درباره عده طلاق

عده طلاق چیست؟

عده طلاق : زندگی مشترک میان زن و شوهر یکی از عواملی هست که سبب بقای نسل بشر بر روی زمین میشود. به همین دلیل است که از ابتدای شکل گیری نهاد خانواده به انحاء مختلف یکسری شرایطی برای محافظت از این نهاد مهم اجتماعی گذاشته میشد.

با پیشرفت جامعه بشری این شرایط شکل مدون تری به خود گرفت تا امروزه که شاهد این هستیم برای برقراری روابط میان زوجین قانونگذار شرایطی را تصویب میکند.

عده نگه داشتن خانم ها پس از طلاق یکی از شرایطی است که در ابتدا در کتب فقهی آمده بود و قانونگذار ما از آنها اقتباس کرده است.

عده از نظر زبان شناسی دارای معانی مختلفی میباشد اما معنای مورد نظر ما در بحث طلاق به معنای مدت حیض یا زمان قاعدگی خانم ها میباشد. خانم ها پس از طی کردن مراحل قانونی و قضایی طلاق باید مدتی عده نگه دارند و پس از گذشت این مدت که در شرایط مختلف، متفاوت میباشد میتوانند مجددا ازدواج نمایند.

این امر دارای دلایل منطقی میباشد و همچنین انواع مختلفی دارد که در ادامه این گفتار که توسط وکیل  پایه یک امور طلاق موسسه اترس تهیه شده است، مفصل به تشریح آن میپردازیم.

 

 

چرا زن باید عده نگه دارد؟

والدین فرزندان دارای حق و حقوق و همچنین مسئولیت هایی نسبت به فرزندان خود هستند باید به انجام آنها اهتمام ورزند. برای مثال یکی از مسئولیت های پدر برای فرزندان خود دادن نفقه به آنها تا رسیدن به سن قانونی میباشد و یا گرفتن شناسنامه است که فرزند دارای نام و نام خانوادگی و همچنین تابعیت باشد تا قانون وی را به رسمیت بشناسد.

به دلیل اینکه هیچکس از والدین نتوانند از انجام مسئولیتهای خود سر باز زنند و همچنین تکلیف آن فرزند مشخص باشد زنان پس از جاری شدن صیغه طلاق نمیتوانند تا مدتی ازدواج مجدد نمایند.

زیرا باید بارداری یا عدم بارداری زن مشخص شود تا در صورت وجود فرزند، پدر وی نیز مشخص باشد تا حقوق و مسئولیت ها بر وی بار شود. حال اگر برای شما سوالاتی در این زمینه به وجود آمد، بهترین شخصی که میتواند پاسخ سوالات شما را بدهد وکلای حرفه ای برای مشاوره حقوقی طلاق  هستند و شما میتوانید با مشورت گرفتن از ایشان بهترین تصمیم را اتخاذ نمایید.

 

عده طلاق توافقی چند روز است؟

با همه تفاسیر بالا متوجه شدیم که زن باید پس از پایان یافتن زوجیت حال به هر دلیلی مانند طلاق توافقی، فوت همسر و … باید زمانی را به عنوان عده از ازدواج مجدد امتناع ورزد.

ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی مقرر میدارد عده طلاق اعم از همه طلاق ها خواه ، طلاق درخواست زن یا مرد باشد سه طهر میباشد. سه طهر به معنای این میباشد که زن باید سه بار عادت زنانگی ببیند و برای بار سوم پاکیزه شود تا این مدت پایان یابد که اگر بخواهیم به روز تعیین کنیم سه ماه و ده روز میشود.

زوجه میتواند پس از گذشت این مدت به صورت مجدد ازدواج نماید. این عده طلاق که در این ماده به آن اشاره شده است برای نکاح دائم است و در صورتی که نکاح موقت باشد شرایط متفاوتی دارد که در ادامه مطلب به آن اشاره خواهیم کرد.

 

 عده زن باردار

ممکن است زمانی که طلاق به درخواست زن یا مرد صورت میگیرد زوجه باردار باشد. حال تفاوتی میان این دو مسئله نیست که زوجین پیش از اقدام به طلاق از باردار بودن مطلع بودند یا خیر و چیزی که دارای اهمیت میباشد صرفا باردار بودن زوجه است.

در این صورت شاید برای شما سوال باشد که عده نگه داشتن زن باردار به چه صورت است؟

آیا مانند طلاق به صورت عادی به مدت همان سه ماه و ده روز میباشد یا زمانی کوتاه تر یا بلندتر برای آن در نظر گرفته شده است؟

در پاسخ به این پرسش با توجه به حکمی که در ماده ۱۱۵۳ از سوی قانونگذار تصویب شده است زمان عده برای زن باردار تا زمان وضع حمل میباشد. حال بسته به اینکه چه مدت از زمان بارداری گذشته و چقدر باقی مانده است میتواند تا ۹ ماه به طول انجامد.

 

بیشتر بدانیم : طلاق خلع چیست

عده طلاق توافقی چه مدت است

عده طلاق در عقد موقت چگونه است؟

به صورت کلی دو نوع عقد نکاح داریم که ممکن است میان زوجین بسته شود که یکی از آنها دائمی و دیگری موقت میباشد.

در عقد نکاه دائمی تنها راه جدایی و فسخ عقد نکاح ،  طلاق میباشد. اما در نکاح موقت علاوه بر راه هایی که برای طلاق و جدایی برای زوجین پیش بینی شده است ممکن است که پایان یافتن مدت نکاح عقد خود به خود منفسخ گردد.

این دو عقد تفاوت های دیگری در نفقه، اجرت المثل زن و … نیز دارند که موضوع بحث ما نمیباشد. تفاوتی که مورد بحث ما هست و در ماده ۱۱۵۲ قانون مدنی پیش بینی شده است مدت زمان عده زن در عقد موقت است. در صورت موقت بودن عقد مدت زمانی که زن باید عده نگه دارد و از ازدواج مجدد امتناع ورزد به اندازه ۲ طهر است که معنای آن را در مطالب بالا ذکر کردیم.

 

عده همسر مفقودالاثر

فردی برای مدت طولانی حضور نداشته باشد و هیچ خبری هم از زنده بودن وی وجود نداشته باشد و همچنین برای وفات وی هم نشانه ای وجود نداشته باشد از نظر قانون چنین فردی مفقود الاثر است.

حال اگر زوج مفقود الاثر بود زوجه میتواند تحت وجود شرایطی از همسر خود طلاق بگیرد. اگر زوج مالی برای گذران زندگی برای زوجه خود باقی نگذاشته باشد یا زن سرپرستی نداشته باشد که بتواند مخارج زندگی وی را بپردازد میتواند از همسر مفقود الاثر خود طلاق غیابی بگیرد.

از زمان اعلام مفقود الاثری زوج باید به مدت چهارسال گذشته باشد تا در این مدت به جست و جوی او بپردازند و اگر یافت نشد قاضی دادگاه میتواند صیغه طلاق را جاری سازد.

در این صورت زن باید برای ازدواج مجدد عده وفات که چهار طهر است را نگه دارد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید از یک وکیل طلاق مشورت بگیرید تا از جزئیات این مسئله مطلع شوید.

 

چه زنانی عده طلاق ندارند؟

زنانی که امیدی به بارداری آنها نیست یا به اصطلاح یائسه هستند.

زنانی که باکره هستند و با همسر خود رابطه زناشویی برقرار نکرده اند.

دخترانی که سنشان به بارداری نرسیده است.

زنانی که دارای رحم نمیباشند.

 

نتیجه گیری

به طور کلی نگه داشتن عده از نظر قانون گذار اجباری میباشد و یکی از دلایل آن هم خدمت شما گفتیم و در صورت عدم رعایت آن عقد باطل میباشد و ممکن است که مجازاتی متوجه زن یا مردی که با زنی در زمان عده ازدواج کرده است باشد.

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند