موسسه حقوقی اترس
نکات مهم چک ضمانت صیادی

چک ضمانت صیادی

چک ضمانت صیادی : چک از همان ابتدایی که بوجود آمد نقش مهمی در روابط تجاری و معاملات افراد داشته است. با این وجود وقتی وجه آن تامین نمیشد مشکلات جدی را در این روابط بوجود می آورد.

جهت کاهش بروز این مشکلات در جامعه، در ابتدا قانون چک در سال ۱۳۹۷ اصلاح و سپس قانون جدید صدور چک در سال ۱۴۰۰ تصویب شد. مطابق ماده ۶ این قانون: «بانک ‌ها مکلفند برای ارائه دسته چک به مشتریان خود، صرفا از طریق سامانه صدور یکپارچه چک (صیاد) نزد بانک مرکزی اقدام نمایند»

بنابراین چند سالی است که چک صیادی پا به عرصه ظهور گذاشته و بر خلاف گذشته که احراز شرایط متقاضی دسته چک بر عهده شعب بانک ها بود، با راه اندازی سامانه صیاد در سال ۹۶ نظارت بر روند صدور دسته چک و احراز  و تایید صلاحیت متقاضیان، صرفا در اختیار بانک مرکزی قرار گرفته است.

 

 

ویژگی های چک صیادی

چک صیادی، ویژگی های منحصربفردی دارد و دریافت آن نیز تابع مقررات خاصی است:

رنگ خاصی دارد و از نظر ظاهری به راحتی تفاوتش با دیگر چک ها قابل تشخیص است.

هر برگ چک دارای شناسه یکتا است که برای استعلام مشخصات آن استفاده می شود.

صدور و انتقال و تایید آن از طریق سامانه صیاد انجام شده که این مساله باعث بالابردن امنیت چک و تضمین نقد شوندگی آن می شود.

بر خلاف چک های قدیمی، صدور و انتقال چک صیاد به شکل حامل ممکن نیست زیرا انتقال، تایید و استعلام چک صیادی تنها با وارد کردن اطلاعات هویتی صادرکننده و گیرنده چک در سامانه صیاد امکان پذیر است.

انتقال چک، علاوه بر ثبت انتقالچک در سامانه صیاد توسط انتقال دهنده، مستلزم تایید انتقال چک از سوی گیرنده چک نیز هست و در صورت عدم تایید گیرنده، انتقال چک انجام نمی شود.

 

درخواست صدور اجراییه دریافت وجه چک

اگر دارنده چک در موعد مقرر به بانک مراجعه و با گواهی عدم پرداخت چک مواجه شود، می تواند علاوه بر توسل به سایر روش های وصول چک (شکایت کیفری، طرح دادخواست مطالبه وجه چک و صدور اجرائیه از طریق اجرای ثبت)، از دادگاه صالح حقوقی (دادگاه محل صدور گواهی عدم پرداخت چک) درخواست صدور اجراییه برای دریافت وجه چک بنماید.

در این صورت بدون نیاز به تشکیل جلسه دادرسی، دادگاه در صورت احراز شرایط، بدون صدور رای، مستقیما اقدام به صدور اجراییه کرده و دارنده چک می تواند بدون نیاز به طی کردن مراحل دادرسی اعم از بدوی و تجدیدنظر، با در دست داشتن این اجراییه، مستقما به اجرای احکام دادگاه مراجعه و برای وصول طلب خود اقدام کند.

 

بیشتر بدانیم : نحوه استرداد سفته حسن انجام کار چگونه است

مفهوم چک ضمانت صیادی چیست

 

مفهوم چک ضمانت صیادی

بجز مواردی که بیان شد چک صیادی تفاوت دیگری با چک های عادی نداشته و همانند سایر چک ها می باشد. یکی از موارد صدور چک، صدور و یا ظهرنویسی چک بابت ضمانت می باشد و باید دید باتوجه به اینکه امکان ظهرنویسی چک های صیادی وجود ندارد چک ضمانت صیادی به چه نحوی صادر می شود؟

در پاسخ به این سوال باید گفت هنگام ثبت چک صیادی در قسمت «بابت» باید ضمانتی بودن چک صیادی قید شود.

به عنوان مثال صادرکننده در زمان درج مشخصات چک در سامانه صیاد بانک مربوطه، عبارت «بابت تضمین حسن انجام کار قرارداد کار شماره ۱۲۳۴۵-۱۵/۰۱/۱۴۰۲» را قید می نماید و یا «بابت ضمانت انجام معامله پلاک ثبتی شماره ۱۲۳/۴۵۶ مورخ ۲۹/۰۶/۱۴۰۲» بنابراین با انجام این کار، این مساله در سامانه صیاد قید می شود که چک با مشخصات ثبت شده بابت تضمین است و صرفا و در صورت دارا بودن شرایطی امکان مطالبه وجه چک وجود دارد و انجام این کار امکان هر گونه سوءاستفاده از چک را از بین می برد.

 

استرداد چک ضمانت صیادی

باتوجه به اینکه چک صیادی صادره بابت ضمانت بوده و این امر در سامانه صیاد نیز درج گردیده در صورتی که بنا به هر دلیلی موضوع ضمانت منتفی گردد چک ضمانت صیادی باید به صادرکننده مسترد شود و اگر دارنده از انجام این کار ممانعت کند صادرکننده می تواند نسبت به طرح دعوای استرداد لاشه چک  اقدام نماید.

 

وصول چک ضمانت صیادی

درست است که چک ضمانت صیادی بابت تضمین انجام کار یا تعهد یا پرداخت وجهی صادر می شود اما در صورتی که آن کار یا تعهد انجام نشود یا وجهی که بابت تضمین پرداخت آن چک صادر شده است، پرداخت نشود، دارنده چک می تواند نسبت به وصول چک ضمانت صیادی اقدام کند.

در این صورت صادرکننده است که باید اثبات کند موضوعی که بابت تضمین آن چک صیادی صادر گردیده، انجام شده است.

 

بیشتر بدانیم : چک دیجیتالی چیست ؟

وکیل در دعاوی مربوط به چک

 

لزوم حضور وکیل در دعاوی مربوط به چک ضمانت 

هر دعوایی ویژگی ها و پیچیدگی های خاص خود را دارد و یک وکیل متخصص در زمینه موضوع دعوا بهتر می تواند این پیچیدگی ها را مدیریت کند.

به دلیل اینکه چک ضمانت صیادی بابت ضمانت صادر شده است در موارد اختلاف، استرداد یا وصول آن نیازمند ارایه دلیل است و وکیل متخصص امور بانکی   و یا تجاری   به خوبی می تواند این گونه دعاوی را پیش ببرد و مدیریت کند.

توضیحاتی که در این نوشتار بیان کردیم بصورت کلی بود. بنابراین اگر با چنین دعوایی مواجه شدید طبیعتا برای بررسی دقیق تر موضوع و پرونده شما، مساله می بایست بصورت خاص توسط وکلای متخصص تجزیه و تحلیل و در نهایت راه حل ارائه شود.

همین حالا می توانید با دریافت مشاوره حقوقی  تخصصی چک  از وکلای دپارتمان حقوق بانکی موسسه حقوقی اترس،  هزینه های بعدی خود را کاهش دهید.

 

هزینه وکیل دعاوی مربوط به چک بانکی

حق الوکاله وکیل چک درخصوص این دعاوی، در بخش تعرفه های خدمات حقوقی سایت اترس قابل مشاهده است.  از آنجایی که هدف موسسه حقوقی اترس وجود شفافیت هر چه بیشتر و صداقت کامل در انجام پرونده ها است، هزینه وکیل در طرح و دفاع در پرونده های قضایی و همچنین سایر هزینه های خدمات حقوقی مانند مشاوره، تنظیم دادخواست، شکوائیه و لایحه در بخش مربوطه ثبت شده است.

به قلم دپارتمان تخصصی حقوقی موسسه حقوقی اترس

دیدگاهتان را بنویسید

33 پاسخ

  1. سلام وقت بخیر
    من دو فقره چک صیادی که فقط آنرا امضا کردم برای ضمانت به کارفرما دادم ولی چک هارو در سامانه صیاد ثبت نکردم قرار بود ایشان مبلغ و تاریخ رو به من بگه تا چک هارو ثبت کنم ولی دو هفته بعد من از کارم استعفا دادم و به کارفرما گفتم لاشه چک را به من بدهد ایشان می‌گوید هیچ برگ چکی دست او نیست
    الان من چه کار میتوانم بکنم
    آیا چک ثبت نشده قابل دریافت است؟
    بنظر شما اعلام مفقودی انجام بدهم یا استرداد لاشه چک؟
    میتوانم چک هارا به نام شخص دیگر در سامانه صیاد ثبت کنم

    1. با درود و احترام اینکه ثبت نکرده اید قابل برگشت زدن نیست اما این امکان وجود دارد به عنوان طلب عادی و مدنی از دادگاه مطالبه نمایند.
      پیشنهاد می کنیم یک اظهارنامه بفرستید ، سپس دادخواست استرداد لاشه چک را طرح کنید.

    2. سلام بنده خریدار حواله خودرو هستم،فروشنده اعلام کرده جهت اطمینان در معامله یک فقره چک صیادی به عنوان ضمانت به اینجانب واگذار میکند،آیا اگر احیانا مبلغ خرید خودرو خودرو را که باید بنده پرداخت کنم و بعد از پرداخت فروشنده وقتی خودرو را تحویل گرفت خودرو را به بنده واگذار نکرد امکان نقد کردن چک صیادی ضمانت هست یا خیر

  2. قبلا سابقه داشتهربا وثیقه اومده بیرون الان چک هایی ک از من گرفته ب نام زنش ثبت کردم و از طریق زنش انتقال داده و تو قرارداد اسمه زنشم اورده ک چک ها ب نامش ثبت شده

  3. شماره چک ها رو تو قرار داد اوردم ک در صورتی قرار داد فسخ شد چک ها رو ب بنده برگردونه الآن تو بازار چک ها رو فروخته حکم توقیف اموال من و گرفتن میتونم از دادگاه استرداد لاشه چک بگیرم یا باید چک و پاس کنم بعد از او پیمانکار شکایت کنم

  4. سلام من بابت یک پیمانکار ۴ تا چک ۲۰۰ میلیون بابت اجرا اسکلت دادم الآن رفته چک و تو بازار خرج کرده و رو طبق قرارداد بر این بوده ۴ ماه اسکلت خونه من و تموم کنه الآن ۵ ماه گذشته چک ها همش برگه شده و قرار بر این بوده از زمانی ک ۴ ماه تموم شد قرار دادش فسخه چک ها و اگر اسکلت انجام نداد چک ها رو برگردونه الآن ن چک دستشه منم حسابام مسدود شده چ کار کنم

    1. با سلام و وقت بخیر در صورتیکه دارنده چک از وضعیت فسخ قرارداد با خبر نباشد (اصطلاحا دارنده با حسن نیت باشد) باید چک ها را در وجه ایشان پرداخت کنید و سپس از طرف قرارداد خود مطالبه کنید .اگر اثبات کنید دارنده چک از فسخ معامله مطلع بوده است کاری نیست.

      1. سلام
        تشکر از مطالب خوبتون
        کسی طلب سرمایه کرده برای شراکت در کار و مدعی است ماهانه ۸ درصد سود تضمینی به صاحب سرمایه میدهد. و برای ضمانت دو برابر مبلغ چک سیادی و سفته میدهد. ایا این امر از نظر قانونی امری مطمئن و در صورت تخلف به راحتی و بی دردسر قابل پیگیری است؟ یا بیشتر به کلاهبرداری مشکوک است؟ چکار کنم که با خیال راحت محکم کاری شود؟

        1. با درود و وقت بخیر . هیچ کسب و کاری امکان پرداخت چنین سودی را ندارد و موضوع بسیار مشکوک است و اصلا پیشنهاد نمی کنیم .ممکن است سالها درگیر دادگستری شود و نهایتا نتوانید پول خود را پس بگیرید.

  5. سلام من کلی جنس دارم که میخام بفروشم خریدارم میگه پول ندارم فعلا بجاش چک صیادی یکماهه بهت میدم ولی من اصلا چکی کارنکردم و نمیدونم جریان چک چیه یا چکارباید بکنم ممنون میشم راهنماییم کنید

    1. با سلام و وقت بخیر در صورتیکه میخواهید چک صیادی دریافت کنید بررسی کنید که طرف مقابل چک را در سامانه صیاد ثبت کرده باشد.همچنین هنگام دریافت چک با استفاده از سایت بانک مرکزی استعلام اعتبار دارنده چک را بگیرید.
      همچنین میتوانید در کنار دریافت چک یک قرارداد با ضمانت اجرای مناسب تنظیم کنید.

  6. درود به شما..بنده موتورسیکلت را به مبلغ ۷۰تومان اقساطی خریده و هشت فقره چک به مبالغ قسط به فروشنده دادم و چون حسابم توسط دادگاه مسدود شد نتوانستم دو فقره چک اقساطم را رد کنم و فروشنده چک ضمانت ۷۰ تومان را به اجرا گذاشته و من در موقع ثبت قیدنکردم ضمانت ولی شاهد دارم که چک ۷۰ تومانی ضمانت بوده وپول دو قسط را دادم هنوز بقیه اقساط مانده ایا میتوانم از دست او شاکی بشوم.ممنون وسپاس

    1. با سلام و وقت بخیر در صورتیکه اجرائیه علیه شما صادر شده است دادخواست ابطال اجرائیه طرح نمائید و با اثبات ضمانتی بودن درخواست ابطال اجرائیه نمائید.

  7. سلام من چند تا چک به عنوان ضمانت بابت خرید و پرداخت
    اقساط ماشین سنگین داده بودم به شرکتی ک اسم شرکت ثبت کردم حالا بعد از چند ماه معامله بهم خورد و چکارو پس گرفتم ولی هنوز به نام اونا ثبت مونده آیا اونا میتونن اقدامی بکنن یا شکایت بکنن چکار باید بکنم میشه راهنمایی کنید
    ممنونم

    1. با سلام و وقت بخیر وقتی اصل چک را ندارند نمی توانند اقدام کنند.برای رفع اثر به بانک مراجعه کنید و با ارائه اصل چک رفع اثر نمایید.اگر بانک امتناع کرد داخواست علیه شخصی که چک به نامش ثبت شده و بانک طرح نمائید.

  8. سلام من میخواستم از از یه شهر دور اقساطی خرید کنم و برای ضمانت ازم چک صیادی میخوان ایا میتونن بعد از اینکه اقساط تموم شد از چک سواستفاده بکنن بر علیه من؟

  9. با سلام
    اگر چک ضمانتی بابت تخلیه گرفته باشیم و برای چک های قبل از صیادی باشد آیا هنوز قابل اجرا است ؟ و مدت اعتبار تا چه زمانی است؟

  10. سلام
    من قالب وجک برای سقفم کرایه کردم و چک ضمانتی نوشتم با تاریخ بابت قالب وجک به صاحب آونا دادم ولی ثبت نکردم ودوباره چک روپس گرفتم چجوری میتونم بحساب خودم بزنمش

  11. با سلام وقتتون بخیر
    بابت کار چک صیادی به من داده شده که روی چک چیزی از ضمانتی بودن چک نوشته نشده،قراردادی هم بین ما امضا نشده،الان متوجه شدم موقع ثبت چک اون اقا تو سایت بابت ضمانت ثبت کرده و من اطلاع نداشتم چون من این چکو بابت بدهی گرفتم،و الان این اقا میگه وکیل من نمیزاره این چک پاس بشه،آیا امکان وصول نشدن این چک وجود داره؟

    1. با سلام و وقت بخیر .نوشته حین صدور چک ، نهایتا می تواند یک قرینه باشد.پیشنهاد داریم ، دادخواست صدور اجرائیه از دادگاه بدهید و در این خصوص از وکیل دادگستری مشاوره دریافت نمائید.

      1. سلام. وقتتون بخیر
        کارفرما از من چک ۲ میلیاردی به تاریخ روز جهت ضمانت میخاد، و میگه که این چک تا ۵ سال آینده هر زمان که ببره بانک میتونه پاس کنه
        این موضوع صحیحه؟
        و اینکه این مبلغ چک از طرف کارفرما قانونی است؟

        1. با درود در صورتیکه در متن آن و همچنین در قرارداد ذکر شود که چک بابت حسن انجام کار هست ، ریسک بالایی ندارد . میزان چک ضمانت بستگی به توافق شما و کارفرما دارد.

  12. سلام
    من در قبال پیش پرداخت، چک ضمانت صادر کردم اما کلمه‌ی بابت ضمانت را قید نکردم و فقط در سامانه صیاد و در رسید فیزیکی، نوشتم بابت پیش فاکتور شماره فلان. که البته در پیش فاکتور ذکر شده که چک ضمانت است.

    آیا اثبات ضمانت بودن چک میشه؟
    متشکرم

    1. با سلام و وقت بخیر می بایست کمک شاهد ، موضوع را در دادگاه مطرح کنید .در صورتی که مشخص شود ، ضمانی بوده است ، حکم به نفع شما صادر میشود .با توجه به اینکه موضوع دارای ابعاد مختلف است ، پیشنهاد داریم ، موضوع را از طریق وکیل پایه یک دادگستری پیش ببرید.

  13. سلام خسته نباشی آیا چکی صیادی که درسامانه بابت صمانت ثبت گردیده ورونوشت شده بعدازیکسال پس ازدریافت لاشه چک آن برگ چک مجددا قابلیت واستفاده میباشد باتشکرالتماس دعا

    1. با سلام و وقت بخیر چک برگشت می خورد و بانک به عنوان ضمانی بودن آن اهمیت نمی دهد . اما اگر چک منتقل نشود و همان شخصی که چک را به او داده اید ، آن را برگشت بزند ،می تواند ابطال اجرائیه چک را بخواهید .درصورتیکه چک منتقل شود با چالش هایی مواجه خواهید شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *