن تصریح شده است.
از آنجایی که این عقد از عقود لازم محسوب میشود هیچ یک از طرفین نمتوانند آنرا به هم بزنند مگر در صورت وجود برخی از شرایط. به همین دلیل زوج یا زوجه اگر به دنبال منحل کردن آن است باید وجود یکی از شرایط را احراز نمیاد.
اگر به دنبال آگاهی نسبت به روش و مراحل استفاده از این حق خود هستید، بهترین شخصی که میتواند راهنمای شما باشد وکیل متخصص حوزه خانواده و مشاوره حقوقی پیش از ازدواج است، زیرا این شخص علاوه بر دانش حقوقی نسبت به قوانین و مقررات در این زمینه، دارای تجربه کاری میباشد که میتواند با ارائه پیشنهادات خود کوتاه ترین و کم هزینه ترین راه را به شما پیشنهاد دهد.
فهرست مطالب
Toggle
تفاوت فسخ نکاح و طلاق
وکیل طلاق چنین بیان میدارد، با توجه به اینکه نتیجه هر یک از این اقدامات یکی میباشد که آن پایان یافتن زوجیت است، اما شرایط متفاوتی برای آنها در نظر گرفته شده است. در ادامه به بیان چندین مورد از مهم ترین تفاوت خواهیم پرداخت.
در ابتدا اینکه صحت طلاق مستلزم اجرای صیغه طلاق است که برای فسخ لفظ خاصی وجود ندارد.
برای اجرای صیغه طلاق حاضر بودن دو شاهد مرد الزامی هست اما برای فسخ اینگونه نیست.
صحت طلاق در گرو پاک بودن زن از حیض و نفس میباشد که در فسخ نکاح الزامی نیست.
پرداخت نیمی از مهریه در صورت طلاق پیش از دخول برای مرد الزامی است اما در صورتی که از موارد فسخ نکاح استفاده شود پرداخت مهریه ثابت نمیشود.
مگر در صورتی که فسخ به سبب عنن بوده باشد که در ادامه ویژگی آنرا بیان خواهیم کرد که مرد باید نیمی از مهریه را پرداخت کند.
مشاوره حقوقی با وکیل تمکین در موسسه اترس
موارد فسخ ازدواج از جانب مرد
در این عنوان مواردی ذکر میشود که در صورت وجود آنها مرد میتواند به سبب وجود عیب خاصی در زوجه به صورت یکجانبه عقد نکاح را منحل کند.
برص: به معنای بیماری پوستی زن میباشد که بخشی از پوست وی که به شکل لک های بزرگ میباشد سفید رنگ میشود.
جذام: بیماری هست که فرد مبتلی دارای زخم های عفونی و حاد میباشد که در اثر آن گوشت بدن خشک شده و در گذر زمان میریزد.
عفل: تکه گوشتی داخل شرمگاه زوجه میباشد که مانع از برقراری رابطه با زوج میشود. در صورتی که عفل وجود داشته باشد اما مانع از آمیزش نباشد حق فسخی برای زوج به وجود نخواهد آمد.
زمین گیر شدن: البته این شرط برای به وجود آمدن خیار فسخ برای زوج محل اختلاف است.
افضاء: یکی شدن مجرای بول و حیض زوجه
نا بینا بودن زوجه از هر دو چشم: همانطور که عنوان آن پیداست این نابینایی باید از هر دو چشم باشد و در غیر این صورت حتی اگر دارای ضعف شدید بینایی هم شده باشد این شرط کامل نیست.
بیشتر بدانیم حق طلاق چیست و چگونه داده میشود
فسخ نکاح از طرف زن
حال در صورت وجود برخی شرایط در زوج نیز حق فسخ برای زوجه در نظر گرفته شده است. توجه داشته باشید که منحل کردن عقد از سوی زن با طلاق به درخواست زوجه متفاوت است. موارد آن از قرار ذیل است:
خصاء: به معنای اخته بودن یا عدم وجود علائمی برای مرد بودن
عنن: به معنای عدم توانایی نعوظ در مرد میباشد. البته باید ظرف مدت یک سال از رجوع زوجه به دادگاه و هنوز این عیب برطرف نشده باشد. توانایی مرد برای یک بار سبب از بین رفتن این شرط میباشد.
مقطوع بودن آلت تناسلی مرد.
در ادامه شرایطی که وجود آن در هر یک از زوجین برای دیگری حق فسخ به وجود می آورد میتوان از جنون به عنوان شرطی مشترک یاد کرد. جنون ادواری شامل این مورد نمیشود و باید جنون دائمی رخ دهد تا فسخ نکاح ممکن باشد.
آخرین نکته در این خصوص مربوط میشود به فوریت استفاده از حق فسخ برای طرفین. این نکته به این معنا میباشد که در صورت وجود یا به وجود آمدن هر یک از موارد بالا برای زوجین، شخصی که خواستار منحل کردن ازدواج است باید در اولین فرصت برای آن اقدام نماید و در غیر این صورت امکان فسخ نیست و میتواند برای طلاق با دریافت مشاوره حقوقی طلاق از وکیل متخصص این اقدام را انجام دهد.
فسخ نکاح و مهریه
یکی از مواردی که هم برای زوج و هم زوجه در زمان ازدواج دارای اهمیت است مبحث مهریه میباشد. مهریه در صورت طلاق دارای حکمی کلی میباشد که اگر پیش از نزدیکی باشد، نیمی از آن و پس از نزدیکی تمام آن به زوجه تعلق میگیرد. اما سوالی که مطرح میشود این است که آیا در صورت استفاده از حق فسخ برای انحلال نکاح نیز شرایط فوق جاری هست یا خیر؟
در خصوص رابطه مهریه و فسخ نکاح باید گفت در صورتی که نزدیکی صورت نگرفته باشد مهریه به زن تعلق نخواهد گرفت مگر در صورتی که فسخ به علت عنن یعنی عدم توانایی نعوظ مرد به صورت دائمی یا مدت طولانی باشد که باید نیمی از مهریه زن از سوی زوج پرداخت شود.
در صورت وجود هرگونه ابهامی در این خصوص میتوانید سوالات خود را از وکیل مهریه بپرسید و با توجه به مسئله شما به صورت دقیق پاسخ سوالات شما داده شود.
نتیجه گیری
در این گفتار که توسط وکیل خانواده موسسه حقوقی اترس تهیه شده است، متوجه شدیم که تنها راه پایان دادن به عقد نکاح، طلاق نیست و میتوان در صورت احراز شرایط فوق الذکر برای پایان ازدواج اقدام کرد.
پیشنهاد ما به شما این است که حتی در صورت قطعی بودن شرایط بالا، برای اقدام فسخ باز هم از وکلای دادگستری راهنمایی بگیرید تا ساده ترین راه را به شما پیشنهاد دهند.