طلاق خلع چیست

طلاق خلع چیست؟

طلاق خلع : تنها راه جدایی زوجین و پایان بخشیدن به زندگی مشترک طلاق است. حال این طلاق ممکن است به دلایل مختلفی صورت گیرد و با توجه به دلیل و ریشه آن، به اقسام مختلفی تقسیم میشود.

یکی از روشهایی که زوجین میتوانند از یکدیگر جدا شوند طلاق خلع میباشد. خود طلاق خلع نیز انواعی دارد اما بیشترین نوع آن که مورد استفاده قرار میگیرد موردی است طلاق به درخواست زن است که زن از شوهر خود کراهت دارد به معنی اینکه دیگر از او خوشش نمی آید و میخواهد از او جدا شود که در این صورت زن باید کل یا بخشی از مهریه خود را ببخشد که این مسئله در شرایط مختلف میتواند متفاوت باشد.

 

 

طلاق خلع در قانون 

مطابق ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی، در طلاق خلع زن به واسطه کراهتی که از شوهر دارد در مقابل مالی که به وی می دهد (که به آن مال فدیه گفته می شود)  طلاق می گیرد.

فدیه یا همان مالی که زن به شوهر در مقابل طلاق خود می دهد می­تواند مهریه یا معادل و یا بیشتر یا کمتر از آن باشد. به عبارت دیگر هر آنچه می تواند به عنوان مهریه قرار گیرد به عنوان فدیه نیز قابل پذیرش است. ( فدیه از لحاظ مقدار هیچ گونه محدودیتی ندارد).

نکته قابل توجه در رویه دادگاه ها این است که فدیه ممکن است حضانت طفل نیز باشد.

لازم به ذکر است بخشش مهریه، ایجاد کننده حق طلاق نیست بلکه وسیله جلب رضایت مرد است و مرد اجباری به قبول بخشش مهریه از جانب زن ندارد.

این نوع طلاق اقسام و شرایط دیگری نیز دارد که اگر در ادامه این گفتار که توسط وکیل طلاق موسسه حقوقی اترس تهیه شده است با ما همراه باشید میتوانید آنها را بشناسید و با استفاده از راهکارهای پیشنهادی در زمان لزوم بتوانید برای مشکلات خود راه حلی درخور بیابید.

 

منظور از کراهت شدید چیست؟

در روابط زن و شوهر ، اعمال و رفتار موجب کراهت، ماهیت شخصی دارند؛ یعنی چه بسا موردی که برای یک زن باعث کراهت از شوهر خود گردد و در مورد زن دیگری تاثیر گذار نباشد. بنابراین می توان گفت احراز کراهت با دادگاه رسیدگی کننده است اما به عنوان نمونه غالب به مواردی از جمله بدخلقی یا عدم انجام حقوق زوجیت اشاره نمود.

 

حق رجوع در طلاق خلع

طلاق خلع تا زمانی که زن به فدیه (آنچه زن در ازا طلاق به شوهر می دهد) رجوع نکرده باشد، بائن محسوب می شود.

در صورتی که زن درایام عده به فدیه رجوع کند، شوهر نیز همانند طلاق رجعی، حق رجوع به زن را پیدا می کند.

اگر در طلاق خلع شرط شود که بدون رجوع زن به فدیه، شوهر حق رجوع داشته باشد، این طلاق باطل بوده و هیچ اثری ندارد به عبارت دیگر گویا طلاق اصلا صورت نگرفته است.

 

پشیمانی از طلاق خلع و باز پسگیری مال

در چه مواردی زن نمی تواند از طلاق خلع پشیمان شود و مالی که داده است را پس بگیرد؟

در صورتی که رجوع مرد به دلیل قانونی دیگر امکان لغو طلاق و بازگشت مجدد به ازدواج را نداشته باشد مثلا ازدواج او با دختردوشیزه ای بوده است که در مدت ازدواج رابطه جنسی نداشته اند و یا زن یائسه بوده باشد.

همچنین اگر اعلام پیشیمانی زن و پس گرفتن مال یا حقی که برای طلاق داده است به شکلی باشد که مرد نتواند به ازدواج برگردد مثلا زن روز آخر عده ، پشیمان شود و مرد نتواند در این مدت کم به ازدواج برگردد.

البته لازم به ذکر است هر گاه مرد مانعی برای رجوع از طلاق ایجاد کند ( برای مثال مرد با خواهر زن خود ازدواج کند) این اقدام حق رجوع زن از فدیه و بازپس گرفتن مال داده شده را از بین نخواهد برد.

 

آگاهی بیشتر : آیا برای اجازه ازدواج مجدد باید به دادگاه مراجعه نمود ؟

 

آیا شرط گذاشتن در طلاق خلع  جایز است؟

در طلاق خلع زن می تواند برای شوهر شرط کند اگر مرا طلاق بدهی مهرم را می بخشم، در این صورت نیز طلاق خلع صحیح می باشد.

با توجه به انواع گوناگون طلاق در قانون مدنی و آثار مختلف انتخاب هر یک از این روش ها برای طرفین بهتر است برای انتخاب بهترین مسیر با توجه به شرایط خود با وکلای دادگستری مشورت نمایید.

 

طلاق خلع بدون رضایت شوهر

ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی برای تعریف این طلاق چنین بیان میدارد که طلاق خلع یکی از انوان طلاق است که زن بخاطر کراهتی که نسبت به شوهر خود دارد میتواند در مقابل مالی که به شوهر خود میدهد از او طلاق بگیرد.

در ادامه اضافه میکند که این مال میتواند خود مهریه باشد و یا معادل آن باشد برای مثال به اندازه مهریه خود ملکی به نام شوهر خود کند و یا کمتر یا بیشتر از مهریه باشد.

با همه این اوصاف حق طلاق با شوهر است و رضایت او برای ای کار اجباری میباشد. زیرا بر اساس قانون کشور ایران طلاق یکی از حقوق مرد میباشد که در نتیجه انعقاد عقد نکاح به او تعلق میگیرد.

شاید برای شما سوال شود که این ماده که برای طلاق خلع در نظر گرفته شده است چه تاثیری بر طلاق خواهد داشت؟

باید برای جواب به این سوال بگوییم که این مالی که زوجه به همسر خود بذل یا بخشش میکند در اصل برای جلب رضایت او برای طلاق میباشد. با همه این تفاسیر تنها راهی که ممکن زوجه بدون داشتن رضایت شوهر از او طلاق بگیرد تنها در صورتی هست که وی وکالت در طلاق را ضمن عقد نکاح یا به صورت وکالتنامه رسمی پس از ازدواج از شوهر خود داشته باشد.

 

بیشتر بدانیم :  شرایط فسخ نکاح از طرف مرد چیست

تفاوت طلاق خلع و طلاق مباراتی

 

طلاق خلع بائن به چه معناست؟

طلاق بائن یکی از انواع طلاق است که طلاق خلع یکی از انواع آن محسوب میشود. به طور کلی طلاق بائن به دو بخش طلاق خلع و طلاق مبارات تقسیم میشود.

زمانی به طلاق بائن گفته میشود که مرد در زمان عده طلاق حق رجوع و بازگشت به زن را ندارد خواه زن عده داشته باشد یا جزء مواردی باشد که نگه داشتن عده برای آنها لازم نیست.

 

این نوع از جدایی در برابر طلاق رجعی میباشد که در آن حتی اگر طلاق به درخواست مرد هم صورت بگیرد باز هم در زمان عده حق بازگشت و رجوع به همسر خود را خواهد داشت.

بازگشت و رجوع به معنی این میباشد که اگر صیغه طلاق میان زوجین جاری شده باشد و زوجه در زمان عده به سر میبرد میتوانند به زندگی مشترک با یکدیگر بازگردند و مجددا لازم نیست که عقدی میان آنها صورت بگیرد و همان عقد به حالت اولیه خود بازمیگردد.

 

طلاق های زیر بائن محسوب میشوند:

طلاق زنی که بعد از ازدواج با او رابطه جنسی برقرار نشده باشد.

طلاق دختری که نه سالش تمام نشده باشد.

طلاق زن یائسه

طلاق مبارات

طلاق خلع

سه طلاقه شدن(مختص به زمانی هست که برای سومین بار شوهر همسر خود را طلاق دهد.)

 

تفاوت طلاق خلعی و طلاق مباراتی در چیست؟

همانطور که در بالا توضیح دادیم طلاق خلع زمانی رخ میدهد که زن از همسر خود کراهت دارد و میخواهد از وی جدا شود.

در طلاق مبارات نیز داشتن کراهت شرط اصلی آن است و چیزی که سبب تمایز آن با خلع میشود این است که در مبارات باید هر دو طرف از یکدیگر کراهت داشته باشند. یعنی کراهت هم سوی زن برای شوهر خود باشد و هم سوی شوهر نسبت به همسر خود.

در این صورت است که دیگر به طلاق مبارات گفته میشود. طلاق مبارات میتواند گفت به نوعی از موارد طلاق توافقی است که زن با بخشیدن مالی و همچنین رضایت شوهر از یکدیگر جدا میشوند.

در زمان عده زن میتواند از بذل مال خود رجوع کند. این مسئله بدین معنا میباشد که زن میتواند مالی را که به شوهر خود در قبال جلب رضایت او برای طلاق بخشیده است را پس بگیرد.

اگر زن از بذل خود رجوع کرد مرد نیز میتواند از حق رجوع خود استفاده نماید و همانطور که در بالا توضیح دادیم به همسر خود رجوع کند و در واقع در طلاق خلع و مبارات مال بذل شده در عوض حق رجوع مرد میباشد.

 

زمان عده طلاق خلع

عده طلاق  که زن باید برای طلاق خلع نگه دارد مانند دیگر طلاق ها میباشد که مدت زمان آن سه طهر است. سه طهر به معنای این است که زن باید سه مرتبه عادت زنانگی ببیند و برای بار سوم پاکیزه شود که حدودا سه ماه و ده روز میباشد و پس از آن میتواند با شخص دیگری ازدواج دائم یا موقت نماید.

 

نقش وکیل در طلاق خلعی

همه توضیحاتی که در بالا داده شد تنها بخشی از تمام نکاتی هست که در این زمینه وجود دارد. همچنین انواع و اقسام طلاق های دیگری نیز وجود دارد که در این گفتار حتی اسمی از آنها به میان نیامد.

به همین دلیل است که توصیه میشود که اگر به دنبال جدایی از همسر خود هستید پیش از انجام هر اقدامی  نسبت به مشاوره حقوقی با وکیل  حوزه طلاق اقدام  نمایید تا با راهنمایی های ایشان سریع ترین و بهترین راه را برای اقدامات خود برگزینید.

 

نتیجه گیری

به صورت کلی باید زمانی که برای امر ازدواج یا طلاق اقدامی انجام میدهید به تمام جزئیات توجه نمایید. زیرا اینگوه مسائل دارای پیچیدگی های زیادی میباشد و ممکن است هر اقدامی که شما بدون داشتن آگاهی انجام دهید در آینده ای نه چندان دور برای شما دردسر ساز باشد. شما میتوانید آگاه سازی خود را به وکلای مجرب موسسه حقوقی مجاز اترس بسپارید.

۷ پاسخ

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند